Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

"ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ" ΚΑΙ "ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ"......



Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το σχέδιό της για το Ασφαλιστικό επιφέρει «δικαιοσύνη στο σύστημα» και «αναδιανομή υπέρ των αδύνατων».

Να ένα παράδειγμα της «δικαιοσύνης» που εννοεί η κυβέρνηση, όπως το περιέγραψε τις προάλλες μια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικό σταθμό: Ενας μηχανικός παίρνει σήμερα σύνταξη περίπου 1.300 ευρώ. Προκειμένου ένας φτωχός των 400 ευρώ το μήνα να τρέχει στα συσσίτια και στην ελεημοσύνη, «δεν είναι καλύτερο να κόψω εγώ 100 ευρώ από τη σύνταξή μου για να πάρει αυτός 500;», αναρωτήθηκε η βουλευτής.

Επομένως, «δικαιοσύνη» και «αναδιανομή» είναι το μοίρασμα της φτώχειας ανάμεσα στους περισσότερο και στους λιγότερο φτωχούς, αφού αυτές μόνο οι κατηγορίες συνταξιούχων απαντιούνται σήμερα ως επί το πλείστον, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές στις συντάξεις, που στα χρόνια της κρίσης έφτασαν σωρευτικά το 40%.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, επίσης, ότι με τη μεταρρύθμιση που προωθεί, διασφαλίζει τη σύνταξη για τις επόμενες γενιές και ότι αυτό είναι απόδειξη της δικαιοσύνης με την οποία αντιμετωπίζει τάχα το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκρατεί, δηλαδή, τις σημερινές συντάξεις στα άθλια επίπεδα που τα άφησαν οι προηγούμενοι, μειώνει τις συντάξεις για τους από δω και πέρα και μ' αυτό τον τρόπο κομπάζει ότι αποτρέπει την κατάρρευση των Ταμείων!

Αντί να αυξήσει τις συντάξεις, αντί να αποσυνδέσει την Υγεία από τις ασφαλιστικές εισφορές και το φορέα Ασφάλισης, αντί να εξασφαλίσει αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, η κυβέρνηση ονομάζει «δικαιοσύνη» τη διαβίωση όλων στα όρια της φτώχειας που διαμορφώνουν σήμερα οι κοινωνικο-ασφαλιστικές παροχές και οι συντάξεις. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει να πληρώσει για ιδιωτική ασφάλιση, σε όλες τις μορφές, θα έχει και μια δεκάρα παραπάνω στα γεράματα.

Η κυβέρνηση επικαλείται γι' αυτό τη βιωσιμότητα του συστήματος και τα μεγάλα ελλείμματα, όπως έκαναν και οι προηγούμενοι.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, τότε γιατί δεν παίρνει από το μεγάλο κεφάλαιο τα δισ. ευρώ που καταλήστευσε από τα Ταμεία από το 1950 έως σήμερα; Γιατί δεν επιστρέφει στα Ταμεία τα χρήματα που οφείλει το κράτος; Ακόμα και τώρα, γιατί δε διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των Ταμείων με τα χρήματα που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;

Ρητορικά τα ερωτήματα. Η «δικαιοσύνη» της κυβέρνησης έχει ταξικό πρόσημο και υπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Για να απαλλάξει το κράτος από έξοδα που στερούν κονδύλια, προνόμια και επιδοτήσεις από το κεφάλαιο, κόβει το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους! Αυτό είναι δικαιοσύνη!

Για να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να μειώσει το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, στερεί ακόμα και τους καρκινοπαθείς από τα αναγκαία φάρμακα, δυσκολεύει τους όρους για την παροχή αναπηρικής σύνταξης και μειώνει κατακόρυφα το ύψος της. Αυτό είναι δικαιοσύνη!

Για να απαλλάξει το κράτος από τη χρηματοδότηση του ΟΓΑ και να περισσέψει περισσότερο χρήμα για την «επιχειρηματικότητα», τριπλασιάζει τις ασφαλιστικές εισφορές της μικρομεσαίας αγροτιάς και με μαθηματική ακρίβεια θα εκτοξεύσει τον αριθμό εκείνων που δεν έχουν Ασφάλιση επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν. Αρα, δεν έχουν και στοιχειώδεις παροχές Υγείας. Αυτό είναι δικαιοσύνη!

Ας αφήσει το δούλεμα και τις προκλήσεις η κυβέρνηση. Οσο και να το μερεμετίσει, το σχέδιο που παρουσίασε δίκαιο δεν γίνεται επειδή είναι βαθιά ταξικό υπέρ του κεφαλαίου, όπως και το σύνολο της πολιτικής της. Σ' αυτήν πρέπει να στρέψει τα πυρά του το κίνημα, μέχρι να την ανατρέψει.
.

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ!




ΟΛΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ!


  • Αθήνα, 11 π.μ., στην Ομόνοια

  • Θεσσαλονίκη, 11 π.μ., στο ΙΚΑ Αριστοτέλους


  • Κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις της χώρας

  • Νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 26 Γενάρη, 6 μ.μ. στην Ομόνοια, ενώ θα πραγματοποιείται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή

  • Πυκνώνουν τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών με επίκεντρο το μπλόκο της Νίκαιας στη Θεσσαλία

  • Εντείνονται οι προετοιμασίες των συνδικάτων για την πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη
  •  

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

62 ΑΝΘΡΩΠΟΙ....!


ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ!

62 άνθρωποι πιο πλούσιοι από τον μισό πληθυσμό της γης!

Σύμφωνα με την Oxfam, 62 μεγιστάνες διαθέτουν περιουσία ίση με το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού στις φτωχότερες χώρες. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η πλειοψηφία των κακοπληρωμένων εργαζομένων είναι γυναίκες.
 
Στο προοίμιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας που ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου και αναμένεται να φιλοξενήσει αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από 40 και πλέον κράτη, η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam, δημοσιεύσει σήμερα μια άκρως αποκαλυπτική έκθεση για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας. 

Δεν πρόκειται βέβαια για μία καινοτομία που αφορά μόνο τη φετινή χρονιά, αφού η Oxfam συνηθίζει να δημοσιεύει σχετική έκθεση κάθε χρόνο τέτοιο καιρό.

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση στο διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 η περιουσία των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο - όπως αυτοί καταγράφονται από τη λίστα δισεκατομμυριούχων του Forbes - έχει αυξηθεί κατά 44%. 

Αντίθετα το ποσοστό ευημερίας περίπου 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη καταγράφει την ίδια περίοδο μείωση της τάξης του 41%. Μάλιστα τα τελευταία 25 χρόνια το μέσο εισόδημα του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού καταγράφει αύξηση μόλις κατά 3 δολάρια, ήτοι 2,75 ευρώ ετησίως!
.

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ σδ. ΔΙΟΝΥΣΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΓΤΕ

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΑΘΗΝΑ 13/1/2016
 
Αυτήν την στιγμή υπηρετώ στην διεύθυνση Πληροφορικής του ομίλου και μου έχει απαγορευθεί η πρόσβαση μου ως εργαζόμενος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της τράπεζας. Αιτία ή αφορμή στάθηκε η αποστολή μέσω του λογαριασμού μου ανακοίνωσης προς τους συναδέλφους με εργασιακά θέματα για την ενημέρωση τους. Να σημειώσω ότι η ενέργεια έλαβε χώρα μετά το πέρας του ωραρίου.

Είμαι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων της Πρώην Γενικής Τράπεζας και α΄ αναπληρωματικό μέλος στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ και ασκώ τα συνδικαλιστικά μου καθήκοντα. Ουδέποτε έχω αμελήσει τα εργασιακά μου καθήκοντα τα οποία εκτελώ με ευσυνειδησία καθόλα τα 10 και πλέον χρόνια που εργάζομαι στην Γενική Τράπεζα και πλέον στον Όμιλο Πειραιώς, με άριστα φύλλα ποιότητας.

Ο αποκλεισμός μου συνεχίζεται πλέον των 3 μηνών από τις 8/10/2015 με εντολή της διεύθυνσης προσωπικού. Σε όλο αυτό το διάστημα προσπαθώ να εκπληρώσω τα εργασιακά μου καθήκοντα παρά τα εμπόδια που έχουν τεθεί, τα οποία είναι δυστυχώς πολλά.

Δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους μου ως ομάδα, δεν μπορώ να λάβω την αλληλογραφία των προϊσταμένων μου , τις ενημερώσεις της γραμματείας για διάφορα θέματα, δεν λαμβάνω τα σημειώματα μισθοδοσίας αλλά και οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση εργασιακή έχει σταλεί από την Διοίκηση για άδειες, κανονισμούς, εγκυκλίους, εκδηλώσεις κ.λ.π. ούτε ηλεκτρονικά αλλά ούτε και εντύπως.  
 
Προσπαθώ να ενημερώσω συνάδελφο για ένα αίτημα ότι έχει ολοκληρωθεί και δεν μπορώ. Θέλω να ζητήσω άδεια για κάποιο επείγον θέμα και αδυνατώ , θα πρέπει να το υποβάλω εγγράφως.  Αναγκάζομαι να σημειώνω πράγματα στο χαρτί που θα έπρεπε να λαμβάνω ηλεκτρονικά έφθασα μέχρι σημείου για να μπορέσω να απαντήσω σε mail συναδέλφου που ζητούσε να μάθει την πορεία του αιτήματος του να ζητήσω από άλλο συνάδελφο να του στείλει επεξηγηματικό μήνυμα γιατί δεν μπορούσα εγώ.

Πράγματα που είναι αυτονόητα για όλους τους συναδέλφους εμένα μου έχουν απαγορευθεί. Αν κάποιος θέλει να μου στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα δεν μπορεί γιατί δεν με βρίσκει καν στο ευρετήριο επαφών. Για να μπορέσετε να κατανοήσετε πόσο επιβαρύνεται η δουλειά μου θα σας περιγράψω τον ρόλο που μου έχει ανατεθεί. Είναι σαν να είμαι ηλεκτρολόγος και να μην έχω κατσαβίδι!
 
Η θέση εργασίας μου, περιγράφεται ως Assistant Software Engineer (Βοηθός μηχανικός Λογισμικού) στο τμήμα πληρωμών & καταθέσεων, επιταγών & προμηθειών κάτω από την διεύθυνση Transactional Banking Systems του IT Division. Μέχρι την συγχώνευση στις 24/11/2014 στην πρώην Γενική κατείχα την θέση του προϊσταμένου στο τμήμα Υποστήριξης Εφαρμογών της διεύθυνσης Πληροφορικής. Στο τωρινό ρόλο, μου ανατίθενται αιτήματα αλλαγών, διορθώσεων σε υφιστάμενα προγράμματα ή δημιουργία νέων προγραμμάτων. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επικοινωνία με την ομάδα όπου βασικό εργαλείο είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ως εφαρμογή και πλατφόρμα επικοινωνίας τόσο μεταξύ των μελών του τμήματος  όσο και με τις υπόλοιπες ομάδες που συνεργάζεται για την προώθηση των προγραμμάτων στην παραγωγή, ανταλλαγή πληροφοριών ενημέρωση και επικοινωνία με τους χρήστες των αιτημάτων με την οργάνωση για την ανάλυση και σχεδιασμό των αιτημάτων.

Δυστυχώς η επικοινωνία μου έχει απαγορευθεί προφανώς ως τιμωρία για την συνδικαλιστική μου δράση την στιγμή που επιλεγμένα  άλλοι συνδικαλιστές απολαμβάνουν του συνταγματικού αυτού δικαιώματος. Είναι αλήθεια ότι δεν αντιμετωπίζω μόνο εγώ πρόβλημα επικοινωνίας αλλά και άλλοι συνδικαλιστές τόσο μεμονωμένα όσο σαν σύλλογοι
 
Πάντως η τιμωριτική αυτή διάθεση της διοίκησης έχει σαν αποτέλεσμα πέραν της δικής μου επιβάρυνσης κυρίως ψυχολογικής, να επιφέρει και ζημιά στην ίδια τράπεζα καθώς δυσχεραίνεται η εργασία μου που προσφέρω στην τράπεζα!
 
 
    Μετά τιμής,   
                    
Γεωργούλης Διονύσιος 
εργαζόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς
.

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ! - (Αναδημοσίευση από in.gr)



Την τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας αναμένουν οι τραπεζικές διοικήσεις για να θέσουν σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιό τους για την αναδιάρθρωση των τεσσάρων συστημικών ομίλων.  
Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης από το 2013 ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου στα τέλη της περυσινής χρονιάς, το βάρος πλέον θα πέσει στη συρρίκνωση των ελληνικών τραπεζών, με κύριους άξονες την πώληση θυγατρικών, το κλείσιμο καταστημάτων και την αποχώρηση προσωπικού.
Οι στόχοι έχουν προσδιοριστεί στα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν υποβληθεί στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν με γνώμονα τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του συστήματος.  
Σύμφωνα με αυτά, ώς και το τέλος του 2017 θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει από την εγχώρια αγορά περίπου 6.000 εργαζόμενοι. Αυτό μπορεί να γίνει με ρευστοποίηση συμμετοχών, μέσω συνταξιοδοτήσεων, αλλά και με απολύσεις.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι στην παρούσα φάση δεν διαφαίνεται ως πιθανό το σενάριο να υλοποιηθούν προγράμματα εθελουσίας εξόδου, όπως συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, λόγω του υψηλού τους κόστους.
Εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, ο αριθμός των εργαζομένων θα πέσει κάτω από τις 35.000, στο μισό περίπου από τα επίπεδα που βρισκόταν πριν από το ξέσπασμα της κρίσης.
Τις περισσότερες αποχωρήσεις θα πρέπει να επιτύχουν η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, καθώς και οι δύο τράπεζες χρειάστηκαν πέρυσι κρατική στήριξη για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών τους.
Η Τράπεζα Πειραιώς άλλωστε κατέχει το ρεκόρ συγχωνεύσεων τα τελευταία χρόνια, απορροφώντας επτά πιστωτικά ιδρύματα από το 2012 ώς σήμερα, και θα πρέπει να προσαρμοστεί περισσότερο στα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Στον αντίποδα, η παρέμβαση σε Eurobank και Alpha Bank θα είναι μικρότερη.
Σε σχέση με τα καταστήματα, οι στόχοι που έχουν τεθεί για την επόμενη διετία προβλέπουν τη μείωσή τους κατά 10% περίπου, στα 2.250 από 2.500 σήμερα, με την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank να έχουν δεσμευτεί για το κλείσιμο περίπου 200 μονάδων.
Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στα δίκτυα στο εξωτερικό, όπου οι τράπεζες διατηρήσουν την παρουσία τους, καθώς τα πλάνα αναδιάρθρωσης προβλέπουν δραστική συρρίκνωση των εκτός Ελλάδος δραστηριοτήτων.
Η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τις περισσότερες αγορές λόγω της κρατικής στήριξης που έλαβαν το 2015, διαδικασία που ξεκίνησε ήδη με την υπογραφή συμφωνίας πώλησης από τη δεύτερη του 100% της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank.
Στόχος είναι να υπάρξει επικέντρωση κάθε ομίλου εκεί όπου έχει νόημα η παρουσία του, δηλαδή όπου το μερίδιό του διαμορφώνεται σε τουλάχιστον 10%.
Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που δεν θα γίνει γνωστός διότι η προαναγγελία πώλησης μιας δραστηριότητας αυτόματα θα πίεζε το τίμημά της προς τα κάτω.
Στα Βαλκάνια εύλογα μερίδια αγοράς διαθέτουν η Εθνική Τράπεζα σε Βουλγαρία και Σερβία, η Eurobank σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, η Alpha Bank στη Ρουμανία και η Τράπεζα Πειραιώς σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
 
Η αναδιάταξη μπορεί να γίνει είτε με ανταλλαγές θυγατρικών, ώστε κάθε τράπεζα να παραμείνει εκεί όπου είναι δυνατή, με πώλησή τους, όπως συνέβη με την Alpha Βουλγαρίας που κατέληξε στην Postbank της Eurobank, ή με συγχωνεύσεις για τη δημιουργία ενιαίων σχημάτων.
Τέλος, αναμένεται τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος αποεπένδυσης από μη τραπεζικές δραστηριότητες.
Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν το ξενοδοχείο «Hilton» για την Alpha Bank, η ΑΤΕ Ασφαλιστική και οι δραστηριότητες στο real estate για την Τράπεζα Πειραιώς, η ασφαλιστική της Eurobank και οι συμμετοχές της στην αγορά ακινήτων (π.χ., Grivalia Properties), καθώς και οι Πανγαία, Private Equity London, Αστήρ Παλλάς και Εθνική Ασφαλιστική της ΕΤΕ.
.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016