Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011


ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: ΕΞΑΘΛΙΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ, ΜΕ ΤΡΙΤΗ ΜΕΙΩΣΗ...!



Στην εξαθλίωση καταδικάζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους με νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων από την 1/1/2012 μεσοσταθμικά κατά 15%, αλλά και των εφάπαξ. Επόμενος στόχος είναι η υπαγωγή των επικουρικών συντάξεων σε καθεστώς ανάλογο με των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, χωρίς να καθορίζεται το ύψος των επικουρικών, και χωρίς την εγγύηση του κράτους. 

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέες παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις, αφού συνδέει άμεσα την απόδοση αυτών από την εξέλιξη της κρίσης, το ύψος της ανεργίας και τα έσοδα των Ταμείων. Οι νέες μειώσεις ανακοινώθηκαν χτες από τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, ο οποίος παρουσίασε ορισμένα στοιχεία από τις νέες αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία, μετά την ψήφιση των αντιασφαλιστικών νόμων, και που σύμφωνα με τον υπουργό η κυβέρνηση πήρε τα εύσημα από τον τελευταίο έλεγχο που διενήργησε στο Ασφαλιστικό το κλιμάκιο του Γιούρογκρουπ.

Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα στους τελευταίους 5 μήνες μετά την επιβολή χαρατσιού από 3% έως 10% για τα ποσά άνω των 300 ευρώ από την 1/9/2011 και την πρόσθετη μείωση κατά 30% για τα ποσά άνω των 150 ευρώ από την 1η Νοέμβρη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), στο μεγαλύτερο επικουρικό ταμείο της χώρας, που αριθμεί περίπου 650.000 συνταξιούχους, οι δύο αντεργατικές παρεμβάσεις έχουν ήδη οδηγήσει σε μειώσεις από 7,5% έως 30,5% και σε αυτές θα προστεθούν μειώσεις από 10% έως 20%! Σε ορισμένα επικουρικά ταμεία μπορεί να φτάσει και το 30%! Το μαχαίρι στις συντάξεις δεν αφορά μόνο στους ήδη συνταξιούχους, αλλά και αυτούς που θα βγούνε στη σύνταξη μετά την 1/1/2012. 

Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος του 2011 καμία επικουρική σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του συντάξιμου μισθού, με το σχετικό νόμο που θα 'ρθει για ψήφιση!

Οργανωτικό σχήμα της νέας επίθεσης είναι η δημιουργία ενός νέου Επικουρικού Ταμείου μαμούθ, όπου αρχικά θα ενταχθούν το ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), το ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), το ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό εμποροϋπαλλήλων και υπαλλήλων σούπερ μάρκετ), το ΤΕΑΤΥΚΩ (επικουρικό πρώην ΔΕΚΟ, ΕΥΔΑΠ - ΕΛΤΑ - ΟΤΕ - ΔΕΗ κλπ.) και το ΕΤΑΤ (επικουρικό τραπεζών). Συνολικά στο νέο επικουρικό ταμείο και σε πρώτη φάση ασφαλίζονται 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι και 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι. Και αυτή η «ενοποίηση» δεν είναι καθόλου αθώα, όπως και όλες όσες έχουν κάνει μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. 

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εξασφαλίζει ρευστότητα για τις επικουρικές συντάξεις, αφού το κράτος δεν καταβάλει ούτε ένα ευρώ, από τα ταμεία όπως το ΤΕΑΔΥ και το ΤΕΑΥΕΚ, βάζοντας στο χέρι τα αποθεματικά και την περιουσία τους. Ετσι «μπαλώνει» προσωρινά την έλλειψη ρευστότητας που προκλήθηκε σε βάρος του ΕΤΕΑΜ αλλά και άλλων επικουρικών ταμείων με την εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Σημειώνεται ότι τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΜ «απαλλοτριώθηκαν» για να καλυφθούν οι ανάγκες του ΙΚΑ για τις κύριες συντάξεις, αφού οι κυβερνήσεις άφηναν και αφήνουν στο απυρόβλητο την εισφοροδιαφυγή και πάντα η κρατική χρηματοδότηση υπολοιπόταν των αναγκών.

Μάλιστα η «ενοποίηση» αυτή γίνεται με ανοιχτό εκβιασμό σε βάρος των ασφαλισμένων αφού ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης προειδοποίησε πως όποιος δεν δεχτεί την ενοποίηση θα αφεθεί στη μοίρα του. Αφού λοιπόν με ευθύνες, διαχρονικά, των κυβερνήσεων τα αποθεματικά των Ταμείων μετατράπηκαν σε χρηματοδότηση του κεφαλαίου, αφού αφέθηκε η εισφοροδιαφυγή να φτάνει ετησίως πάνω από το 30%, σήμερα η κυβέρνηση απειλεί πως τα Ταμεία που δεν θα μπούνε στη στρούγκα που θέλει, που δεν αποδεχτούν δηλαδή κατακόρυφη μείωση των συντάξεων, θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους...

«Το ένα μετά το άλλο τα επικουρικά ταμεία θα οδηγηθούν σε αναστολή πληρωμών... αν δεν κάνουν αναδιάρθρωση παροχών», απείλησε χωρίς ντροπή ο υπουργός Εργασίας, φορτώνοντας τις ευθύνες στους ασφαλισμένους. Στο βάθος όλου αυτού του σχεδιασμού η κυβέρνηση έχει σαν στόχο τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος επικουρικών συντάξεων, όπου κάθε ασφαλισμένος, με αρχή το κεφαλαιοποιητικό σύστημα - όσο στα λόγια και αν το αρνείται ο υπουργός - θα πληρώνει καθορισμένες εισφορές, οι οποίες θα πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό του, αλλά το Ταμείο δεν θα εγγυάται το ύψος της σύνταξης. 

Το ίδιο καμία εγγύηση για την επικουρική σύνταξη δεν δίνει ούτε το κράτος, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν δίνει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την επικουρική ασφάλιση. Μπροστά σε αυτόν τον αντιασφαλιστικό Αρμαγεδδώνα, σε μια αντεργατική πολιτική που δεν έχει τέλος, το λόγο έχουν πλέον μόνο οι εργαζόμενοι που πρέπει να απαντήσουν άμεσα και αποφασιστικά: Να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο τις συντάξεις τους και τα Ταμεία.
.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ σ.κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2011.


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ!  ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ! 
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ!

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Δεν έχουμε άλλη επιλογή! Ή θα σκύψουμε το κεφάλι και θα δεχθούμε να δουλεύουμε μόνιμα με μισθούς εξαθλίωσης και χωρίς δικαιώματα με τον «μπαμπούλα» των απολύσεων και της ανεργίας για να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων, ή θα μπούμε σε νέους αγώνες για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής!

Ούτε μια ώρα να μην τους χαριστούμε! Στόχος της κυβέρνησης του Μαύρου Μετώπου, είναι να περάσουν και νέα βάρβαρα μέτρα, να συρρικνωθούν παραπέρα οι μισθοί, οι συντάξεις, να ξεχαρβαλωθούν κι άλλο οι εργασιακές σχέσεις, να επιβληθούν νέοι φόροι. Να θυσιαστούν τα πάντα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων!

Στην απεργία της 1ης Δεκέμβρη, είμαστε αποφασισμένοι: Να απορρίψουμε το νέο προϋπολογισμό που σφαγιάζει τα λαϊκά στρώματα. Τα συνεχόμενα χαράτσια και τους νέους φόρους, τη κατακόρυφη μείωση των μισθών και των κοινωνικών δαπανών, το χτύπημα και τη σφαγή στα δικαιώματα, που συμπληρώνονται με νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια για το κεφάλαιο. Για όλα αυτά η απάντησή μας πρέπει να είναι η οργάνωση του αγώνα παντού. Κίνημα ρήξης και ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής!

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, 

Μέσα σε αυτή τη κατάσταση και την ώρα μάλιστα που η εργοδοσία της Γενικής τράπεζας, ετοιμάζεται για τη τελική της επίθεση με μειώσεις 15% στους μισθούς, το προεδρείο του «Ενωτικού» και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΓΤΕ, ασχολούνται με σεμινάρια(!)  για το τι είναι τα….spreads, το… PSI και το … haircut!!  Λες και δεν καταλαβαίνουν οι εργαζόμενοι που στοχεύουν όλα αυτά!  Ποτέ δεν φανταζόμαστε, ότι το προεδρείο του ΣΥΓΤΕ, θα προσπαθούσε να μεταφέρει – σαν κάτι το αναπόφευκτο - τη λογική και την ορολογία των μονοπωλίων μέσα τον εργασιακό χώρο!

 ΝΑ ΓΙΑΤΙ Η ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ, ΔΡΑ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΗ!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ!  Με τη καθολική συμμετοχή μας, να δώσουμε ξεκάθαρη απάντηση και στην απαράδεκτη τακτική του προεδρείου του ΣΥΓΤΕ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ, ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ, ΣΤΙΣ 11.00 π.μ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ σ.κ.   
 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΣ   –   ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
.

"ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ"......!



Στις τράπεζες - και μέσω αυτών στα μονοπώλια, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους πλουτοκράτες - από την έναρξη της κρίσης έως σήμερα έχουν διατεθεί:

1) 28 δισ. από τη ΝΔ:

Με το νόμο 3723/2008 δόθηκε η δυνατότητα να λάβουν οι τράπεζες από το κράτος τις ακόλουθες ενισχύσεις:
  • 5 δισ. ευρώ σε μετρητά.
  • 8 δισ. ευρώ σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία τα καταθέτουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και λαμβάνουν ισόποση χρηματοδότηση, με πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1%.
  • 15 δισ. ευρώ σε δάνεια που μπορούν να συνάψουν οι τράπεζες με τρίτους, δάνεια που, επίσης, έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

2) 80 δισ. από το ΠΑΣΟΚ:

Με το Μνημόνιο (νόμος 3845/2010), αλλά και με τους νόμους που ακολούθησαν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα δεν παρέλειψαν να επιβάλουν μια νέα μεγάλη και προκλητική χρηματοδότηση των τραπεζών από το κράτος, ως εξής:
  • 10 δισ. ευρώ σε μετρητά από το νεοϊδρυόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο σκοπός του οποίου - κατά το μνημόνιο - είναι «να διατηρήσει τη σταθερότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, χορηγώντας ίδια κεφάλαια με τη μορφή των προνομιούχων μετοχών». Τα 10 δισ. ευρώ προήλθαν από τα 110 δισ. της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα, για τα οποία ο ελληνικός λαός πληρώνει με μειώσεις μισθών, συντάξεων, χαράτσια κλπ.
  • 15 δισ. ευρώ σε δάνεια από τρίτους με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Πρόκειται για την πρόβλεψη του μνημονίου περί επαύξησης των αρχικών 15 δισ. ευρώ που προβλέπονταν από το νόμο 3723/2008 της ΝΔ, τα οποία πλέον έγιναν 30 δισ. ευρώ.
  • 25 δισ. ευρώ σε επιπλέον δάνεια από τρίτους, πάλι με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, με το νόμο που ψηφίστηκε λίγους μήνες μετά το μνημόνιο, στις 3 Σεπτέμβρη 2010 (ν. 3872/2010, άρθρο 7).
  • 30 δισ. ευρώ με ειδική ρύθμιση του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, που ψήφισαν από κοινού το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., τον Απρίλη του 2011.

3) 60 δισ. ευρώ από τη συγκυβέρνηση του «μαύρου μετώπου»

Στις 21 Νοέμβρη, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, συζητήθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε στις 14 Σεπτέμβρη και προέβλεπε αρχικά την παροχή εγγύησης του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας για κάλυψη πιστώσεων ύψους 30 δισ. προς τις τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, ανακοίνωσε ότι μετά από πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας, το προβλεπόμενο ποσό αυξήθηκε στα 60 δισ. ευρώ!

Συγκεντρωτικά, λοιπόν:

Με το νέο αυτό «πακέτο» που έχει την υπογραφή της κυβέρνησης Παπαδήμου, τα κεφάλαια που έχουν πάει σε τράπεζες με τη μορφή μετρητών, εγγυήσεων κ.λπ., φρόντισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, καθώς και η σημερινή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.,

να έχουν φτάσει πλέον στα 168 δισ. ευρώ!

Το ποσό αυτό  το οποίο αφορά ενισχύσεις μέσω «εθνικών ταμείων» και στο οποίο δεν περιλαμβάνονται τα πάνω από 100 δισ. ευρώ που έχουν πάει στις τράπεζες μέσω των παράλληλων μηχανισμών της ΕΚΤ,

α) ξεπερνά κατά 53% όλο το δάνειο του πρώτου μνημονίου, το οποίο δεν έχει εκταμιευτεί παρά κατά το ήμισυ,
β) ξεπερνά κατά 30% το ποσό του δανείου του δεύτερου μνημονίου, πριν καν αυτό ακόμα υπάρξει!

Είναι προφανές:
Λεφτά - για κάποιους - υπάρχουν...!
.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2011!



ΟΛΟΙ στον αγώνα, όλοι στη μάχη! 

Τη 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ, κανείς στη δουλειά. Να νεκρώσουν τράπεζες, ΔΕΚΟ, εργοστάσια,  γραφεία,  λιμάνια! 


    Κάτω τα χέρια από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Όχι στις μειώσεις μισθών. Να καταργηθούν τώρα οι αντεργατικοί νόμοι για τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις!
       
        Να μην αφήσουμε να διαλύσουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και να ισοπεδώσουν τις συντάξεις. Να μην πληρωθούν οι δανειστές, να πληρωθούν οι μισθοί κι οι συντάξεις!

         Κανένας άνεργος χωρίς υγεία, περίθαλψη, χωρίς τα αναγκαία.
         Κανένας μόνος του στην επίθεση των εργοδοτών, στις απολύσεις, στην εφεδρεία!

         Να φορολογηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου με 45%. Αφορολόγητο όριο 40.000€ για κάθε εργατική – λαϊκή οικογένεια και 5.000€ για κάθε παιδί.
         Όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στα μονοπώλια!


Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Ή θα σκύψουμε το κεφάλι και θα δεχθούμε να δουλεύουμε μόνιμα για 500 και 300 ευρώ, μισοάνεργοι, άνεργοι και χωρίς δικαιώματα για να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων και η ΕΕ ή θα μπούμε σε νέους αγώνες για ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής!

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, δεν έχουν να περιμένουν τίποτα αισιόδοξο από τη νέα κυβέρνηση. Αντιθέτως πρέπει να δυναμώσει το σύνθημα “ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑΣ”. ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΡΑ!

 Να απορριφθούν τα εκβιαστικά διλήμματα που βάζουν η κυβέρνηση, τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η Ε.Ε. Να απορριφθούν οι πολιτικές που μας καταδικάζουν στη φτώχεια, στην ανεργία, στην εκμετάλλευση.

Ο δικός τους πλούτος εξαρτάται από τη δική μας φτώχεια!


Η απεργία την 1η ΔΕΚΕΜΒΡΗ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ της πάλης απέναντι στον πόλεμο που μας έχει κηρύξει η πλουτοκρατία.

Καμία ανοχή, καμία συναίνεση, καμία καθυστέρηση. Ο λαός μπορεί να απαντήσει αγωνιστικά στο μαύρο μέτωπο, να αποκρούσει τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία.


Εργαζόμενοι , εργαζόμενες, νέοι και νέες,

Το ΠΑΜΕ σας καλεί την Πέμπτη 1η Δεκέμβρη όλους και όλες στην Ομόνοια στις 11πμ.
.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011


ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΠΗΓΕ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ..!


Από την εποχή του Καραμανλή, αρχής γενομένης δηλαδή με εκείνα τα πρώτα 28 δισ. ευρώ προς τους τραπεζίτες, τα χρήματα που θα έχουν ευθέως πάει στις τράπεζες μέχρι το 2012 ανέρχονται συνολικά στο απίθανο ποσό των 168 δισ. ευρώ!

Προσοχή:

Εδώ μιλάμε για τα 168 δισ. ευρώ που έχουν πάει στους τραπεζίτες μόνο μέσα από τα κρατικά - εθνικά ταμεία. Δηλαδή στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα πάνω από 100 δισ. ευρώ που έχουν αρπάξει οι τραπεζίτες μέσω της ΕΚΤ και του παράλληλου με αυτήν εποπτευόμενου μηχανισμού από την Τράπεζα της Ελλάδας!

Αυτά τα λεφτά, λοιπόν, τα 168 δισ. ευρώ που μέσω των κρατικών προϋπολογισμών έχουν διατεθεί σε μια χούφτα τραπεζίτες και κεφαλαιοκράτες, ούτε λίγο ούτε πολύ, είναι:

  • 9 φορές περισσότερα από το σύνολο των μισθών και συντάξεων που προβλέπει για εκατομμύρια ανθρώπους ο προϋπολογισμός του 2012!
  • 10 φορές περισσότερα από το σύνολο των χρημάτων που διατίθενται μέσω του προϋπολογισμού του 2012 για τις ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων και τις δαπάνες στους τομείς Πρόνοιας, Παιδείας, Υγείας και Συγκοινωνιών!

Και κάτι ακόμα:

Τα έσοδα ολόκληρου του προϋπολογισμού του 2012 ανέρχονται σε 169,998 δισ. ευρώ!

Με άλλα λόγια:

Τα 168 δισ. ευρώ που - κατά τη διάρκεια της κρίσης - έχουν εισρεύσει στα ταμεία των τραπεζιτών ισούνται με το σύνολο των εσόδων του προϋπολογισμού μιας ολόκληρης χώρας!

Μιας χώρας 10 εκατομμυρίων, που οι «σωτήρες» κόβουν τους μισθούς από τους εργαζόμενους και τις συντάξεις από τους γέροντες, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο:

Για να τα δίνουν στους τραπεζίτες!
.


ΠΑΖΑΡΙ ΕΛΠΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ......



Σε «μηχανή» παραγωγής πτυχίων πολλών ταχυτήτων, χωρίς αντίκρισμα και, σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς επιστημονικό περιεχόμενο μετατρέπονται τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, με το νόμο - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Τα Ιδρύματα, εάν εφαρμοστεί ο νόμος, θα γίνουν εκτός των άλλων ένας τόπος εμπορίου ελπίδων, όπου φοιτητές κάθε ηλικίας θα προσδοκούν ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον, «επενδύοντας» σ' ένα πιστοποιητικό, μετά από σεμιναριακά μαθήματα. Παράλληλα, τα «κανονικά» πτυχία θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο, αφού θα «ανταγωνίζονται» τα γρήγορα μαθήματα κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Το πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα προσφέρουν «πτυχία» τριών διαφορετικών κατηγοριών! Τα πτυχία «πρώτης κατηγορίας» είναι τα γνωστά και σήμερα, μετά από εισαγωγή από πανελλαδικές εξετάσεις κι ένα πρόγραμμα σπουδών. Τα νέα «πτυχία» που θεσμοθετεί ο νόμος - πλαίσιο είναι δύο ειδών, τα ...μισά «πτυχία», δηλαδή ένας κύκλος σπουδών, μικρότερης διάρκειας, που οδηγεί σε πιστοποιητικό και τα «πτυχία» από τις «Σχολές Διά Βίου Μάθησης», οι οποίες θα έχουν δυνατότητα επιβολής διδάκτρων.

Σήμερα θα εστιάσουμε στα «πτυχία» της τρίτης κατηγορίας, δηλαδή αυτά που απονέμουν οι «Σχολές Διά Βίου Μάθησης» στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Πριν περάσουμε στην ουσία του ζητήματος, είναι χρήσιμο να αντιληφθούμε τι είναι αυτές οι «Σχολές Διά Βίου Μάθησης», που θα ιδρυθούν σε κάθε Ιδρυμα. Ο «ελκυστικός» τους τίτλος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού πρόκειται για σχολές κατάρτισης και επανακατάρτισης μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, σχολές που θα δίνουν πιστοποιητικά γνώσεων, όπως κάθε ιδιωτικό μαγαζί κατάρτισης. Στην προκειμένη περίπτωση όμως, τα σεμινάρια κατάρτισης θα επενδύονται με το κύρος των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Οι «Σχολές Διά Βίου Μάθησης» θα είναι ένα υποκατάστημα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, όπου θα πουλιέται κατάρτιση κάθε είδους. Με λίγες ώρες (και αρκετά ευρώ), ο φοιτητής και ο εργαζόμενος θα «κερδίζει» ένα ακόμα πιστοποιητικό στη «συλλογή» με τα αποδεικτικά των σπουδών του.

Εχουμε σημειώσει πολλές φορές ότι η «Διά Βίου Μάθηση» δεν είναι ούτε η απαραίτητη επικαιροποίηση γνώσεων, που πρέπει να έχει ο κάθε εργαζόμενος για το επάγγελμά του, ούτε έχει κάποια σχέση με τη διαρκή ανάγκη του ανθρώπου να μαθαίνει και να μορφώνεται. Η «Διά Βίου Μάθηση» (κατάρτιση), είτε στεγάζεται μέσα σ' ένα πανεπιστήμιο, είτε σ' ένα ιδιωτικό μαγαζί κατάρτισης, έχει σχέση με τη διατυπωμένη κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης πως ο «σύγχρονος» εργαζόμενος πρέπει να αλλάζει 6 και 7 επαγγέλματα κατά τη διάρκεια της ζωής του. Πρέπει να είναι «ευέλικτος» και να «προσαρμόζεται» στις εργοδοτικές απαιτήσεις.

Οι εργαζόμενοι, με λίγα μαθήματα, πρέπει να αλλάζουν αντικείμενο ή να «επικαιροποιούν» τις γνώσεις τους, σύμφωνα με τις ευκαιριακές απαιτήσεις της «αγοράς». Δε θα είναι «επιλογή», αλλά αποτέλεσμα ωμών εκβιασμών, που θα έχουν σχέση με την επιβίωσή μας: Λίγα σεμινάρια για να κρατήσεις τη δουλειά σου, λίγα σεμινάρια για να ελπίζεις πως θα βρεις δουλειά...

Το παζάρι των «πιστοποιητικών», που γίνεται με σεμινάρια και ημερίδες «εύκολων» λύσεων, θα εγκατασταθεί, λοιπόν, και μέσα στα Ιδρύματα επίσημα, πια, με τις Σχολές «Διά Βίου Μάθησης». Να σημειώσουμε, δε, πως οι συγκεκριμένες Σχολές δεν είναι μια πρωτότυπη ιδέα της παρούσας κυβέρνησης, αφού είναι πολλές οι προσπάθειες ίδρυσης τέτοιων δομών μέσα στα Ιδρύματα και από παλιότερες κυβερνήσεις, με τους Ελεύθερους Κύκλους Σπουδών (ΕΛΚΥΣ), τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης κ.ά. που στην ουσία ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.

Ενα πρώτο παράδειγμα για το περιεχόμενο των σεμιναρίων στις «Σχολές Διά Βίου Μάθησης» είναι το πρόγραμμα, που ανακοίνωσε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας, καλώντας τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να ανταποκριθούν. Ονομάζεται πρόγραμμα «Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων ΑΕΙ», με συνολικό διατιθέμενο προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Παιδείας βιάζεται τόσο να προχωρήσουν οι διαδικασίες και επιδιώκει να «διευκολύνει» τα Ιδρύματα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, ακόμα κι αν δεν έχουν συστήσει Σχολή «Διά Βίου Μάθησης» (με απόφαση της Συγκλήτου).

Το πρόγραμμα θα διαρκεί 60, 100 ή 150 ώρες «σε συγκεκριμένα επιστημονικά αντικείμενα άμεσα αξιοποιήσιμα στην παραγωγική διαδικασία», σε δύο κατηγορίες αντικειμένων. Με λίγα λόγια, θα επιλεγούν αντικείμενα «αξιοποιήσιμα» απ' αυτούς που ορίζουν την παραγωγική διαδικασία, σε κάθε κλάδο, δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα πρόσκαιρα συμφέροντά τους. Η πρώτη κατηγορία θα έχει σχέση με Ενέργεια, Περιβάλλον, Διατροφή, Γεωργία - Αλιεία - Κτηνοτροφία, Ιατρική, Φαρμακευτική, Βιοτεχνολογία, Χημείας, Πληροφορικής κ.ά. και η δεύτερη με «υπηρεσίες» (διοίκηση επιχειρήσεων/ επιχειρηματικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικά, μεταφορές κ.ά.).

Στόχος των προγραμμάτων είναι να προσελκύσουν εργαζόμενους με συγκεκριμένα κριτήρια, αφού δικαίωμα συμμετοχής έχουν εκείνοι που έχουν λάβει πτυχίο μέχρι το 2001 ή έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον 10 ετών από την ημερομηνία απόκτησης του βασικού τίτλου σπουδών τους. Προτεραιότητα, δε, θα έχουν οι απόφοιτοι ηλικίας πάνω από 45 και χωρίς μεταπτυχιακό. Μετά τα σεμινάρια θα λάβουν «πιστοποιητικό συμμετοχής που θα έχει ισχύ τίτλου σπουδών»! Είναι προφανές πως ο συγκεκριμένος «τίτλος» δεν εξασφαλίζει τίποτα άλλο από μια προσδοκία εξεύρεσης εργασίας, μέσα στη ζούγκλα της «αγοράς», σε μια περίοδο που οι στρατιές των ανέργων αυξάνονται διαρκώς.


Ενα μεγάλο ζήτημα που προκύπτει από τη λειτουργία προγραμμάτων κατάρτισης («Δια Βίου Μάθησης») μέσα στα Ιδρύματα είναι τα αποτελέσματά τους στα προγράμματα σπουδών που οδηγούν στα «κανονικά» πτυχία. Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, τα οποία θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις, θα έχουν την «ευκαιρία» να «μοιράζουν» ή να πουλούν διάφορα χαρτιά για «πτυχία». Σε κάθε πανεπιστήμιο και μεταξύ των πανεπιστημίων ή των ΤΕΙ θα διαμορφωθεί «προσφορά και ζήτηση» για κάθε είδους πτυχίο. Τα «γρήγορα» πιστοποιητικά είναι λογικό να υποβαθμίσουν το επιστημονικό περιεχόμενο των κανονικών πτυχίων.

Μήπως, αλήθεια, τα πιστοποιητικά των Σχολών «Διά Βίου Μάθησης» δε θα διαφημιστούν ως εύκολες και άμεσες λύσεις, για να προσελκύσουν σπουδαστές; Για να «σταθούν» στο παζάρι τα πτυχία με επιστημονικό περιεχόμενο, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν στους ρυθμούς και το περιεχόμενο που ζητάει η «αγορά». Ετσι κι αλλιώς με το νόμο - πλαίσιο και τη δυνατότητα τρίχρονων πτυχίων σε σύνδεση με την «αγορά» η υποβάθμιση είναι σίγουρη και τα πιστοποιητικά «Διά Βίου Μάθησης» θα δώσουν το τελικό «χτύπημα».

Σκοπός, άλλωστε, των σχεδίων του υπουργείου Παιδείας, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την ΕΕ, είναι να κατασκευαστεί μια μεγάλη «αγορά» τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπου η αξία των πτυχίων θα «μετριέται» απ' τους εργοδότες. Τα πτυχία, όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, με ολοκληρωμένο επιστημονικό περιεχόμενο (όπου είχε μείνει) δεν προβλέπονται... Για τους πολλούς, οι σπουδές θα είναι ένα άθροισμα πιστωτικών μονάδων από «κανονικά» πτυχία, πιστοποιητικά «Διά Βίου Μάθησης» στα Ιδρύματα ή στην «αγορά», βεβαιώσεις, καταρτίσεις, σεμινάρια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, χωρίς επιστημονικό περιεχόμενο και αντίκρισμα, δίχως καμία κατοχύρωση.
.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011


ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΥΕΛΛΑ ΜΕ ΝΕΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ ....!



Θύελλα νέων βάρβαρων μέτρων, που περιλαμβάνουν επιπλέον περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, καθώς και πλήρη απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», φέρνει η κυβέρνηση με την κατάθεση για ψήφιση στη Βουλή νέου πολυνομοσχεδίου - «σκούπα» στις αρχές Δεκέμβρη. Το πολυνομοσχέδιο θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές θα περιλαμβάνει όλες τις αντιλαϊκές
 «εκκρεμότητες» που σχετίζονται με το τωρινό μνημόνιο, ενώ αποτελούν ταυτόχρονα τις «αναγκαίες ρυθμίσεις» για την προώθηση του επόμενου αντιλαϊκού μνημονίου μακράς διάρκειας, που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στις 12 Δεκέμβρη θα έρθει το κλιμάκιο της τρόικας στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το νέο δάνειο και μνημόνιο, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 26-27 Οκτώβρη, με την ψήφιση των αντιλαϊκών μέτρων να θεωρείται «προαπαιτούμενο». Η κλιμάκωση της αντιδραστικής επέλασης με την επιβολή πρόσθετων σκληρών μέτρων σε βάρος του λαού, αποφασίστηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου.

Μετά τους συντονισμένους εκβιασμούς κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για την καταβολή της 6ης δόσης και τους θεατρινισμούς της ΝΔ που κατέληξαν στην επιστολή - δέσμευση του Αν. Σαμαρά προς την τρόικα για την εφαρμογή του συνόλου των εξοντωτικών μέτρων, η κυβερνητική συμμαχία των αστικών κομμάτων επιταχύνει τη σφαγή των λαϊκών στρωμάτων. Ο αντιλαϊκός κατάλογος των μέτρων που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί την επόμενη Τετάρτη 30 Νοέμβρη σε συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής (συμμετέχουν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης) και θα ακολουθήσει συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την οριστικοποίησή τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πολυνομοσχέδιο μεταξύ άλλων θα φέρνει:
  • Δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, που θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2012. Τις κυβερνητικές στοχεύσεις επιβεβαίωσε χτες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εργασίας και και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης.
  • Μειώσεις συντάξεων στον ΟΓΑ που θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη του 2012.
  • Ρυθμίσεις για την πλήρη απελευθέρωση όλων των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», με αιχμή του δόρατος τα ταξί.
  • Περαιτέρω μειώσεις των κονδυλίων για κοινωνικά προγράμματα και παροχές.
  • Μειώσεις μέχρι και 40% του εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Πληροφορίες ήθελαν στο πολυνομοσχέδιο να εντάσσει η κυβέρνηση και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που προβλέπει νέα σαρωτικά φορολογικά μέτρα απέναντι σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το φορολογικό νομοσχέδιο θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή το αργότερο μέχρι το Φλεβάρη. Ο πλήρης «κατάλογος» των αντιλαϊκών μέτρων, ωστόσο, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί και, όπως σημείωναν χτες κυβερνητικά στελέχη, θα υπάρξουν και «άλλες παρεμβάσεις» μέχρι την κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αφού υπάρχουν «ανοιχτά δέκα νομοσχέδια».

Οι χτεσινές κυβερνητικές αποφάσεις αποδεικνύουν πως η χορήγηση κάθε δόσης των δανείων της τρόικας ξεκινούν με τους εκβιασμούς σε βάρος του λαού και καταλήγουν με σφαγιασμό μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και εργασιακών δικαιωμάτων. Σ' αυτό ακριβώς το πνεύμα ο Λ. Παπαδήμος, μιλώντας χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιστολή του Αν. Σαμαρά και εκτίμησε ότι «θα γίνει αποδεκτή από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΔΝΤ και δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την καταβολή της 6ης δόσης».

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το περιεχόμενό της είναι ικανοποιητικό». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος είπε ότι «η αξιολόγηση για την καταβολή της δόσης θα γίνει στη συνεδρίαση του "Eurοgroup" στις 29 Νοεμβρίου». Συνολικά θα αποσταλούν πέντε επιστολές των Λ. Παπαδήμου, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Προβόπουλου και Αν. Σαμαρά, του οποίου θεωρείται από την κυβέρνηση ότι «ήδη έχει σταλεί».

«Η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο», ανέφερε χτες ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι συζητήσεις θα αρχίσουν «τέσσερις ημέρες μετά από την προγραμματισμένη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012».

Ο ίδιος ενημέρωσε τους υπουργούς της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ: α) Η δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο με τα νέα βάρβαρα μέτρα θα υπογραφούν από την κυβέρνηση και θα ψηφιστούν από το κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Γενάρη. β) Το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50% που κατέχουν ιδιώτες και τράπεζες, το λεγόμενο «PSI», θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φλεβάρη.

Βάσει του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, γίνεται αντιληπτό ότι η θητεία της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου θα παραταθεί και πέρα της 19ης Φλεβάρη, όπου οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ είχαν αρχικά συμφωνήσει να πραγματοποιηθούν εκλογές. «Αν δεν ολοκληρωθεί η συμφωνία δεν μπορούμε να πάμε σε κάλπες», ανέφεραν χτες κυβερνητικά στελέχη.

Ο Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε χτες τους υπουργούς ότι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκέμβρη θα γίνει ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα τις «θεσμικές αλλαγές» για την «οικονομική διακυβέρνηση» της ΕΕ, οι οποίες αποτελούν κεντρικό θέμα της Συνόδου. Πρόκειται για αλλαγές που θα επιφέρουν τον αυστηρότερο έλεγχο των προϋπολογισμών των κρατών - μελών με στόχο την επιβολή μόνιμης λιτότητας και βάρβαρων ανατροπών σε βάρος των λαών της Ευρώπης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ο Ευ. Βενιζέλος να αναλάβει το «συντονισμό» των υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης για να ξεμπλοκαριστούν κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσουν τα «μεγάλα έργα» και η κατασκευή των «οδικών αξόνων». Ουσιαστικά, να δοθούν νέες επιδοτήσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους προκειμένου να ολοκληρώσουν έργα που έχουν «παγώσει» και στη συνέχεια θα εκμεταλλευτούν για να αποκομίσουν κέρδη.

Επίσης οι υπουργοί της κυβέρνησης εξουσιοδότησαν τον Ευ. Βενιζέλο να χειριστεί το θέμα για την επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ της κυβέρνησης και της «Siemens» για το θέμα με τις μίζες και το μαύρο πολιτικό χρήμα που είχε δώσει στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προκειμένου να «επέλθει συμφωνία» και να προχωρήσουν διάφορα έργα που έχει αναλάβει η γερμανική πολυεθνική και έχουν «μπλοκάρει», όπως η σηματοδότηση των σταθμών του Μετρό.
.


ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ: "ΚΟΥΡΕΥΟΥΝ" ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΝ ...ΚΕΡΔΗ!



Λεηλατημένους μισθούς για τους εργατοϋπαλλήλους και για τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο κερδοφόρες πρώην ΔΕΚΟ φέρνει η χτεσινή απόφαση, με την οποία η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑ.Ο.Σ. έρχεται να κλιμακώσει τον αντιλαϊκό πόλεμο και να επεκτείνει τις διατάξεις του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου» που είχαν ήδη ψηφίσει οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Η συγκυβέρνηση πετά και τις τελευταίες μάσκες. Δεν επικαλείται καν το πρόσχημα των ελλειμμάτων. Βαρά κατ' ευθείαν στο ψαχνό, καρατομεί μισθούς, καταργεί εργατικά δικαιώματα και για τους εργαζόμενους στους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους που αποφέρουν στους μεγαλομετόχους τους κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.

Για το αποφασιστικό πισωγύρισμα, η συγκυβέρνηση έρχεται να επιβάλλει μισθούς χαμηλότερους σε ποσοστό35% από αυτούς που υπήρχαν το έτος 2009 και με οριζόντια εφαρμογή για «ολόκληρη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Κάνει απόλυτα καθαρό ότι τα πάντα πρέπει να εξυπηρετούν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Η νέα εγκύκλιος της συγκυβέρνησης «βγάζει μάτι», αφορά στις κερδοφόρες πρώην ΔΕΚΟ, αυτές που προορίζουν για ιδιωτικοποίηση, για πλήρη εκχώρηση στα μονοπώλια και στόχος της να παραδώσει τις επιχειρήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο με χαμηλότερο ...«μισθολογικό κόστος». Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παρακάτω 11 εταιρείες :ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Αγροτική Τράπεζα, Ελληνικά Ταχυδρομεία, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΠΑΠ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οι νέες φιλομονοπωλιακού χαρακτήρα ρυθμίσεις προβλέπουν τα παρακάτω :

«Το μέσο κατά κεφαλή κόστος», το κονδύλι για τις κάθε είδους αποδοχές, «δεν επιτρέπεται» να ξεπερνά το 65% του «αντίστοιχου κόστους του φορέα όπως αυτό είχε διαμορφωθεί κατά την 31.12.2009». Επίσης ότι το «μέσο κατά κεφαλή κόστος» (αποδοχές, επιδόματα, δώρα κ.ά,) διαμορφώνεται στα 1.900 ευρώ το μήνα.

Το κούρεμα των μισθών έχει και αναδρομική εφαρμογή. Από την 1η Οκτώβρη του 2011 μπαίνουν σε εφαρμογή μειώσεις 25%. Από την 1η Νοέμβρη κλιμακώνουν με τη δεύτερη δόση (μέχρι 10%) που κατανέμεται ισόποσα σε χρονικό διάστημα 2 ετών (μέχρι το Νοέμβρη του 2013).

Οι παραπάνω επιχειρήσεις υποβάλλουν στην ειδική γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, τριμηνιαία απολογιστικά στοιχεία. Μέσα στο επόμενο, κάθε φορά τρίμηνο, καλούνται να έχουν «διορθώσει» όλες τις τυχόν «υπερβάσεις».

Την ώρα που κόβουν τους μισθούς, να και πώς διαμορφώθηκαν τα λειτουργικά κέρδη που απέσπασαν ορισμένες από τις παραπάνω πρώην ΔΕΚΟ, στο 12μηνο του 2010 : ΔΕΗ : 1,49 δισ. ευρώ. ΟΠΑΠ : 911,25 εκατ. ευρώ. ΕΥΔΑΠ : 63,18 εκατ. ευρώ. ΟΛΠ : 26,65 εκατ. ευρώ. ΕΥΑΘ : 24,83 εκατ. ευρώ. ΟΛΘ : 10,38 εκατ. ευρώ. Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο : 7,61 εκατ. ευρώ.
.