Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ.

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής, την Τρίτη 14/11, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως). 


Καλεί όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο, σε τράπεζες και θυγατρικές, εισπρακτικές και δικηγορικά γραφεία, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να πάρουν μέρος στη Συνέλευση και στην πάλη ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα.


«Αν όλοι μας», σημειώνει το Σωματείο, «ανεξάρτητα από τους τεχνητούς διαχωρισμούς που μας επιβάλλουν οι εργοδότες (μόνιμοι, συμβασιούχοι ή ενοικιαζόμενοι, παλιοί ή νέοι), κάνουμε ταμείο από τα τελευταία χρόνια, εύκολα διαπιστώνουμε ότι όποτε ακούγαμε για "αναπτυξιακά σχέδια", τότε δοκιμάζαμε και τη μεγαλύτερη επίθεση στη ζωή μας, με καρότο ένα μισθό πείνας και με μαστίγιο την ανεργία. Οι απώλειες που είχαμε, τα χαμένα δικαιώματα και κατακτήσεις, έγιναν κέρδη και προνόμια για τους τραπεζίτες και τους επιχειρηματικούς ομίλους».


Οπως εξηγεί, το ωράριο καταστρατηγείται παντού: «Στις τράπεζες οι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες 2 και 3 ώρες καθημερινά. Το 8ωρο μας λένε τα τσιράκια της εργοδοσίας είναι πολυτέλεια». Σε μια σειρά από εταιρείες οι εργαζόμενοι δέχονται «έντονη πίεση για υπερεργασία», για την επίτευξη των στόχων στο όνομα του ανταγωνισμού. «Οι εκβιασμοί και οι άσχημες και προσβλητικές συμπεριφορές προϊσταμένων πάνε και έρχονται, ενώ καθημερινά δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που παθαίνουν κρίσεις πανικού, ζαλίζονται ή λιποθυμούν στο χώρο δουλειάς», υπογραμμίζει το Σωματείο.


Παράλληλα, με άλλη ανακοίνωσή του, το σωματείο καταγγέλλει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και το υπουργείο Εργασίας ότι κάνουν πλάτες στους τραπεζίτες. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σε πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του σωματείου μαζί με την Επιθεώρηση Εργασίας στο κατάστημα της Eurobank στο Μοσχάτο, «όπου η καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας έχει γίνει καθημερινότητα, το κατάστημα είχε αδειάσει νωρίτερα από ό,τι γίνεται τις υπόλοιπες μέρες»... Ακόμα «και τα όποια πρόστιμα που κατά καιρούς επιβάλλονται στους τραπεζίτες», τονίζει το Σωματείο, «είναι "για τα μάτια του κόσμου" καθώς αποτελούν ψίχουλα μπροστά στα εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίζουν από την απλήρωτη υπερωριακή εργασία μας». 


Τονίζει ότι «θα συνεχίσει να κάνει παρεμβάσεις στην Επιθεώρηση Εργασίας για τα ζητήματα αυτά αλλά κυρίως να ενημερώνει και να οργανώνει τους εργαζόμενους στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: