Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΒΑΡΙΕΣ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΝΩ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΔΑΚΕ ΣΤΟΝ ΣΥΓΤΕ, ΤΗΡΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ .... "ΣΙΓΗ ΙΧΘΥΟΣ"!!

Το παρακάτω ρεπορτάζ, είναι αποκαλυπτικό και δυστυχώς επαληθεύει τους φόβους  και τις καταγγελίες μας χρόνια τώρα, για τις ευθύνες της εργοδοσίας και τους "στόχους" που έχει βάλει για τη πορεία της τράπεζας!  Επαληθεύει δυστυχώς και τις καταγγελίες μας για την απαράδεκτη στάση του προεδρείου του ΣΥΓΤΕ, που αφήνει τους εργαζόμενους ακάλυπτους μπροστά στους κινδύνους που προκύπτουν για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!  Οι εκλογές του ΣΥΓΤΕ σε λίγο καιρό, είναι η ύστατη ευκαιρία για να πάρουν οι εργαζόμενοι τις τύχες στα χέρια τους και να πάρει τέλος η καταστροφική  αυτοδυναμία! 

"....Σε δυσμενές κλίμα για τη Γενική Τράπεζα ξεκινά αύριο Παρασκευή η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για τη συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου, ύψους 339 εκατ. ευρώ. Η αύξηση κεφαλαίου που θα ολοκληρωθεί στις 19 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση 106 εκατ. νέων μετοχών που θα διατεθούν στους μετόχους σε αναλογία 3 νέες για κάθε μία παλαιά στην τιμή των 3,19 ευρώ έκαστη. 

Η διαδικασία της αύξησης συμπίπτει με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων εννεαμήνου της τράπεζας, τα οποία αναδεικνύουν τη Γενική σε πιθάρι των Δαναΐδων, αφού οι ζημιές σε ετήσια βάση όχι μόνο δεν περιορίστηκαν, αλλά αντιθέτως εξαπλασιάστηκαν (από 51,4 εκατ. ευρώ το 2009 σε 304,1 εκατ. ευρώ το 2010)! 

Οι μέτοχοι της τράπεζας, λοιπόν, καλούνται να την ενισχύσουν εκ νέου κεφαλαιακά, τη στιγμή που έχουν να δουν κέρδη από το 2003 και μέρισμα από το 2001, χωρίς να προσβλέπουν βεβαίως σε αυτό ούτε το 2011. Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι η Societe Generale, η οποία ελέγχει σήμερα το 53,97% της Γενικής φέρεται διατεθειμένη να καλύψει στην αύξηση μεγαλύτερο ποσοστό, από αυτό που θα μείνει αδιάθετο. Σημειώνεται ότι μέτοχοι στη Γενική είναι και η MIG με 4,74% και το Μετοχικό Ταμείο Στρατού με 1,69% (λοιποί μέτοχοι 39,6%). 

Τα δεδομένα για τη Γενική Τράπεζα είναι πραγματικά... εξωφρενικά. Η τράπεζα παρουσιάζει: 

- Συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 3,67% έναντι κατώτερου απαιτούμενου 8% και Tier I (βασικά εποπτικά κεφάλαια) μόλις 2,42%. Η τράπεζα δηλαδή δεν έχει κεφάλαια, τη στιγμή που έχει προβληματικά δάνεια 1,024 δισ. ευρώ επί συνόλου χορηγήσεων 3,6 δισ. ευρώ και λαμβάνει συνεχώς διογκούμενες προβλέψεις για την κάλυψή τους (312,7 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο)! 

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε επίπεδο καταναλωτικών δανείων, επί συνόλου 471 εκατ. ευρώ τα 218 εκατ. είναι προβληματικά και σε επίπεδο πιστωτικών καρτών προβληματικά είναι δάνεια 142 εκατ. ευρώ επί συνόλου 294 εκατ. ευρώ. Στις επιχειρηματικές χορηγήσεις τα προβληματικά δάνεια της τράπεζας ανέρχονται σε 481 εκατ. ευρώ. 


ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:

Η κατάσταση με τα δάνεια της Γενικής Τράπεζας λαμβάνει ακόμη χειρότερες διαστάσεις, αφού φαίνεται πως δεν οφείλεται στις χορηγήσεις που είχαν δοθεί όταν η τράπεζα βρισκόταν στον έλεγχο του Δημοσίου, δηλαδή μέχρι το 2003!  Και αυτό γιατί κατόπιν των συνεχών προβλέψεων που έλαβαν εν συνεχεία οι Γάλλοι της Societe Generale από το 2004 μέχρι και το 2007 (δηλαδή προτού ενσκήψει η διεθνής κρίση), τα προβληματικά δάνεια ανέρχονταν σε 507,6 εκατ. ευρώ και μέσα σε δυόμιση χρόνια (από 1/1/08 έως 30/6/2010) διπλασιάστηκαν! 

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό της αύξησης, μέχρι το τέλος του 2007 οι καταγγελθείσες δανειακές συμβάσεις από την τράπεζα ανέρχονταν σε 330.908, ενώ εκτινάχθηκαν στις 493.734 στις 30/6/2010, δηλαδή μέσα στα τελευταία δυόμιση χρόνια η τράπεζα κατήγγειλε άλλες 163.000 συμβάσεις. 

Σημειώνεται ότι και στο σκέλος των καταθέσεων, τα πράγματα είναι απογοητευτικά για τη Γενική Τράπεζα, αφού στο τελευταίο εννεάμηνο η καταθετική της βάση μειώθηκε κατά 9,3%, στα 2,4 δισ. ευρώ. "

Πηγή:www.capital.gr
 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: