Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ!


Εχουν δοθεί ένα κάρο λεφτά για να σωθούν οι τράπεζες, με τη δικαιολογία ότι «πρέπει να σωθεί η οικονομία». Μέσα σε μία νύχτα, τράπεζες απορροφήθηκαν και από άλλες αποσύρθηκε εντελώς το κράτος. Τα δικαιώματα των εργαζόμενων χτυπήθηκαν, κουρεύτηκαν αποθεματικά Ταμείων, μειώθηκαν συντάξεις, καταργήθηκαν παροχές.
 
Αλλά αυτό σε τίποτα δεν εμποδίζει την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ να συνεχίζει να μιλά για τον «αναπτυξιακό ρόλο» των τραπεζών, προς όφελος μάλιστα του λαού. Αυτή η πλειοψηφία, ολοκλήρωσε χτες τον κύκλο των συναντήσεων με όλους τους τραπεζίτες.
 
Οπως η ίδια λέει σε ανακοίνωσή της, οι τραπεζίτες εγγυούνται ότι «οι αναδιαρθρώσεις που αφορούν στα θέματα της εργασίας και των εργαζομένων, θα έχουν ορθολογικό χαρακτήρα. Για το σκοπό αυτό, θα αξιοποιηθούν συναινετικές διαδικασίες (εθελούσιες έξοδοι κ.ά.), αποκλειομένων σε κάθε περίπτωση των απολύσεων». «Ορθολογικό» όμως για τους καπιταλιστές, σημαίνει παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, γιατί μόνο έτσι μπορούν να βγουν παραπάνω κέρδη.
 
«Εθελούσια έξοδος» σημαίνει απόλυση με αυξημένη (στην καλύτερη περίπτωση) αποζημίωση, που σημαίνει ότι οι καπιταλιστές είναι διατεθειμένοι μεσοπρόθεσμα να πληρώσουν κάτι παραπάνω, για να μειώσουν μακροπρόθεσμα το λεγόμενο «κόστος εργασίας».
 
Ετσι, ικανοποιημένη πλέον η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, επισημαίνει «την ανάγκη ενός σταθερού, ουσιαστικού, εποικοδομητικού και ειλικρινούς διαλόγου για την αντιμετώπιση αυτής της πολύπλευρης κρίσης, θέση που όπως διαπιστώθηκε αποδέχονται και οι Τράπεζες»! Είναι η ίδια πλειοψηφία που καλούσε σε πανεθνική εκστρατεία για να επιτευχθεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής και άλλων τραπεζών.
 
Στις 6 Νοέμβρη, οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν πρέπει να συρθούν πίσω από αυτή την πλειοψηφία. Η θέση τους είναι με όλους τους εργάτες και υπάλληλους στην απεργία και στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: