Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ "ΡΥΘΜΙΣΗ" ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ!




Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζών είναι η κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση για την «προστασία των δανειοληπτών», η οποία παρουσιάστηκε χτες από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης και κατατίθεται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή (το Σάββατο μπαίνει στην Ολομέλεια).
 
Από την 1η Γενάρη του 2014 ξεκινά η σταδιακή άρση της παρεχόμενης προστασίας για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και από το 2015 ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την έναρξη των πλειστηριασμών, ακόμη και για την κύρια κατοικία λαϊκών οικογενειών.
 
Συγκεκριμένα, με το νέο καθεστώς και για μεταβατικό διάστημα ενός έτους καθορίζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ επιβάλλεται και η υποχρέωση καταβολής «ελάχιστης» μηνιαίας δόσης.
 
Χαρακτηριστικό του εμπαιγμού είναι το γεγονός ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις της «προστασίας» είναι οι ίδιοι ή και χειρότεροι ακόμη και από τους διακανονισμούς που ήδη «προσφέρουν» οι τράπεζες στην πελατεία τους, για να εξασφαλίσουν την είσπραξη όσων περισσότερων χρημάτων μπορούν από τα λαϊκά νοικοκυριά.
 
Οι «μεταβατικές» κυβερνητικές ρυθμίσεις έχουν ως στόχο να σύρουν εκβιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά στα γκισέ των τραπεζών, αναγκάζοντάς τα να κόψουν κι άλλο από στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες. Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, κατά την παρουσίαση της ρύθμισης, ομολόγησε ότι «επιλέξαμε να προβλέπεται μια μικρή μηνιαία καταβολή δόσης προκειμένου να υπάρξει επανεκκίνηση της σχέσης του δανειολήπτη με την τράπεζα»...
 
Αναλυτικά, οι νέες διατάξεις, όπως παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό, προβλέπουν τα παρακάτω σωρρευτικά κριτήρια και προϋποθέσεις:
 
  • Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να είναι μέχρι 200.000 ευρώ. Μέχρι και φέτος ακατάσχετη ήταν η κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία στα 300.000 ευρώ για τους άγαμους, στα 375.000 ευρώ για τους έγγαμους και στα 450.000 ευρώ για 4μελή νοικοκυριά.
  • Η προστασία παρέχεται σε δανειολήπτες με καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς φόρους και κρατήσεις γι' ασφαλιστικά ταμεία) μέχρι 35.000 ευρώ το χρόνο. Μέχρι φέτος δεν υπήρχε εισοδηματικό κριτήριο. Ετσι, από το 2014 αίρεται η προστασία για κάθε νοικοκυριό με εισόδημα πάνω από 35.000 ευρώ το χρόνο.
  • Η συνολική ακίνητη και κινητή περιουσία να είναι μέχρι 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό οι καταθέσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ. Μέχρι και φέτος δεν υπήρχε περιουσιακό κριτήριο για την κύρια κατοικία. Προσαύξηση 10% στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προβλέπεται για οικογένειες με 3 και περισσότερα προστατευόμενα παιδιά, για άτομα με αναπηρία πάνω από 67%.
  • Κατά τη διάρκεια αναστολής του πλειστηριασμού οι δανειολήπτες υποχρεώνονται να καταβάλλουν ελάχιστη μηνιαία δόση:
 
- Στο 10% του καθαρού μηνιαίου οικογενειακού εισοδήματος, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 15.000 ευρώ. Για το επιπλέον εισόδημα η ελάχιστη δόση φτάνει στο 20%.
 
- Πρόσθετη δικλείδα προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους για τους οποίους η ελάχιστη καταβολή θα υπολογίζεται τουλάχιστον στο 30% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
 
Για παράδειγμα, σε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα στα 35.000 ευρώ προβλέπεται ελάχιστη δόση ύψους 458 ευρώ το μήνα, ποσό που ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο ακόμη και από την «κανονική δόση», όπως αυτή προκύπτει από τη δανειακή σύμβαση με την τράπεζα.
 
Να σημειωθεί επίσης πως δεν υπάρχει απολύτως καμία πρόβλεψη για την προστασία δεύτερης εξοχικής κατοικίας, επαγγελματικής στέγης κ.ά, γεγονός που σημαίνει ότι καταργείται πλήρως η όποια προστασία από το 2014. Η ισχύουσα ρύθμιση (η οποία λήγει στις 31/12) προέβλεπε την προστασία από πλειστηριασμούς για χρέη στις τράπεζες μέχρι 200.000 ευρώ.
 
Η συγκυβέρνηση επικαλείται το νομοθετικό πλαίσιο της παρεχόμενης προστασίας μέσω των δικαστηρίων (όπως από το λεγόμενο «νόμο Κατσέλη»), που θα παραμείνουν σε ισχύ και το 2014. Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό, καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι χειρότερες από τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την προστασία ανέργων και άλλων οικονομικών ανήμπορων λαϊκών νοικοκυριών.
 
Συγκρότηση «κυβερνητικού συμβουλίου για το ιδιωτικό χρέος», διαμόρφωση τραπεζικού «κώδικα δεοντολογίας», «προστασία» στη βάση των κριτηρίων της επίσημης φτώχειας και των «απαραίτητων αναγκών διαβίωσης» είναι τα επόμενα βήματα για το 2015, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Ανάπτυξης.
 
Προδιαγράφονται κριτήρια όπως του «συνεργάσιμου δανειολήπτη», με τα οποία εκβιάζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, και «εξωδικαστικοί συμβιβασμοί». Είναι φανερό ότι σχεδιάζουν την πλήρη κατάργηση προστασίας, παρέχοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρήσουν στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καταπώς οι ίδιες κρίνουν.
 
Το πλαίσιο που αναγγέλλει η συγκυβέρνηση για τη «διαχείριση των προβληματικών δανείων» είναι ουσιαστικά ίδιο κι απαράλλαχτο με αυτό που σχεδιάζουν και οι τραπεζίτες.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: