Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

Τρ. Πειραιώς: «Επιθετική πολιτική μείωσης του κόστους» - Πρόγραμμα «HORIZON»









Η διοίκηση της τράπεζας, μόλις χτες, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2017, αφού μας κάνει κοινωνούς της αισιοδοξίας της για την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη, στη συνέχεια μας δίνει να καταλάβουμε τι ακριβώς εννοεί  μέσα από τη απόφασή  της για «επιθετική πολιτική μείωσης του κόστους» (200 εκατομμύρια 2018-2020 ήτοι -40% επί των εσόδων του 2020)!  


Μιλούν για αισιοδοξία και εννοούν ΣΦΑΓΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ! Αυτή είναι η μόνιμη ταξική συνταγή τους. Είναι ο μονόδρομός τους για την κερδοφορία. Κέρδη και πλεονάσματα ματωμένα από θυσίες εργαζομένων. 


Δεν «μασούν» τα λόγια τους συνάδελφοι. Το σχέδιο τους στοχεύει οι εργαζόμενοι να περάσουμε δια πυρός και σιδήρου τα επόμενα χρόνια για να μπούμε στον … «παράδεισο» της «δίκαιης», κατά τη κυβέρνηση, ανάπτυξης! Σκοπεύουν να μας πιούν το αίμα, να μας ματώσουν χωρίς έλεος για να πάρουν οι μεγαλομέτοχοι τα μερίσματα που προσδοκούν. 


Η επιστροφή στην κανονικότητα τους θα είναι πλούσια ΜΟΝΟΝ σε : Εντατικοποίηση, απλήρωτη δουλειά, εκβιασμούς, μεταθέσεις, υποβαθμίσεις, βλαπτικές μεταβολές, απολύσεις, αντικατάσταση μονίμου προσωπικού με νοικιασμένους εργαζόμενους, πιο  βαθιά εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους και όποιος αντέξει τους «εξορθολογισμούς…».


Πρόσφατα η Τράπεζα προχώρησε στη σύσταση εταιρείας (Special Financial Solutions) για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων (εύκολα γίνεται κατανοητή η στόχευση τους). Πάνω από 1.150 εργαζόμενοι αποχώρησαν με το πρόσφατο πρόγραμμα αποχώρησης (ετήσιο όφελος €45εκατ  για την τράπεζα) και έπεται συνέχεια. 


Περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι από διάφορες δουλεμπορικές εταιρείες εργάζονται με καθεστώς υπενοικίασης από την τράπεζα ενώ το project HORIZON αντικατάστασης του προσωπικού με νοικιασμένους,  πιο φτηνούς χωρίς συλλογική σύμβαση εργαζόμενους προχωράει.  


Τα e-branches με κυλιόμενο ωράριο και σαββατιάτικη δουλειά επεκτείνονται, όπως και ο ένας ταμίας ανά κατ/μα, πράγμα που επιφυλάσσει εργασιακή κόλαση για το δίκτυο και τους πελάτες. Στις Κ.Υ. μέχρι κάμερες επιστρατεύουν για τον απόλυτο έλεγχο διαδικασιών, περιβάλλοντος και συνειδήσεων. Την ίδια ώρα οι πλειστηριασμοί κλιμακώνονται (τουλάχιστον 6 ακόμα μέσα στο 2018!)


Τι κάνει η ΓΣΕΕ

Κι ενώ οι εργοδότες ακονίζουν τα μαχαίρια τους για το επικείμενο μακελειό και ο ΣΕΒ δηλώνει : «η επιστροφή στο προ κρίσης καθεστώς εργασιακών ρυθμίσεων είναι ανιστόρητη ουτοπία», η πλειοψηφία της ΓΣΣΕ  σε κρυφή συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργοδοτών  συμφώνησε για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ για το 2018, διατηρώντας το επίπεδο του κατώτατου μισθού στα 586€ και 511€ για τους νέους, παρά το γεγονός ότι στο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας είχε παρθεί απόφαση για το στόχο διεκδίκησης την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€


Στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ ομολόγησε ότι έθεσε τον συγκεκριμένο «μαξιμαλιστικό» στόχο για «τυπικούς λόγους»! Για μια ακόμα φορά οι εργατοπατέρες επί το έργον της οικοδόμησης κλίματος κοινωνικής συναίνεσης με την μεγαλοεργοδοσία  για ακόμα πιο φτηνή δουλειά χωρίς δικαιώματα στην υπηρεσία της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ τα δίνουν όλα για την υλοποίηση του σχεδίου του κεφαλαίου και της κυβέρνησης για ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων πάνω στα ερείπια των εργατικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι εξάλλου και η «δίκαιη» ανάπτυξη που προπαγανδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Τι κάνει η ΟΤΟΕ

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ηγεσία της ΟΤΟΕ καθώς και οι Σύλλογοι μέλη της  δεν βγάζουν άχνα για τις Συλλογικές Συμβάσεις, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι είναι ένα θέμα ζωτικής σημασίας για τον κόσμο της εργασίας, γιατί καθορίζουν τους όρους εργασίας μας. Οι εργοδότες, επειδή γνωρίζουν τη σπουδαιότητα του ζητήματος πάντα τις υπονόμευαν και αποτελούσε διακαή πόθο τους η κατάργηση των ΣΣΕ. Ποτέ δεν ήθελαν τις Συλλογικές διαδικασίες διαπραγμάτευσης και στόχευαν στις λύσεις των ατομικών Συμβάσεων προκειμένου να ξεμοναχιάζουν τους εργαζόμενους και να τους απογυμνώνουν από δικαιώματα πιο εύκολα. 


Τι κάνουν οι 6 Σύλλογοι στην Τρ. Πειραιώς

Οι 6 Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στην τράπεζα αμέσως μετά το Πάσχα, μπαίνουν σε φάση διεξαγωγής των Ετήσιων Απολογιστικών ή εκλογοαπολογιστικών Γ.Σ όπου με όρους συνδικαλιστικού μάρκετινγκ θα διαφημίσουν την πραμάτεια τους: πόσο εγγυώνται την απασχόλησή μας, πόσο  «σώφρονες» και «ρεαλιστές» είναι στις συζητήσεις με την εργοδοσία, πως πρώτοι ανέδειξαν κάθε εργασιακό ζήτημα, πόσο «αγωνιστικοί» μπορούν να γίνουν καταγγέλλοντας, πόσο καλές προσφορές έχουν στον «πάγκο» του «μαγαζιού» τους,  ποιος εξασφαλίζει καλύτερα το εργασιακό μέλλον μας, πόσο αποτελεσματικά χειρίζονται τα προβλήματα για μας , χωρίς εμάς!  


Αυτούς τους τυπικούς απολογισμούς θα ψηφίσουν κατά πλειοψηφία οι εργαζόμενοι, που θα παραστούν, αρπάζοντας την ευκαιρία για την πολυπόθητη εκδρομή και το δωρεάν γεύμα και άντε και του χρόνου να ‘μαστε καλά να ξαναβρεθούμε.. ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΜΠΑΚIΕΡΑ ΟΜΩΣ, ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!  


Άχνα δε βγάζουν για αναπλήρωση των μισθολογικών μας απωλειών, για μόνιμη σταθερή δουλειά, για εφαρμογή βαθμολογίου κ.α.  Καμιά ουσιαστική συζήτηση, κανένας προβληματισμός, κανένα πλαίσιο διεκδίκησης, ούτε κουβέντα για ενοποίηση. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε…. Κι όμως η σιωπηλή και αμέτοχη πλειοψηφία των εργαζομένων τους ανέχεται, τους δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Το επιτρέπει δια της απουσίας και της εκκωφαντικής σιωπής, δεμένη χειροπόδαρα στο άρμα της ιδεολογίας και της κερδοφορίας της εργοδοσίας. 


