Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Η ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΕΤΑΠ....


Πριν από τις εκλογές του ΣΕΤΑΠ είχαμε προειδοποιήσει τους συναδέλφους ότι ο ΣΕΤΑΠ με ευθύνη της πλειοψηφίας του, οδεύει ολοταχώς στο να γίνει ένα ακόμα εργοδοτικό σωματείο στην Τράπεζα Πειραιώς.
Σε αυτό τον κατήφορο ήταν εμπόδιο το γεγονός ότι ακόμα υπήρχε ένα αντιπροσωπευτικό προεδρείο και ότι όλες οι παρατάξεις είχαν παρουσία στο σωματείο, στις συναντήσεις με τη Διοίκηση, τα υπουργεία κτλ , για ευνόητους λόγους. Τελευταίο παράδειγμα η απόφαση του ΣΕΤΑΠ για απεργία στις 31/05 και τις 3/06 για τις εξελίξεις στο RBU που αν ήταν στο χέρι της ΔΗΣΥΕ, ΔΕ ΘΑ ΕΠΑΙΡΝΕ Ο ΣΕΤΑΠ. Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή στην απεργία στις 31/5 στο ΣΕΤΑΠ, που ήταν πανελλαδική και για όλες τις υπηρεσίες και καταστήματα, έφτασε το 26%, ποσοστό ρεκόρ για την Πειραιώς, παρά την τρομοκρατία που άσκησε η Διοίκηση. Φυσικά τίποτα δεν είχε η ηγεσία του ΣΕΤΑΠ να πει για όλα αυτά, ούτε για την επιτυχία της απεργίας ούτε για την τρομοκρατία της Διοίκησης.
Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στο ΣΕΤΑΠ, με το οποίο η ΔΗΣΥΕ πέτυχε την απόλυτη πλειοψηφία, ποσοστό 54% και 10 έδρες στις 19, ήταν αναμενόμενο ότι θα βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό της να απαλλαγεί από τα εμπόδια, ώστε απερίσπαστη να προχωρήσει στην πλήρη μετάλλαξη σε ένα σωματείο όπου η πλειοψηφούσα παράταξη κάνει ότι γουστάρει χωρίς να σέβεται διαδικασίες και καταστατικά (βλ ΣΕΤΠ, ΣΕΥΤΠΕ). Ήδη από την προηγούμενη θητεία είχαν δώσει δείγματα γραφής, όταν ακόμα και χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία δεν υλοποιούσαν αποφάσεις του ΔΣ, δεν συγκαλούσαν το ΔΣ για σημαντικά ζητήματα (στάση εργασίας RBU), έξοδα χωρίς αποφάσεις του ΔΣ. Εννοείται με την ανοχή και συνενοχή της ΔΑΚΕ.
Έτσι λοιπόν φτάνουμε στη συγκρότηση του Προεδρείου μετά τις εκλογές, όπου για ...πρώτο πιάτο η απόλυτη πλειοψηφία της ΔΗΣΥΕ επιλέγει τη ΔΑΚΕ (έχει ο καιρός γυρίσματα) αφού πλέον δεν τη χρειάζεται. Φροντίζουν την απόσπαση της ΔΑΚΕ να πάρει ο Α.Χειμώνας, αφού ψηφίστηκε για τη θέση του ταμία από τη ΔΗΣΥΕ και τον εαυτό του (11 ψήφοι, 10 ΔΗΣΥΕ και 1 δική του) και έτσι πλέον αποτελεί τον 11ο διοικητικό σύμβουλο της ΔΗΣΥΕ ενώ η ΔΑΚΕ μετά από αυτή την εξέλιξη επέλεξε να μείνει εκτός προεδρείου.
Το έργο συνεχίστηκε στην πρώτη συνεδρίαση του προεδρείου όπου ανακοινώθηκε η πρόταση της ΔΗΣΥΕ για τις αποσπάσεις. Εκτός από τις τέσσερις θέσεις για τις οποίες προβλέπεται απόσπαση από το καταστατικό, όπως είπαν, ο ΣΕΤΑΠ δικαιούται δύο επιπλέον αποσπάσεις που σύμφωνα με τη ΔΗΣΥΕ της ανήκουν. Όμως επειδή είναι "μεγαλόψυχοι" παραχωρούν για χάρη της αντιπροσωπευτικότητας τη μία από τις αποσπάσεις τους στη ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, αφήνοντας εκτός εννοείται το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.
Είχαμε προειδοποιήσει τους συναδέλφους ότι αυτή θα ήταν η εξέλιξη. Η ωμή παρέμβαση της Διοίκησης στις εκλογές του ΣΕΤΑΠ, η παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στην Πειραιώς το "φώναζαν": Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και το Κλαδικό Σωματείο από τις αρχές του 2019 παρεμποδίζεται συστηματικά να μπει στους χώρους της Τράπεζας, όταν όλοι οι υπόλοιποι έχουν το ελεύθερο για περιοδείες. Ο τελευταίος που έπαιρνε άδεια να μπει στα κτίρια της Τράπεζας ήταν η αποσπασμένη στο ΣΕΤΑΠ. Η Τράπεζα απαγόρευε την είσοδο ακόμα και στους εκλεγμένους στα ΔΣ των επιχειρησιακών σωματείων, με το ΑΓΩΝΙΣΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.
Σε αγαστή συνεργασία λοιπόν, ΔΗΣΥΕ -εργοδοσία, προσπαθούν να βγάλουν το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ από τους χώρους δουλειάς, για να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου και να μην αμφισβητεί κανείς τη στάση των εργοδοτικών πλειοψηφιών. Μάλιστα με την άρνηση χορήγησης συνδικαλιστικών αδειών για τις εκλογές των σωματείων από τη μεριά της Διοίκησης διασφαλίζουν (νομίζουν) ότι και στις εκλογές οι δυνάμεις μας δε θα μπορούν να δράσουν αφού πλέον δε θα υπάρχει απόσπαση.
Δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Με απόσπαση ή χωρίς θα είμαστε παρόντες, όμως δε θα τους χαρίσουμε και ότι απέμεινε σε καταστατικά παλαιότερων εποχών και θα δώσουμε τη μάχη να μην περάσει η ωμή παραβίαση του καταστατικού του ΣΕΤΑΠ. Γιατί η απόσπαση του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ δεν είναι "καρέκλα" για κάποιον και διαφόρων ειδών προνόμια που ποτέ οι δυνάμεις μας δεν κάνουν χρήση. Είναι η περιφρούρηση της απεργίας από τα χαράματα στους χώρους δουλειάς που μας χρειάζονται, είναι η περιοδεία για την ενημέρωση των εργαζόμενων, είναι η αποκάλυψη των σχεδίων της Διοίκησης και τελικά η προσπάθειά μας να οργανώσουμε τους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοσία. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον τελευταίο χρόνο τις κινητοποιήσεις στην PD Services και τη δημιουργία του σωματείου τους, την αποκάλυψη των σχεδίων της απόσχισης και τις κινητοποιήσεις από το Φλεβάρη μέχρι και τις αρχές του Ιούνη, τις παρεμβάσεις μας για την αξιολόγηση, τον κώδικα ηθικής και δεοντολογίας, το πρόγραμμα εφάπαξ, την αποκάλυψη του πραγματικού περιεχομένου της κλαδικής σύμβασης.
Γι' αυτό ενοχλούμε τη Διοίκηση και τις εργοδοτικές πλειοψηφίες και ψάχνουν να βρουν τρόπους να ξεμπερδεύουν. Όπως χαρακτηριστικά μας ειπώθηκε στο Προεδρείο δεν "περιφρουρήσαμε" την απόσπασή μας, εννοώντας μάλλον ότι είμαστε "κακά" παιδιά και μας τιμωρούν. Τιμή μας!
Σε κάθε περίπτωση το θέμα των αποσπάσεων πρέπει να συζητηθεί και να αποφασιστεί από το ΔΣ, σύμφωνα με το καταστατικό, και έχουμε ζητήσει τη σύγκλησή του. Και από κει και πέρα ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για το αν θα επιλέξει να παραβιάσει το καταστατικό του σωματείου που είναι πάνω και από την απόλυτη πλειοψηφία των 10+1 εδρών.
ΥΓ: Σε λίγες μέρες πλησιάζει η επέτειος των 7 χρόνων από το ξεπούλημα της ΑΤΕ. Πριν βγάλει η ηγεσία του ΣΕΤΑΠ κάποια δακρύβρεχτη ανακοίνωση ας ενημερώσει τα μέλη του πόσοι απεργοσπάστες εκείνης της περιόδου είναι εκλεγμένοι στο ΔΣ και μάλιστα με θέσεις ευθύνης.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: