Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ.



Η επιτάχυνση της διαδικασίας συγκέντρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε τρεις επιχειρηματικούς ομίλους (Εθνικής - Πειραιώς - Αλφα), η απορρόφηση σε αυτούς των άλλων επιχειρηματικών σχημάτων, συνθέτουν το σημερινό πεδίο των διεργασιών στις τράπεζες, που συντελούνται σε φάση όξυνσης και εξάπλωσης της καπιταλιστικής κρίσης.

Πρόκειται για τη συνέχεια, σε άλλες συνθήκες, της συγκέντρωσης κεφαλαίων που συντελέστηκε στις προηγούμενες δεκαετίες, σε φάση εντατικής καπιταλιστικής κερδοφορίας, με τις μαζικές απελευθερώσεις στην κίνηση κεφαλαίων, την άρση και των ορίων στη χορήγηση τραπεζικών δανείων, στην πολιτική που ενίσχυσε τη συσσώρευση κεφαλαίων και κερδών, που σήμερα λιμνάζουν στα «σεντούκια» των μονοπωλίων, που αδυνατούν να βρουν κερδοφόρα διέξοδο στο πεδίο της παραγωγής.

Η νέα φάση συγκέντρωσης της επιχειρηματικής πίτας, συντελείται στο φόντο και τη μοιρασιά του πακτωλού με τις προβλεπόμενες διακρατικές ενισχύσεις από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, που προορίζονται για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης και των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το υπό διαμόρφωση νέο τραπεζικό τοπίο μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις για συγχωνεύσεις, εμφανίζεται ως εξής:

Ομιλος Εθνικής Τράπεζας: Δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της «Γιούρομπανκ» υπέβαλε, στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνουν ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Εθνική Τράπεζα θα κατέχει στο νέο σχήμα το 75% έναντι ποσοστού 25% της «Γιούρομπανκ». Καθένας από τους δύο «εταίρους» κατέχει σήμερα ποσοστό 6,1% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) (συνολικά 12,2%). Θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση από την πλευρά της συγκυβέρνησης για τη διάθεση ολόκληρου του μετοχικού πακέτου (34%) της κρατικής συμμετοχής στο ΤΤ, που αναμένεται να περάσει στο υπό διαμόρφωση επιχειρηματικό σχήμα. 

Για πρόσθετο «μπόνους» εκχωρείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Να σημειωθεί ακόμη ότι το ΤΤ κατέχει το 20% στην Attica Bank, ενώ στην ίδια τράπεζα το ποσοστό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων διαμορφώνεται σε 19% (συνολικά 39%), που απ' ό,τι φαίνεται επίσης καταλήγει στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχήμα.

Ομιλος Πειραιώς: Ηδη απορρόφησε το κερδοφόρο κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε προχωρημένη διαπραγμάτευση για την εξαγορά και της Γενικής Τράπεζας (μέχρι σήμερα θυγατρική της γαλλικής Societe Generale). H Πειραιώς - μέσω ΑΤΕ - απέσπασε και το 49% της FBB.

Ομιλος Αλφα: Η Εμπορική Τράπεζα, ιδιοκτήτης και μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι το γαλλικό μονοπώλιο «Credit Agricol», πηγαίνει για απορρόφηση στον όμιλο της «Αlpha Bank». Οι Γάλλοι τραπεζίτες, που απ' ό,τι φαίνεται θα διατηρήσουν στο νέο σχήμα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, προχώρησαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για την εκχώρηση της Εμπορικής Τράπεζας.

Η πορτογαλική «Banco Comercial Portugues» βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, τη «Millennium Bank», η οποία αναμένεται να καταλήξει σε κάποιον από τους τρεις τραπεζικούς ομίλους.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: