Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΚΕΤΟΥ!

Παρεμβάσεις ενάντια στις εργοδοτικές μεθοδεύσεις από το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Πραγματοποιήθηκε χτες εργατική διαφορά στην Επιθεώρηση Εργασίας.


Μάχη με κάθε μέσο δίνει το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής ενάντια στη μη καταβολή του επιδόματος τοκετού από την Τράπεζα Πειραιώς στους εργαζόμενες που το δικαιούνται, με βάση την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η κλαδική Σύμβαση προβλέπει επίδομα ύψους 1.557 ευρώ, που χορηγείται από τις τράπεζες με την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης γεννήσεως.


Το σωματείο είχε καταγγείλει το γεγονός ότι η Τράπεζα Πειραιώς «συμψηφίζει παράνομα το επίδομα τοκετού, που υποχρεούται να καταβάλει με βάση την κλαδική ΣΣΕ, με τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία και τις μαιευτικές κλινικές». Η τράπεζα, δηλαδή, αφαιρεί τα νοσήλια που καταβάλλει στα μαιευτήρια ο ΕΟΠΥΥ από το ποσό που υποχρεούται η ίδια να πληρώσει. Αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής είναι το επίδομα να καταβάλλεται «ψαλιδισμένο» κατά μερικές εκατοντάδες ευρώ.


Με βάση τις καταγγελίες, πραγματοποιήθηκε χτες, Τρίτη, εργατική διαφορά. Οι εκπρόσωποι της τράπεζας επιβεβαίωσαν ότι γίνεται συμψηφισμός του ποσού και υπερασπίστηκαν την πρακτική αυτή λέγοντας ότι «δεν είναι παράνομο». Και ενώ εμφανίστηκαν σίγουροι για τη ...νομιμότητα της περικοπής του επιδόματος, έσπευσαν να αμφισβητήσουν το κλαδικό συνδικάτο, ισχυριζόμενοι πως αναγνωρίζουν μόνο τα επιχειρησιακά σωματεία.


Το σωματείο τονίζει πως η Τράπεζα Πειραιώς κινείται στην κατεύθυνση της περικοπής του επιδόματος, ενώ το ίδιο φαίνεται πως κάνουν και άλλες τράπεζες. Οπως επισημαίνουν εκπρόσωποί του, έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών ότι την ίδια πρακτική εφαρμόζει και η «Alpha Bank». Στο φόντο αυτό καλούν τις εργαζόμενες να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: