Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.



ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – «ΧΡΥΣΟΥΝ ΩΡΟΛΟΓΙΟ» - ΚΑΙ 
ΓΡΑΜΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ!


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Ούτε ένας μήνας δεν πέρασε από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Διοίκησης που έκανε λόγο για “ξεκάθαρα σημάδια βελτίωσης ”, “θετικό απολογισμό για το 2017”, “θετικές επιδόσεις καλύτερες από το μέσο όρο της αγοράς” και ανακοινώνεται ακόμα ένα πρόγραμμα εθελούσιων απολύσεων από την Τράπεζα.
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι στο ίδιο μήνυμα αναφέρουν “Δημιουργούμε μαζί ένα νέο εργασιακό περιβάλλον που προωθεί την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και τη συνεισφορά στην οικονομία, τα οποία αποτελούν τους κεντρικούς άξονες της στρατηγικής μας για το 2018”, όπου προφανώς “εξωτερίκευση” εννοούν ότι θα βρεθούν εκτός τράπεζας εργαζόμενοι και “συνεισφορά στην οικονομία” ότι θα μειωθεί το λειτουργικό κόστος των Τραπεζών για να ανέβουν τα κέρδη των Τραπεζιτών, τώρα που βγαίνουμε και από τα μνημόνια.
Το πρόγραμμα δείχνει ότι υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση σε περιοχές και ήδη έχει αρχίσει το κλείσιμο καταστημάτων.
Τι κι αν ο συνταξιούχος ή ο αγρότης που τόσα χρόνια τον ξεζούμιζε η Τράπεζα θα πρέπει να κάνει χιλιόμετρα για να πάρει τη σύνταξή του, τι κι αν τον φλομώσαμε εμείς οι υπάλληλοι με άχρηστα ασφαλιστήρια, wallet και άλλα τέτοια, τι κι αν η καθαρίστρια που δουλεύει εκεί για ψίχουλα θα μείνει χωρίς δουλειά το κατάστημα θα κλείσει γιατί έτσι συμφέρει τους μετόχους. Και εσύ που έκανες τα πάντα για να ικανοποιήσεις την τράπεζα, δούλευες απλήρωτες υπερωρίες, έδινες “προϊόντα” σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονταν, δεν έκανες απεργία από φόβο μήπως σε “στοχοποιήσουν” σήμερα περισσεύεις και σου δίνουν “χρυσούν ωρολόγιον” για να τους αδειάσεις τη γωνιά.
Και μπορεί να φαίνεται δελεαστικό το πρόγραμμα, όμως όπως όλα τα αντίστοιχα προγράμματα και αυτό οδηγεί στην ΑΝΕΡΓΙΑ. Πριν κάποιος μπει στη διαδικασία να το σκεφτεί χρήσιμο θα ήταν να μιλήσει με κάποιο συνάδελφο από εκείνους που πήραν τα προηγούμενα “πακέτα” . Είναι βέβαιο ότι θα το δει ¨αλλιώς¨. Η καθημερινή επιβίωση ακόμα και χωρίς να προσπαθήσει κάποιος να “κάνει κάτι δικό του” εξανεμίζουν πολύ γρήγορα το όποιο ποσό, και μετά τι;
Και δεν μπορούμε να μη μιλήσουμε για το απαράδεκτο “πρόγραμμα για τη μητρότητα”. Από τη μια δίνουν τη σωρευτική άδεια με το σταγονόμετρο, γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού αλλά από την άλλη δεν έχουν πρόβλημα να φύγουν όλες οι μανάδες μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, μέσα σε 20 μέρες δηλαδή. Πέρα από τον προφανή εμπαιγμό υπάρχει και ένα κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα εδώ. Να στείλουμε τις γυναίκες πίσω στο σπίτι στην πιο παραγωγική τους ηλικία γιατί οι παροχές μητρότητας κοστίζουν και γιατί είναι το πιο ευάλωτο κομμάτι του εργατικού δυναμικού. Να γλυτώσει ο εργοδότης τις σωρευτικές, το βρεφονηπιακό επίδομα, τις σχολικές άδειες, τις άδειες για τις ασθένειες των παιδιών και η γυναίκα να νομίζει ότι έτσι προσφέρει και στα παιδιά της. Τα παιδιά μας έχουν ανάγκη από μανάδες δυναμικές, μέσα στην κοινωνία και στη δουλειά, μέσα στους αγώνες για καλύτερη ζωή.
Και αν αρχίσουν οι απολύσεις χωρίς “πακέτο”, αναρωτιέται ο συνάδελφος και δεν τον αδικούμε. Ούτε θα πούμε ότι αποκλείεται να γίνει. Μία είναι η απάντηση “ξύλινη” αλλά δοκιμασμένη: ΑΓΩΝΑΣ, συλλογικός, μαζικός, μαχητικός, σωστά προσανατολισμένος και είναι μονόδρομος.
Μαζί με τους κατοίκους στα χωριά που θα μείνουν χωρίς τράπεζα και θα πρέπει να κάνουν χιλιόμετρα για να κάνουν τη δουλειά τους, με τον κόσμο που η τράπεζα θα του βγάζει το σπίτι στον πλειστηριασμό γιατί δεν έχει να πληρώσει. Το ξέρουμε ότι φαντάζει πιο εύκολο να πάρεις σήμερα το ζεστό χρήμα και να φύγεις, τι θα γίνει σε 3 χρόνια που θα έχει τελειώσει; Ακόμα και να βρεις ένα άλλο εργοδότη, θα είναι καλύτερος;
Σύμφωνα με τη ΔΑΔ οι αποχωρήσεις δε θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη λειτουργία της Τράπεζας, δε θα φέρουν εντατικοποίηση της δουλειάς, ούτε προσλήψεις νοικιασμένων κακοπληρωμένων χωρίς δικαιώματα εργαζόμενων. Μπορούν να μας εξηγήσουν προς τι οι χιλιάδες ώρες απλήρωτων υπερωριών σε Καταστήματα και Κεντρικές Διευθύνσεις, σήμερα; Τι θα γίνει λοιπόν αν αποχωρήσουν και άλλοι εργαζόμενοι;

Συνάδελφοι
Μονότονα θα επαναλαμβάνουμε όπως και για όλα τα προγράμματα, τα προηγούμενα αλλά και όσα ενδεχομένως έρθουν, είναι ΧΡΥΣΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ που οδηγούν στην ΑΝΕΡΓΙΑ. Όποιος δεν παίρνει σύνταξη ή δεν μπορεί από την επόμενη μέρα να εξασφαλίσει εισόδημα για να ζήσει δεν πρέπει καν να το σκέφτεται.
Και αφήνουμε για το τέλος το καλύτερο από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Διοίκησης:
“Σας ευχαριστώ για τη δέσμευση και την αφοσίωσή σας στην επίτευξη των κοινών μας στόχων” . Ο στόχος τους να μας οδηγήσουν στην ανεργία δεν μπορεί να είναι κοινός μας στόχος, όπως και κανένας άλλος από τους στόχους τους γιατί θα περνάει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα δικαιώματά μας, από το σπίτι του εργαζόμενου που θα βγάζουν στον πλειστηριασμό, του μικροεπαγγελματία που του έχουν βάλει τη θηλιά στο λαιμό.

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ
ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: