Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΩΝ ΑΔΕΙΩΝ, ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΩΡΩΝ ΑΔΕΙΩΝ.

Αναδημοσιεύουμε  από το Blog  της ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ  Συλλόγου  Υπαλλήλων Γενικής τράπεζας, επιστολή της Εκτελεστικής Επιτροπής.
 
  
ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΟ του ΣΥΓΤΕ,                                                             
                                                                                 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ ΣΥΓΤΕ

 
Οι εργαζόμενοι της Πληροφορικής της πρώην Γενικής Τράπεζας οι οποίοι έχουν ατομικές συμβάσεις δικαιούνταν και έπαιρναν όλα αυτά τα χρόνια το ανθυγιεινό επίδομα καθώς και τις 7 ημέρες ανθυγιεινής άδειας, με βάση τις επιχειρησιακές της Γενικής Τράπεζας και τις Κλαδικές συμβάσεις που ισχύουν.

Λόγω της ατομικής σύμβασης από το 2004 μέχρι και τον προηγούμενο χρόνο δεν αναγραφόταν αναλυτικά στο φύλλο μισθοδοσίας κανένα από τα επιδόματα (κλαδικά, επιχειρησιακά) που δικαιούνταν οι εργαζόμενοι κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας ( άρθρο 5 του Ν.3227/2004). Μετά την ένταξη στο όμιλο Πειραιώς, η Διοίκηση της Γενικής συμμορφώθηκε με την παραπάνω υποχρέωσή της, πλην όμως στους συναδέλφους με ατομική σύμβαση δεν ανέγραψε ως όφειλε το συγκεκριμένο επίδομα, παρά το γεγονός ότι επίσημα το είχε αναγνωρίσει καθώς όλα αυτά τα χρόνια όλοι οι συνάδελφοι που ανήκαν στην Πληροφορική και με βάση την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης, έπαιρναν τις ανθυγιεινές άδειες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και σχετικός όρος στις ατομικές συμβάσεις που εντάσσει κάθε νόμιμο επίδομα στην προσυμφωνημένη αμοιβή του υπαλλήλου.

Επειδή στα φύλλα μισθοδοσίας των συναδέλφων με συμβάσεις ΟΤΟΕ και αυτών που είχαν προέλθει από την συγχώνευση με την SOCIETE GENERALE αναγραφόταν και αναγράφεται κανονικά το σχετικό επίδομα, αλλά στους συναδέλφους με τις ατομικές συμβάσεις δεν είχε αναγραφεί (παρά την έμπρακτη αναγνώριση του δικαιώματος αυτού σε όλους υπαλλήλους της Πληροφορικής), τόσο από το σωματείο εργαζομένων αλλά και από τους ίδιους τους συναδέλφους είχε ζητηθεί επανειλημμένως να διορθωθεί αυτή η παρατυπία από την Διεύθυνση της Τράπεζας, χωρίς να υπάρξει σχετική ανταπόκριση.

Το ανθυγιεινό επίδομα είναι κλαδικό επίδομα (ΕΣΣΕ ΟΤΟΕ/1984) και η Γενική Τράπεζα το είχε εντάξει στα επιδόματα που χορηγούσε στους υπαλλήλους της. Σύμφωνα με την κείμενη εργατική νομοθεσία όφειλε και έπρεπε να δίνεται σε όλους τους συναδέλφους που εργάζονται στον ίδιο τομέα. Λόγω των ατομικών συμβάσεων που είχαν υπογράψει οι συνάδελφοι που είχαν προσληφθεί από το 2004, μετά την εξαγορά από τους Γάλλους της Societe Generale και με βάση τον όρο που υπάρχει σε αυτές τις συμβάσεις ότι ισχύουν όλα τα κλαδικά και επιχειρησιακά επιδόματα όντας ενσωματωμένα στην συνολική αμοιβή που έχει συμφωνηθεί, χορηγούσε σε όλους τους συναδέλφους την άδεια που απορρέει από το δικαίωμα λήψης του ανθυγιεινού επιδόματος.

Αυτήν την στιγμή δυστυχώς έχουμε το φαινόμενο συνάδελφοι να έχουν πάρει μέχρι την ημερομηνία της συγχώνευσης (21/11/2014) μέρος της άδειας από το HR της Γενικής και το HR της Πειραιώς να εκφέρει δυσκολίες ή να μην εγκρίνει αυτές τις άδειες λόγω της μη αναλυτικής αναγραφής του επιδόματος.

Θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη να εξετασθεί το παραπάνω θέμα ώστε να αναγραφεί διακριτά το επίδομα στην ανάλυση μισθοδοσίας στους συναδέλφους που το δικαιούνται και να χορηγηθούν κανονικά στους συναδέλφους τα υπόλοιπα των ανθυγιεινών του 2014 τα οποία μπορούν να ληφθούν μέχρι τις 30 Απριλίου του 2015.

Επίσης με την επιστολή μας από 10/12/2014 την οποία είχαμε καταθέσει στα πρακτικά του προηγούμενου Δ.Σ είχαμε ζητήσει να συζητηθεί το δικαίωμα τόσο των ονομαστικών αδειών, γονικών και προσθέτουμε και τις δίωρες διευκόλυνσης απουσίας υπαλλήλων  ανά μήνα που απορρέουν από τις συλλογικές συμβάσεις και τον οργανισμό προσωπικού της Γενικής καθώς και το εθιμικό δίκαιο και τις οποίες παρανόμως δεν χορηγεί η Πειραιώς.

Ήδη πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την λήψη αυτών των αδειών καθώς δεν αναγνωρίζονται από το HR της Πειραιώς.

Ζητάμε από το Προεδρείο τα παραπάνω θέματα να συμπεριληφθούν στο επόμενο Δ.Σ με την παρουσία του νομικού συμβούλου ώστε να συζητηθούν και να παρθούν αποφάσεις.
.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: