Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.



ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ!



Με επίκεντρο την Ομόνοια, στις 7 μ.μ., οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής διαδηλώνουν σήμερα ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου και στα άλλα αντιλαϊκά μέτρα, που προωθούνται σε συνεννόηση με την τρόικα.


Συγκεντρώσεις θα γίνουν επίσης στον Πειραιά, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, στην Ελευσίνα (7 μ.μ., πλατεία Ηρώων), στο Λαύριο (6.30 μ.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων) και σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.


«Με τους μαζικούς μαχητικούς αγώνες μας το προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, οι αγρότες, η νεολαία, κάναμε καθαρή την απόφασή μας: Ο νόμος - λαιμητόμος να μην περάσει στη Βουλή!», σημειώνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση για τα σημερινά συλλαλητήρια και καλεί σε «αγωνιστική ετοιμότητα και δράση για την επιτυχία της Γενικής 48ωρης Απεργίας, μόλις το νομοσχέδιο - λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση έρθει στη Βουλή».
.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ - ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Αθήνα 24/3/2016   
 
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Συνεχίζοντας τον αντιλαϊκό  της κατήφορο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  ξεπερνά καθημερινά  τον εαυτό της και τις κόκκινες γραμμές!!!, που η ίδια βάζει, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό  και στα υπόλοιπα αντεργατικά μέτρα που εξυφαίνει σε αγαστή συνεργασία με το ΣΕΒ και την Τρόϊκα, σε βάρος πάντα  των συνταξιούχων και εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Την ίδια ώρα που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τους συνταξιούχους ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις συντάξεων, υπόσχεται στους «θεσμούς» ότι θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας όλα όσα υπέγραψε με το τρίτο μνημόνιο, σχεδιάζοντας μαζί τους χειροτέρευση των ποσοστών αναπλήρωσης, κατάργηση της 15ετίας για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, επαναυπολογισμό των ήδη καταβαλλομένων συντάξεων με άμεση εφαρμογή του μέτρου, μείωση της εθνικής σύνταξης κ.α., κάνοντας ακόμη χειρότερο το ασφαλιστικό της νομοσχέδιο-λαιμητόμο και  βάζοντας ακόμη πιο βαριά ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Παρά τις εξαγγελίες της για φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ., τα ίδια και ακόμη χειρότερα σχεδιάζει η κυβέρνηση και στο φορολογικό, όπως μείωση του αφορολόγητου, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση συντελεστών, φορολογία από το πρώτο ευρώ κλπ. Αψευδής μάρτυρας ο Υφυπουργός της Αλεξιάδης και η δήλωσή του ότι «τα άσχημα πέρασαν έρχονται τα χειρότερα»!!!
 
Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Η καθυστέρηση νομοθέτησης και υλοποίησης αυτών των αντεργατικών μέτρων έγκειται αποκλειστικά και μόνο στους αγώνες που ξεδιπλώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αγώνες μαζικούς που πρέπει να συνεχιστούν και να δυναμώσουν για να μην φτάσει ποτέ το ασφαλιστικό στη βουλή, για να αποτρέψουμε τα χειρότερα, για να μην είμαστε εμείς τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια. Σε μας έγκειται, με τη δική μας ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή να δυναμώσουμε αυτούς τους αγώνες να ενισχύσουμε το ταξικό κίνημα, να δώσουμε δύναμη στη δύναμή μας.

Σε καλούμε λοιπόν να πάρεις μέρος στα συλλαλητήρια που εξήγγειλε το ΠΑΜΕ το επόμενο διάστημα για το ασφαλιστικό:  Στην Αθήνα την Πέμπτη 31 Μάρτη ώρα 7 μ.μ.  στην ΟΜΟΝΟΙΑ, στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ την Τρίτη 29 Μάρτη, ώρα 7 μ.μ. στο ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ και στις άλλες πόλεις της χώρας.

Σε καλούμε επίσης να δυναμώσεις τη δική σου φωνή παίρνοντας μέρος στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας, το μοναδικό Σύλλογο στο χώρο των ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ που με συνέπεια αγωνίζεται για τα συνταξιουχικά μας δικαιώματα. 
 
Οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στην ΑΘΗΝΑ από τη Δευτέρα 28 έως & 30 Μάρτη και από ώρα 10.00-18.00 στα γραφεία του Συλλόγου. Στα Περιφ. Τμήματα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ την Τετάρτη 30 Μάρτη στα αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα Θες/νικης, Λάρισας, Βόλου, Καλαμάτας και στην Πάτρα στις 30 Μάρτη στην αίθουσα Παμμικρασιατών, Φωκαίας 27.
 
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
                                      

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

25η ΜΑΡΤΙΟΥ ......



Σε μια περίοδο σαν τη σημερινή, που ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος μαίνεται, που εκατομμύρια ξεριζωμένοι πλημμυρίζουν τα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα της Ευρώπης, που οι ανταγωνισμοί των κεφαλαίων για κυριαρχία εκδηλώνονται με όλο και μεγαλύτερη λύσσα, ενώ η επίθεση της αστικής τάξης, της κυβέρνησής της και όλης της καπιταλιστικής αντιπολίτευσης ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα διαρκεί, το νόημα της 25ης Μαρτίου δεν είναι η παγίδα της "εθνικής ομοψυχίας".


Εχει σύγχρονο περιεχόμενο: Τότε, φορέας - ηγέτης της κοινωνικής προόδου ήταν η αστική τάξη ενάντια στο φεουδαρχικό - οθωμανικό ζυγό και τους ντόπιους συμμάχους του.


Εδώ και έναν αιώνα, φορέας - ηγέτης της προόδου, σε όφελος της πλειοψηφίας του πληθυσμού, είναι η εργατική τάξη.


Η ταξική πάλη συνεχίζεται. Είναι ο μοχλός που κινεί την Ιστορία μπροστά. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα των αυτοαπασχολούμενων, οργανώνοντας τη συμμαχία και τον αγώνα τους, μπορούν να βαδίσουν σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με την εργατική εξουσία, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και με αποδέσμευση από τη σύγχρονη "Ιερά Συμμαχία", τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Αυτός ο δρόμος μπορεί να αντιμετωπίσει την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία που καλλιεργείται από εκείνους που "εξυμνούν" το λαό για το 1821, αλλά που σήμερα τον θέλουν στη στάση τού "σφάξε μ' αγά μου, ν' αγιάσω"
.

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΥΝΑΜΗ Η ΔΑΣ, ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ.



Δεύτερες αναδείχτηκαν οι δυνάμεις που στήριξε το ΠΑΜΕ στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στη ΓΣΕΕ, με την ολοκλήρωση του 36ου Συνεδρίου που έγινε στη Ρόδο. Οι εργασίες του Συνεδρίου, όπου με ευθύνη της πλειοψηφίας κυριάρχησε ο εκφυλισμός και η μάχη των μηχανισμών για τους εκλογικούς συσχετισμούς, ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων.


Οι διασπάσεις παρατάξεων, οι μετακινήσεις υποψηφίων και οι συνεργασίες ανάμεσα σε συνδικαλιστικές δυνάμεις που «πήραν και έδωσαν» στο Συνέδριο, αντανακλούν τις γενικότερες διεργασίες αναμόρφωσης στο αστικό πολιτικό σύστημα και συνοδεύτηκαν από ένα όργιο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και συμφωνιών στους διαδρόμους και πίσω από τις κλειστές πόρτες του ξενοδοχείου όπου έγινε το Συνέδριο, μακριά από τις ανησυχίες και τα βάσανα των εργαζομένων και του λαού.

Για να γίνουν καλύτερα κατανοητά τα αποτελέσματα, σημειώνουμε τα εξής:

  • Οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ, που στο προηγούμενο Συνέδριο συμμετείχαν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, σ' αυτό «κατέβηκαν» με δύο διαφορετικά ψηφοδέλτια, της ΔΑΚΕ και τις «Νέας Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εργαζομένων».
 
  • Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ (πρώην «Αυτόνομη Παρέμβαση») συνεργάστηκαν σε αυτές τις αρχαιρεσίες με ένα τμήμα του ΕΜΕΙΣ, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του, Ν. Φωτόπουλου. Τα στελέχη του ΕΜΕΙΣ που δεν τον ακολούθησαν, συμμετείχαν με δικό τους ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες, διατηρώντας τον τίτλο ΕΜΕΙΣ.


Στις αρχαιρεσίες συμμετείχαν 370 αντιπρόσωποι και βρέθηκαν 368 έγκυρα ψηφοδέλτια (από 423 έγκυρα στις προηγούμενες εκλογές). Τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

  • ΔΑΣ: (στηρίχτηκε από το ΠΑΜΕ): 83 ψήφους και 10 έδρες, από 94 ψήφους και 10 έδρες. Ποσοστό 22,55% από 22,22%.

  • ΠΑΣΚΕ: 119 ψήφους και 15 έδρες (πριν 146 και 16). Ποσοστό 32,33% από 34,52%.

  • ΔΑΚΕ: 67 ψήφους και 8 έδρες (πριν 103 και 11). Ποσοστό 18,2% από 24,35%.

  • ΜΕΤΑ: (με ένα τμήμα του «ΕΜΕΙΣ»): 53 ψήφους και 7 έδρες (πριν 44 και 5). Ποσοστό 14,4% από 10,4%.

  • Νέα Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων: 31 ψήφους και 4 έδρες. Ποσοστό 8,42%.

  • ΕΜΕΙΣ: 9 ψήφους και 1 έδρα (πριν 32 και 3). Ποσοστό 2,44% από 7,57%.

  • Αγωνιστική Ταξική Ενότητα: 6 ψήφους και καμιά έδρα (πριν 2 και καμιά). Ποσοστό 1,63% από 0,47%.
 

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών «δείχνει την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα και τη δυναμική των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Αυτό εκφράστηκε και στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, σε συνθήκες που για μια ακόμα φορά επικράτησε η νοθεία, η αλλοίωση των συσχετισμών, η συναλλαγή, η εξαγορά, ο πλήρης εκφυλισμός των συλλογικών διαδικασιών που είναι ξένες στην εργατική τάξη, βρίσκονται μακριά από τις έγνοιες και τους καημούς των χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων».

.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, ΤΟ «ΜΕΝΟΥ» ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ…..



Στο έδαφος της επεξεργασίας πολιτικής ενίσχυσης των μονοπωλίων εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ). Την ίδια ώρα, η «πρόοδος» στη διαδικασία της «αξιολόγησης» συνδέεται με το ανέβασμα του αντιλαϊκού πήχη και των μέτρων της «επόμενης μέρας», με στόχο την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών», δηλαδή των συμφωνημένων στόχων για τα ματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, που προβλέπονται με το 3ο μνημόνιο.


Κεντρικοί άξονες αυτής της διεργασίας είναι η παραπέρα κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης συνολικά και ιδιαίτερα των συντάξεων, ζήτημα που με τη σειρά του εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο ακόμα μεγαλύτερης συρρίκνωσης των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στις λαϊκές ανάγκες, καθώς και η νέα κλιμάκωση της φοροληστείας σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.


«Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην προωθούμενη μείωση του «αφορολόγητου ορίου» για μισθωτούς - συνταξιούχους και τη νέα φορολογική κλίμακα. Βαφτίζοντας το «κρέας ψάρι», ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο «θα πληρώσουν περισσότερο οι πλούσιοι και λιγότερο τα χαμηλά εισοδήματα», αναφερόμενος πάντα στο φόρο εισοδήματος. 


Πρόκειται για μια ακόμη απάτη ολκής, καθώς όχι μόνο αφήνουν στο απυρόβλητο τη φορολογία επί των κερδών για τις ισχυρές επιχειρήσεις, ομίλους και τους μετόχους τους, αλλά επιπλέον η «επόμενη μέρα» βρίθει από κάθε είδους φοροελαφρύνσεις, απαλλαγές και ενισχύσεις με ζεστό κρατικό χρήμα, που έχουν στόχο την ανάκαμψη του κεφαλαίου.


Από κοντά και ο ΣΕΒ, που έρχεται να βάλει πλάτη στη μείωση του άτυπου αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εγχώριοι βιομήχανοι συνδέουν το αφορολόγητο με τα όρια της επίσημης φτώχειας: «Αυτό που μας αποκαλύπτει μια σύγκριση με το αφορολόγητο (ή πιστώσεις φόρου) σε βασικές χώρες της ΕΕ, είναι ότι στην Ελλάδα το αφορολόγητο αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό, όχι ως απόλυτο μέγεθος αλλά ως προς το όριο φτώχειας», δηλαδή τα 4.608 ευρώ το χρόνο, όπως υπολογίζεται στην περίπτωση των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας. «Ενδεικτικά, στη Γερμανία το αφορολόγητο είναι 8.354 ευρώ με όριο φτώχειας 11.840» σημειώνει, ενώ στην Ελλάδα το σημερινό αφορολόγητο για μισθωτούς - συνταξιούχους (9.550 ευρώ) εμφανίζεται υπερδιπλάσιο από το όριο της επίσημης φτώχειας (4.608 ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ...


Σε κάθε περίπτωση, το μέτωπο της φοροληστείας του λαού δεν εξαντλείται στο επίπεδο της νέας φορολογικής κλίμακας. Πέρα και πάνω από αυτή, πέρα και από τις «εξοικονομήσεις» μέσω του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, υπάρχουν υπό διαμόρφωση «και άλλα δημοσιονομικά μέτρα, με τα οποία θα κλείσει το 1% του ΑΕΠ που απαιτείται για να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Είναι πολλά και δύσκολα μέτρα, για τα οποία θα χρειαστεί συζήτηση ξανά και ξανά».


Πρόκειται για μέτρα τα οποία στην πορεία κλιμάκωσής τους θα αποδίδουν ποσά ύψους 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.


Ειδικότερα:


-- Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συζήτηση για την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Μάλιστα, σε αυτήν τη φάση, η συγκυβέρνηση διευκολύνεται από την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου και την αποκλιμάκωση του επίσημου πληθωρισμού.

-- Στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση να διογκωθούν τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, με στόχο να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα από τον εν λόγω βαθιά αντιλαϊκό φόρο πάνω από τον προβλεπόμενο στόχο, ύψους 2,65 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

-- Εξετάζονται σενάρια επιβολής ειδικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα, καθώς επίσης και ευρύτερες ανατροπές στη φορολόγηση των αυτοκινήτων και των τελών κυκλοφορίας.

-- Ανατιμήσεις στα τέλη της κινητής τηλεφωνίας.

-- Τα ειδικά ζητήματα που απασχολούν τμήματα του κεφαλαίου και τους «επενδυτές» υπεισέρχονται και πάλι στην ατζέντα της «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλέγμα, αναζητούνται «ισοδύναμα» για τις απώλειες από μέτρα που είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε δεν φαίνεται να πιάνουν τους στόχους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ΟΠΑΠ, καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί οι διατάξεις για την επιβολή ειδικού τέλους στα «τυχερά παιχνίδια». Ηδη αναζητείται άλλο «ισοδύναμο». Αντίστοιχη συζήτηση «ανοίγει» για τις περικοπές στις πολεμικές δαπάνες (400 εκατ. ευρώ για φέτος) που είχε κλειδώσει με το μνημόνιο και πλέον εξετάζεται η αντικατάσταση με άλλα μέτρα.

-- Παράλληλα, η συγκυβέρνηση προτείνει την επιβολή φόρου 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές, με στόχο την άντληση εσόδων περί τα 500 εκατ. ευρώ, που απορρίπτεται από το κουαρτέτο.


Επιπλέον, το κουαρτέτο δεν δέχεται να συμπεριλάβει στους υπολογισμούς για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού τις προβλέψεις για ενδεχόμενα έσοδα από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.


Προλειαίνοντας το έδαφος, παράγοντες του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου χαρακτηρίζουν ως... «επιτυχία» το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους κατά «μερικές εκατοντάδες ευρώ», για παράδειγμα στα 9.000 ευρώ (από 9.550 ευρώ). Την ίδια ώρα, στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για δραστική καρατόμηση του αφορολόγητου, αλλά με... διαφορετικούς συντελεστές.


Αυτόματα επέρχονται μαζικές ανατιμήσεις φόρων σε ολόκληρη την γκάμα των εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων, ακόμη και για όσους μέχρι το 2015 βρίσκονταν κάτω από το άτυπο αφορολόγητο όριο (9.550 ευρώ). Και βέβαια, στο τραπέζι βρίσκονται τα σενάρια για δραστικότερες περικοπές στο αφορολόγητο (λέγεται για 7.000 - 8.000 ευρώ) ή και ακόμη χαμηλότερα με «εναλλακτικές» φορολογικές κλίμακες.


Επιπλέον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου, θα «επανασχεδιαστούν» και τα λεγόμενα τεκμαρτά κριτήρια φορολόγησης, στη βάση των οποίων φορτώνουν φόρους ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.


Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο μείωσης του σημερινού αφορολόγητου ορίου στη λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης (12.000 ευρώ). Το συγκεκριμένο χαράτσι φορτώνεται τόσο στους μισθωτούς και συνταξιούχους, όσο και στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, αγρότες κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, τυχόν διόγκωσή του διευρύνει και τη λεγόμενη «φορολογική βάση» επί της οποίας επιβάλλεται.


Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από το μείγμα της φοροληστείας, η τελική διευθέτηση θα βγάζει την ίδια αντιλαϊκή σούμα.


Με αντίστοιχη λογική καταρτίζεται και ο τρόπος φορολόγησης για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για καθιέρωση ενιαίας κλίμακας, ίδιας με αυτή που θα ισχύσει για μισθωτούς - συνταξιούχους, αλλά σε κάθε περίπτωση με φόρους που θα επιβάλλονται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Οι τελικές ρυθμίσεις φαίνεται να κλειδώνουν ανάλογα και σε συνδυασμό με το ύψος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
.