Εκεί εδράζεται το θράσος της εργοδοσίας: από τους εκβιασμούς, την τσάμπα δουλειά, τους τσάμπα τίτλους, μέχρι τις κάμερες του Μεγάλου Αδερφού να μας σημαδεύουν φάτσα κάρτα στο γραφείο… Η εργοδοτική επιθετικότητα και αυθαιρεσία δεν ανακόπτονται με ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ της βόλτας και της εκδρομής των σωματείων στο χώρο μας! 


ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥΣ: Να απορροφούν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Να τις ενσωματώνουν στους σχεδιασμούς τους, να τις αποδυναμώνουν, να τις κάνουν ακίνδυνες για το σύστημα.


Τι σωματεία έχουμε;

Τι σωματεία, αλήθεια, έχουμε που δεν διεκδικούν ποτέ, τίποτα εκτός από το «Ό,ΤΙ ΠΡΟΑΙΡΕΙΣΘΕ» ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ. Με «χάντρες» και «καθρεφτάκια» ιδιωτικών συμβολαίων πρόσθετης ιατροφαρμακευτικής και με διαγωνισμούς εκδρομικών προσφορών  δεν χτίζονται συλλογικές συμβάσεις, που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας. Πρέπει να εξηγήσουμε από την αρχή τι είναι σωματείο και τους λόγους ύπαρξής του!  Τι είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις; Πως  γίνονται; Πως διαμορφώνεται το διεκδικητικό πλαίσιο; Τί είναι συλλογική διεκδίκηση; 


Τη στιγμή που όλα τα στοιχεία (υπουργείου Εργασίας, ΙΝΕ ΓΣΕΕ) δείχνουν την ραγδαία πτώση του εργατικού εισοδήματος τα τελευταία χρόνια και τη δημιουργία νεόπτωχων εργαζομένων όλων των ηλικιών χωρίς δικαιώματα, δεν μπορούμε να σιωπούμε. 


Γιατί παλεύει το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ;


Οι δυνάμεις του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ θεωρούμε ότι είναι ώρα συνάδελφοι, να ανοίξουμε τη συζήτηση  για το τι πρέπει να διεκδικήσουμε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Για μας οι απώλειες μας δεν είναι περασμένα ξεχασμένα. Δεν αποτελεί  η μόνιμη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρέπεια  «αγκύλωση του παρελθόντος». Είναι ώρα για άμεση οργάνωση του αγώνα μας. Είναι ώρα να ακουστεί η φωνή μας πιο δυνατά από ποτέ.


Ένα βασικό διεκδικητικό πλαίσιο για τον κλάδο θεωρούμε ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνει αυξήσεις σε όλα τα κλιμάκια για μερική αναπλήρωση των μισθολογικών απωλειών των προηγούμενων ετών, διαγραφή από τις μισθοδοσίες του εκβιαστικού όρου «οικειοθελής παροχή ελευθέρως ανακλητή», επαναφορά επιδομάτων βαθμού (ωριμάνσεων) με καταβολή αναδρομικών,  μείωση του χρόνου εργασίας σε 7ωρο λόγω και των δυνατοτήτων που δημιουργούνται από τις εφαρμογές ηλεκτρονικής τραπεζικής,  ένταξη των νοικιασμένων συναδέλφων μας στο προσωπικό της Τράπεζας με πλήρη δικαιώματα και άλλα αιτήματα που εμείς οι ίδιοι μπορούμε να προτείνουμε μέσα από συνελεύσεις και να προκρίνουμε  την ατζέντα της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης παραμερίζοντας τους ανθρώπους των εργοδοτών.   


Διατηρούμε την αισιοδοξία μας. Παρά τις δυσκολίες, το μέλλον είναι στο κόσμο της δουλειάς. Οι δυνάμεις του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μπαίνουμε μπροστά και είμαστε αισιόδοξοι  ότι οι εργαζόμενοι μέσα από οργάνωση και αγώνες έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τα συμφέροντα μας και να βάλουμε στέρεες βάσεις  για διεκδικήσεις για δουλειά με αξιοπρέπεια και δικαιώματα, όπως μας αξίζει.  
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: