Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

73 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ....


Χιροσίμα - Ναγκασάκι: Δύο λέξεις που φέρνουν στο νου εικόνες τρόμου, οδύνης, πολέμου, ένα τεράστιο «μανιτάρι», επιβεβαιώνοντας τους στίχους του Μπρεχτ: «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους».

Οι εικόνες από αυτές τις δύο πόλεις τον Αύγουστο του 1945 σηματοδοτούν ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα που διέπραξε ο ιμπεριαλισμός σε βάρος των λαών, με το πρόσχημα της συντόμευσης του πολέμου. Ενα πρόσχημα που αξιοποιείται μέχρι και σήμερα, για να δικαιολογηθούν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και επεμβάσεις σε διάφορες χώρες, με τελευταία την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία.

Το Μάη του 1945, με την είσοδο του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο και την ύψωση της κόκκινης σημαίας στην «καρδιά» του ναζισμού, στο Ράιχσταγκ, η Γερμανία αναγκάζεται σε συνθηκολόγηση. Είχε προηγηθεί η συνθηκολόγηση της Ιταλίας, το Σεπτέμβρη του 1943. Το τρίτο μέρος της φασιστικής συμμαχίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιαπωνία, συνέχιζε τον πόλεμο. Ομως, οι συνθήκες έδειχναν ότι ήταν ζήτημα ημερών να συνθηκολογήσει κι αυτή, αφού ο στόλος της ήταν κατεστραμμένος και η ίδια η χώρα ήταν περικυκλωμένη από εχθρικές δυνάμεις.

Λίγο πριν λήξει, λοιπόν, ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, στις 6/8/1945, στις 2.45 π.μ., απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση στο νησί Τινιάν του Ειρηνικού τρία αμερικανικά βομβαρδιστικά «Β-29». Ενα από αυτά, το βομβαρδιστικό «Enola Gay», κουβαλούσε στα «σπλάχνα» του ένα καινούριο όπλο, μια βόμβα νέας τεχνολογίας.

Το «μικρό αγόρι», όπως ονομάστηκε από τους Αμερικανούς, ήταν βόμβα ουρανίου, με μήκος τρία μέτρα και βάρος τέσσερις τόνους. Τα ρολόγια σταμάτησαν στις 8.15 το πρωί. Το «μικρό αγόρι» έπεσε από το αεροσκάφος με δύο αλεξίπτωτα, δημιουργώντας έναν τεχνητό ήλιο, που σκότωσε τα πάντα στο διάβα του. Ο απολογισμός ήταν 110.000 ακαριαίοι θάνατοι, ενώ τις επόμενες μέρες οι θάνατοι αυξήθηκαν σημαντικά. Το ένα τρίτο του πληθυσμού χάθηκε.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 9/8/1945, από τα αμερικανικά βομβαρδιστικά ρίχτηκε η δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Ο «χοντρός άντρας» ήταν μια βόμβα πλουτωνίου, που σκόρπισε το θάνατο σε 70.000 ανθρώπους. Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σχεδόν διέλυσε το βομβαρδιστικό αεροσκάφος, που μόλις πρόλαβε να προσγειωθεί στην Οκινάβα. Ο απολογισμός των νεκρών έφτασε τις εκατοντάδες χιλιάδες και οι επιπτώσεις της ραδιενέργειας ήταν εξίσου θανατηφόρες.
.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: