Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΓΤΕ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε τη παρακάτω ανακοίνωση των συναδέλφων μελών του Δ.Σ. του ΣΥΓΤΕ και μελών της Γενικής Συμπαράταξης για το ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ.

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Με την παρούσα ανακοίνωση αναφερόμαστε εν συντομία στα συμβάντα και τις μεθοδεύσεις των τελευταίων ετών που συνετέλεσαν στην διαμόρφωση της σημερινής δυσχερούς  οικονομικής κατάστασης  του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  και αναφερόμαστε  επίσης  στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις  06/05/2017 καθώς και στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Α. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, εμείς θα θέσουμε στην κρίση όλων σας τις ενέργειες ορισμένων συνδικαλιστών που δυστυχώς απέβησαν μοιραίες  για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας διότι προκάλεσαν τις  διαγραφές μελών και το οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

-Γνωρίζετε συνάδελφοι ότι αυτοί που σας έλεγαν να μην συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και σας γύριζαν πίσω ενώ είχατε φθάσει ήδη στην πόρτα του κτηρίου που θα γινόταν η Συνέλευση, κατάφεραν με αυτή τους την στάση την διατήρηση του αρχικού καταστατικού (αφού δεν έγινε ποτέ  τροποποίηση) που χορηγεί εφάπαξ ποσών μεγάλου ύψους,  τα οποία ούτε σήμερα αλλά και ούτε στο παρελθόν ήταν ανάλογα της  ταμειακής του κατάστασης;

Τονίζουμε  ότι, οι επίσημες αναλογιστικές μελέτες τις οποίες εξέδωσαν τα προηγούμενα Δ.Σ με αναλογιστή τον κ. Ζαμπέλη θεωρούσαν αναγκαία την κατακόρυφη μείωση του εφάπαξ στα όρια των εργοδοτικών και προσωπικών μας εισφορών, προκειμένου να τύχουν όλα τα μέλη αυτής της απολαβής.

-Θυμάστε συνάδελφοι ποιοι συνδικαλιστές ασκούσαν επιθετική πολιτική κατά του Ταμείου λέγοντας σας ότι και με την τελευταία προτεινόμενη τροποποίηση του Αναλογιστή κ. Ζαμπέλη δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πάρετε ούτε στοιχειωδώς τις εισφορές σας, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα το σημερινό αδιέξοδο αφού δεν  ψηφίσθηκε η Τροποποίηση και  δεν πέρασε για μερικές δεκάδες ψήφους;

-Θυμάστε ποιός συνδικαλιστής  ζητούσε  μέσα από  ανακοινώσεις που υπέγραφαν  τα σημερινά και τα προηγούμενα μέλη του προεδρείου του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε, οι υπογράφοντες Πολύζος, Ευθυμίου και Γεωργούλης  εν’ όψη της προαναφερόμενης  τελευταίας προτεινόμενης  τροποποίησης , να εγγυηθούμε με την προσωπική μας περιουσία τη βιωσιμότητα του Ταμείου;  Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σχέδιο τροποποίησης ήταν αναγκαίο προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο εφάπαξ για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου.

-Θυμάστε ποιος συνδικαλιστής κοπτόταν  και διερρήγνυε τα ιμάτια του υπέρ των εν ενεργεία συναδέλφων βομβαρδίζοντας σας με πλειάδα ανακοινώσεων ;

-Θυμάστε ποιος συνδικαλιστής κόμπαζε ότι το δικό του εφάπαξ θα το μοιράσει στους εν ενεργεία συναδέλφους;

-Είναι αυτός ο οποίος συνταξιούχος ων σήμερα, έχει κάνει αγωγή κατά του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  και διεκδικεί   εφάπαξ του  ποσού  € 200χιλ. Βεβαίως είναι δικαίωμα του. 

-Έχετε αναλογιστεί συνάδελφοι εν ενεργεία,  ότι με την διαγραφή σας από το Ταμείο χαρίσατε στον εργοδότη την εισφορά του 5% την οποία ήταν υποχρεωμένος βάσει του καταστατικού να καταβάλει μηνιαίως για τον καθένα από εσάς;

- Γνωρίζετε συνάδελφοι εν ενεργεία,  ότι τόσο μεγάλη εισφορά εργοδότη δεν προέβλεπε το καταστατικό κανενός άλλου επικουρικού ταμείου  κλάδου εργαζομένων?(άρθρο 3 του καταστατικού: 3% ο εργαζόμενος και 5% ο εργοδότης!!!).

Αναρωτιέται εύλογα κάνεις τίνος τα συμφέροντα εξυπηρέτησε αυτός ο συνδικαλιστής;

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε   να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα συνάδελφοι σε αυτόν τον συνδικαλιστή και στα σημερινά αλλά και στα προηγούμενα μέλη του Προεδρείου του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε, που σαν καλοί σερβιτόροι του σας σέρβιραν την συνταγή του για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας η οποίαν ήταν:

Αφενός να σας αποτρέπουν  να συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις για να μην γίνουν αυτές και να  μην ληφθεί ποτέ καμία απόφαση για τροποποίηση του καταστατικού και αφετέρου να σας προτρέπουν να διαγραφείτε από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας  με αποτέλεσμα  να μειωθούν τα έσοδα του από εισφορές.

Και ρωτάμε:

-Είχαν καταλάβει  τότε τα μέλη του σημερινού Προεδρείου αλλά και του προηγούμενου, ότι  εκτελώντας την τυχοδιωκτική συνταγή του συγκεκριμένου συνδικαλιστή   θα κατάφερναν αφενός  να μην πάρουν εφάπαξ ούτε οι ίδιοι  και αφετέρου αυτός ο συνδικαλιστής  να διεκδικεί σήμερα στα δικαστήρια εφάπαξ 200χιλ€?

-Υπάρχουν χρήματα στο Ταμείο για να διεκδικεί το εφάπαξ των € 200χιλ.  αυτός ο συνδικαλιστής  όπως και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι που έχουν κάνει αγωγές κατά του Ταμείου αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να πάρουμε οι εν ενεργεία ένα στοιχειώδες ποσό που να ανταποκρίνεται στις εισφορές τις δικές μας και του εργοδότη οι οποίες μας  αναλογούν;

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συνάδελφοι που πλήρωναν εισφορές για πολλά χρόνια και ορισμένοι πληρώνουν ακόμα και δεν έχουν πάρει τίποτα από το Ταμείο, ούτε προκαταβολή έναντι του εφάπαξ ούτε καμία άλλη παροχή.

-Οι ανακοινώσεις εναντίον  του Ταμείου κατά τα έτη 2012,2013,2014 σε τι αποσκοπούσαν; Στις αθρόες διαγραφές μελών και στην μη τροποποίηση του καταστατικού ώστε  να μην γίνει μείωση του εφάπαξ έστω και αν δεν άντεχε το Ταμείο; Σημειώνουμε ότι έχει γίνει μεγάλος αριθμός αγωγών για διεκδίκηση του εφάπαξ από συνταξιούχους.

Έχουν μεγάλες ευθύνες οι εν λόγω συνδικαλιστές  για την σημερινή κατάσταση του ταμείου   και δεν πρέπει να είναι συνδικαλιστές ούτε πρέπει να ξαναεκλεγούν στο σωματείο.

- Δεδομένης της αγωγής που έχει κάνει το Ταμείο Αλληλοβοηθείας κατά της Τράπεζας βάσει της οποίας διεκδικεί το ποσό των 39εκατ. που αφορά στις απολεσθείσες εισφορές λόγω των εθελούσιων εξόδων εμείς ρωτάμε:

Γιατί  δεν προέβη σε αυτή την ενέργεια το σωματείο μας όπως έπραξε στην αντίστοιχη  περίπτωση το σωματείο της Εθνικής Τράπεζας; Και το παράδοξο είναι ότι το δικό μας σωματείο παρίστατο στο δικαστήριο υπέρ της Εθνικής Τράπεζας καταβάλλοντας στον δικηγόρο αμοιβή ποσού € 2.000 για την παράσταση!!! Γιατί το Προεδρείο του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε συμπαραστάθηκε στο σωματείο της Εθνικής Τράπεζας και δεν έκανε τις ανάλογες νομικές ενέργειες για τα δικά του τα μέλη; Δεν πρέπει να δοθούν εξηγήσεις  γι’ αυτό;

Β.  Στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας ενημερωθήκαμε για τα εξής:

-Σχετικά με την εν λόγω δικαστική διαμάχη του Ταμείου με την Τράπεζα η Πρόεδρος του Δ.Σ κα Τρίγκα  δήλωσε ότι είμαστε εν αναμονή της σχετικής απόφασης  και αισιοδοξεί ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει θετική εξέλιξη καθώς η υπόθεση είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη. Η Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε αυτούς που έχουν κάνει αγωγές κατά του Ταμείου οι οποίοι την περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου είναι υπέρ τους προχωρούν σε  κατασχέσεις,  με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή το Ταμείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα τρέχοντα λειτουργικά του έξοδα. Αναφέρθηκε ότι οι κατασχέσεις αγγίζουν το ποσό των 1,2 -1,3 εκ ευρώ.

-Διαβάστηκε η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία,  εν  αναμονή ευρίσκονται 760 περίπου συνάδελφοι,  εν ενεργεία παραμένουν 282 ενώ έχουν αποχωρήσει - διαγραφεί πάνω από 350.

-Τα έξοδα είναι περίπου 20.000€ μηνιαίως, από τα οποία ένα μέρος τους αφορούν σε  2.800€ για κάλυψη νομικού συμβούλου,  3.000€ για τις υπαλλήλους, 2.000€ για λογιστικά , και 2.000€ για μηχανογράφηση.
-Σε δική μας πρόταση (του συνδ.Γεωργούλη ο οποίος ήταν παρών στη Συνέλευση)  για τροποποίηση  του καταστατικού με επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη ώστε να είναι δυνατόν να πάρουν χρήματα από το ταμείο και οι ενεργεία, για να έχουν κίνητρο και  να εξακολουθήσουν να συνεισφέρουν, πήραμε την απάντηση από την Πρόεδρο ότι η όποια τροποποίηση  αφορά μόνο  τους εν ενεργεία και όχι όσους έχουν κατοχυρώσει  δικαίωμα.

Για εμάς αυτό είναι μια γνώμη και δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε διότι κάτι τέτοιο ούτε νόμος είναι ούτε το προβλέπει το καταστατικό.

-Δεδομένης της αισιοδοξίας των διοικούντων του Ταμείου, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης την οποία μάλλον προεξοφλούν ότι θα έχει θετική εξέλιξη, εμείς από την πλευρά μας αμφισβητήσαμε ότι θα καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις του Ταμείου και θα μείνουν και χρήματα για τους εν’ ενεργεία. Κατόπιν αυτού η κα Τρίγκα δήλωσε  ότι  «έχει σχέδια» εφόσον υπάρχουν χρήματα, να καλυφθούν όλοι και οι εν ενεργεία και οι εν αναμονή.

Εμείς επιμείναμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η Τροποποίηση του Καταστατικού  πριν την όποια απόφαση.


Εδώ και μέσα από αυτή την ανακοίνωση θέλουμε επίσημα να θέσουμε στην Πρόεδρο του Δ.Σ του Ταμείου τα εξής ζητήματα:

-Αν υποθέσουμε ότι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας κερδίσει αυτή τη δίκη, πως θα διασφαλιστούν οι εν ενεργεία υπάλληλοι ότι θα πάρουν εφάπαξ αν δεν γίνει Τροποποίηση του Καταστατικού;

 Το ότι η Πρόεδρος έχει σχέδια είναι μια ευχή με την οποία εκφράζει την βούλησή της, δεν είναι καταστατική πράξη. Με τα λόγια και τις ευχές δεν διασφαλίζεται τίποτα.

-Οφείλει το Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας να ξεκινήσει την διαδικασία  για Τροποποίηση λαμβανομένου υπόψη του άρθρου 4 του Καταστατικού όπως είχε ενεργήσει το προηγούμενο Δ.Σ το 2013.

Παραθέτουμε εδώ τμήμα της  παραγράφου  14 του άρθρου 4 του καταστατικού: «Το  Δ.Σ  στο τέλος κάθε χρόνου δια του Προέδρου συντάσσει έκθεση πεπραγμένων προς τη Γ.Σ η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τοιχοκολλείται στα Γραφεία του Ταμείου πριν την σύγκληση της Γ.Σ. Η παραπάνω έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια και στοιχεία. α) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  Ήτοι μέλη του ταμείου. Λεπτομερή ανάλυση του έργου του Δ.Σ. Εκκρεμή ζητήματα και προτεινόμενα μέτρα για το μέλλον και την εκπλήρωση των σκοπών του Ταμείουβ)ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ήτοι: κατάσταση από οργανωτικής απόψεως. Επιτευχθέντα αποτελέσματα. Προτεινόμενα μέτρα και στατιστικά αποτελέσματα.  

Τι μέτρα έχει προτείνει το Δ.Σ του Ταμείου για το μέλλον του και την εκπλήρωση των σκοπών του? Έχει γίνει Αναλογιστική Μελέτη; Το Ταμείο είναι βιώσιμο;

Απαιτούμε άμεσα να γίνει Αναλογιστική Μελέτη για να διαπιστωθεί αν είναι βιώσιμο το Ταμείο ώστε  να προχωρήσει σε Τροποποίηση του Καταστατικού.
Αν δεν γίνει Τροποποίηση του Καταστατικού σε τι μπορούν να ελπίζουν οι 282 εν ενεργεία συνάδελφοι  που παραμένουν  εγγεγραμμένοι στο Ταμείο  και  καταβάλουν εισφορές;
Για τα παραπάνω ζητήματα πρέπει να δοθούν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από πλευράς των διοικούντων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  για να πάρει τις αποφάσεις του ο κάθε εν ενεργεία συνάδελφος που εξακολουθεί να καταβάλει εισφορές.

-Στο σημείο αυτό και σε συνέχεια της από 2/6/2017 επιστολής που αποστείλαμε στο σωματείο μας για το θέμα του αποκλεισμού  των εν ενεργεία συναδέλφων  της επαρχίας από την πρόσφατη εκλογική διαδικασία του ΤΑΠΓΤΕ  θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ζητήθηκε από εμάς στην Γενική Συνέλευση, να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες από την πλευρά του ταμείου  ώστε η Τράπεζα να υποχρεωθεί να δώσει τα στοιχεία των μελών ως οφείλει . Ποιες ενέργειες έγιναν τελικά;

Αν είναι γεγονός ότι η Τράπεζα δεν έδωσε στοιχεία για το που υπηρετούν τα  μέλη στην επαρχία αλλά και τα μέλη στη  Αθήνα,  γιατί οι διοικούντες του Ταμείου δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω  και  δεν φρόντισαν να επικοινωνήσουν με τα ίδια τα μέλη ώστε να τους αποστείλουν με αλληλογραφία  το εκλογικό υλικό για  να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία,  όπως είχε γίνει στις προηγούμενες αρχαιρεσίες; Ούτως ή άλλως  και στην Αθήνα  τόσο οι προ τριετίας  εκλογές όσο και οι προηγούμενες είχαν γίνει  χωρίς Δικαστικό Αντιπρόσωπο. Επίσης η σχετική αλληλογραφία μπορούσε  να γίνει μέσω του δικτύου της Τράπεζας οπότε το κόστος θα ήταν  μηδενικό αλλά και μέσω των ΕΛ-ΤΑ να γινόταν  το κόστος  ήταν απίθανο να υπερβεί το ποσό των 100€ διότι πόσα είναι τα μέλη της επαρχίας  50,100;
Ως εκ των παραπάνω κανένας δεν μπορεί να επικαλεστεί θέμα εξόδων αλλά ούτε μπορεί και να επικαλεστεί  καμία άλλη δυσκολία για να ψηφίσουν τα μέλη της επαρχίας,  δεδομένου ότι το Ταμείο έχει 2 υπαλλήλους που μπορούν να διεκπεραιώσουν άνετα αυτή την εργασία εφόσον τους ανατεθεί.

Επαναλαμβάνουμε ότι, για εμάς η εκπαραθύρωσης των εν ενεργεία μελών της επαρχίας από το δικαίωμα συμμετοχής στις πρόσφατες εκλογές του Ταμείου Αλληλοβοηθείας είναι γεγονός που  αν μη τι άλλο έρχεται σε αντίθεση με το καταστατικό.

 Αναμένουμε την ανακοίνωση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  με αναφορά  στην συμμετοχή των μελών, εν ενεργεία και συνταξιούχων,  στις πρόσφατες εκλογές  καθώς  και στα αποτελέσματα αυτών.  
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

-Η πραγματικότητα  είναι ότι αν είχε γίνει από νωρίς τροποποίηση του καταστατικού ώστε να έχει μειωθεί το ποσό του εφάπαξ, σήμερα θα λάμβανε εφάπαξ και ο τελευταίος υπάλληλος που θα έκλεινε την πόρτα του Ταμείου.  Το γεγονός ότι δεν έγιναν στο παρελθόν τροποποιήσεις επί του Καταστατικού είναι ένας από τους κύριους λόγους για την ανατροπή και την σημερινή κατάντια του Ταμείου.

- Ζητάμε το Προεδρείο του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε να ξαναδημοσιεύσει τις παλαιές ανακοινώσεις που εξέδιδε κατά του Ταμείου και να μας γνωστοποιήσει εκ νέου τις θέσεις του για το ζήτημα της προβληματικής ταμειακής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα λόγω των αγωγών των συνταξιούχων. Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους συναδέλφους του Προεδρείου ότι το σωματείο έχει έννομο συμφέρον για λογαριασμό των μελών του που καταβάλλουν ακόμα εισφορές στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας και ως εκ τούτου επιβάλλεται να προβεί σε ενέργειες  για το ζήτημα του εφάπαξ  με την συνδρομή  του νομικού συμβούλου.

-Αν μας δώσετε συνάδελφοι  την πλειοψηφία του σωματείου μας στις επερχόμενες εκλογές δεσμευόμαστε ότι, προτεραιότητά μας  θα είναι μία πλατιά Συνέλευση στην οποία θα προσκαλέσουμε και το Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας προκειμένου να βρεθεί λύση. Έστω και αυτή την ύστατη ώρα πρέπει να επιδιώξουμε την  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ.

Με δεδομένα, την άσχημη οικονομική κατάσταση του Ταμείου και  το ότι οι εν αναμονή για το εφάπαξ συνάδελφοι  είναι κατά πολύ πάνω από το διπλάσιο σε αριθμό  έναντι των εν ενεργεία αυτή τη στιγμή, εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι θα απαιτήσουμε να γίνει Επικαιροποιημένη Αναλογιστική Μελέτη και θα εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα, με σκοπό να τύχουν έστω και μιας στοιχειώδους απολαβής του εφάπαξ όσοι το δικαιούνται βάσει του καταστατικού.

ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Φάνης Πολύζος, Γρηγόρης Ευθυμίου, Διονύσης Γεωργούλης, Μπάμπης ΚαραηλίδηςΔιαβάστε περισσότερα: http://geniki-symparataksi.webnode.gr/news/tameio-allilovoitheias/


Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Με την παρούσα ανακοίνωση αναφερόμαστε εν συντομία στα συμβάντα και τις μεθοδεύσεις των τελευταίων ετών που συνετέλεσαν στην διαμόρφωση της σημερινής δυσχερούς  οικονομικής κατάστασης  του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  και αναφερόμαστε  επίσης  στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις  06/05/2017 καθώς και στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Α. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, εμείς θα θέσουμε στην κρίση όλων σας τις ενέργειες ορισμένων συνδικαλιστών που δυστυχώς απέβησαν μοιραίες  για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας διότι προκάλεσαν τις  διαγραφές μελών και το οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

-Γνωρίζετε συνάδελφοι ότι αυτοί που σας έλεγαν να μην συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και σας γύριζαν πίσω ενώ είχατε φθάσει ήδη στην πόρτα του κτηρίου που θα γινόταν η Συνέλευση, κατάφεραν με αυτή τους την στάση την διατήρηση του αρχικού καταστατικού (αφού δεν έγινε ποτέ  τροποποίηση) που χορηγεί εφάπαξ ποσών μεγάλου ύψους,  τα οποία ούτε σήμερα αλλά και ούτε στο παρελθόν ήταν ανάλογα της  ταμειακής του κατάστασης;

Τονίζουμε  ότι, οι επίσημες αναλογιστικές μελέτες τις οποίες εξέδωσαν τα προηγούμενα Δ.Σ με αναλογιστή τον κ. Ζαμπέλη θεωρούσαν αναγκαία την κατακόρυφη μείωση του εφάπαξ στα όρια των εργοδοτικών και προσωπικών μας εισφορών, προκειμένου να τύχουν όλα τα μέλη αυτής της απολαβής.

-Θυμάστε συνάδελφοι ποιοι συνδικαλιστές ασκούσαν επιθετική πολιτική κατά του Ταμείου λέγοντας σας ότι και με την τελευταία προτεινόμενη τροποποίηση του Αναλογιστή κ. Ζαμπέλη δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πάρετε ούτε στοιχειωδώς τις εισφορές σας, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα το σημερινό αδιέξοδο αφού δεν  ψηφίσθηκε η Τροποποίηση και  δεν πέρασε για μερικές δεκάδες ψήφους;

-Θυμάστε ποιός συνδικαλιστής  ζητούσε  μέσα από  ανακοινώσεις που υπέγραφαν  τα σημερινά και τα προηγούμενα μέλη του προεδρείου του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε, οι υπογράφοντες Πολύζος, Ευθυμίου και Γεωργούλης  εν’ όψη της προαναφερόμενης  τελευταίας προτεινόμενης  τροποποίησης , να εγγυηθούμε με την προσωπική μας περιουσία τη βιωσιμότητα του Ταμείου;  Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σχέδιο τροποποίησης ήταν αναγκαίο προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο εφάπαξ για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου.

-Θυμάστε ποιος συνδικαλιστής κοπτόταν  και διερρήγνυε τα ιμάτια του υπέρ των εν ενεργεία συναδέλφων βομβαρδίζοντας σας με πλειάδα ανακοινώσεων ;

-Θυμάστε ποιος συνδικαλιστής κόμπαζε ότι το δικό του εφάπαξ θα το μοιράσει στους εν ενεργεία συναδέλφους;

-Είναι αυτός ο οποίος συνταξιούχος ων σήμερα, έχει κάνει αγωγή κατά του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  και διεκδικεί   εφάπαξ του  ποσού  € 200χιλ. Βεβαίως είναι δικαίωμα του. 

-Έχετε αναλογιστεί συνάδελφοι εν ενεργεία,  ότι με την διαγραφή σας από το Ταμείο χαρίσατε στον εργοδότη την εισφορά του 5% την οποία ήταν υποχρεωμένος βάσει του καταστατικού να καταβάλει μηνιαίως για τον καθένα από εσάς;

- Γνωρίζετε συνάδελφοι εν ενεργεία,  ότι τόσο μεγάλη εισφορά εργοδότη δεν προέβλεπε το καταστατικό κανενός άλλου επικουρικού ταμείου  κλάδου εργαζομένων?(άρθρο 3 του καταστατικού: 3% ο εργαζόμενος και 5% ο εργοδότης!!!).

Αναρωτιέται εύλογα κάνεις τίνος τα συμφέροντα εξυπηρέτησε αυτός ο συνδικαλιστής;

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε   να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα συνάδελφοι σε αυτόν τον συνδικαλιστή και στα σημερινά αλλά και στα προηγούμενα μέλη του Προεδρείου του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε, που σαν καλοί σερβιτόροι του σας σέρβιραν την συνταγή του για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας η οποίαν ήταν:

Αφενός να σας αποτρέπουν  να συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις για να μην γίνουν αυτές και να  μην ληφθεί ποτέ καμία απόφαση για τροποποίηση του καταστατικού και αφετέρου να σας προτρέπουν να διαγραφείτε από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας  με αποτέλεσμα  να μειωθούν τα έσοδα του από εισφορές.


Και ρωτάμε:

-Είχαν καταλάβει  τότε τα μέλη του σημερινού Προεδρείου αλλά και του προηγούμενου, ότι  εκτελώντας την τυχοδιωκτική συνταγή του συγκεκριμένου συνδικαλιστή   θα κατάφερναν αφενός  να μην πάρουν εφάπαξ ούτε οι ίδιοι  και αφετέρου αυτός ο συνδικαλιστής  να διεκδικεί σήμερα στα δικαστήρια εφάπαξ 200χιλ€?  

-Υπάρχουν χρήματα στο Ταμείο για να διεκδικεί το εφάπαξ των € 200χιλ.  αυτός ο συνδικαλιστής  όπως και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι που έχουν κάνει αγωγές κατά του Ταμείου αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να πάρουμε οι εν ενεργεία ένα στοιχειώδες ποσό που να ανταποκρίνεται στις εισφορές τις δικές μας και του εργοδότη οι οποίες μας  αναλογούν;

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συνάδελφοι που πλήρωναν εισφορές για πολλά χρόνια και ορισμένοι πληρώνουν ακόμα και δεν έχουν πάρει τίποτα από το Ταμείο, ούτε προκαταβολή έναντι του εφάπαξ ούτε καμία άλλη παροχή.

-Οι ανακοινώσεις εναντίον  του Ταμείου κατά τα έτη 2012,2013,2014 σε τι αποσκοπούσαν; Στις αθρόες διαγραφές μελών και στην μη τροποποίηση του καταστατικού ώστε  να μην γίνει μείωση του εφάπαξ έστω και αν δεν άντεχε το Ταμείο; Σημειώνουμε ότι έχει γίνει μεγάλος αριθμός αγωγών για διεκδίκηση του εφάπαξ από συνταξιούχους.

Έχουν μεγάλες ευθύνες οι εν λόγω συνδικαλιστές  για την σημερινή κατάσταση του ταμείου   και δεν πρέπει να είναι συνδικαλιστές ούτε πρέπει να ξαναεκλεγούν στο σωματείο.

- Δεδομένης της αγωγής που έχει κάνει το Ταμείο Αλληλοβοηθείας κατά της Τράπεζας βάσει της οποίας διεκδικεί το ποσό των 39εκατ. που αφορά στις απολεσθείσες εισφορές λόγω των εθελούσιων εξόδων εμείς ρωτάμε:

Γιατί  δεν προέβη σε αυτή την ενέργεια το σωματείο μας όπως έπραξε στην αντίστοιχη  περίπτωση το σωματείο της Εθνικής Τράπεζας; Και το παράδοξο είναι ότι το δικό μας σωματείο παρίστατο στο δικαστήριο υπέρ της Εθνικής Τράπεζας καταβάλλοντας στον δικηγόρο αμοιβή ποσού € 2.000 για την παράσταση!!! Γιατί το Προεδρείο του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε συμπαραστάθηκε στο σωματείο της Εθνικής Τράπεζας και δεν έκανε τις ανάλογες νομικές ενέργειες για τα δικά του τα μέλη; Δεν πρέπει να δοθούν εξηγήσεις  γι’ αυτό;

Β.  Στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας ενημερωθήκαμε για τα εξής:

-Σχετικά με την εν λόγω δικαστική διαμάχη του Ταμείου με την Τράπεζα η Πρόεδρος του Δ.Σ κα Τρίγκα  δήλωσε ότι είμαστε εν αναμονή της σχετικής απόφασης  και αισιοδοξεί ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει θετική εξέλιξη καθώς η υπόθεση είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη. Η Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε αυτούς που έχουν κάνει αγωγές κατά του Ταμείου οι οποίοι την περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου είναι υπέρ τους προχωρούν σε  κατασχέσεις,  με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή το Ταμείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα τρέχοντα λειτουργικά του έξοδα. Αναφέρθηκε ότι οι κατασχέσεις αγγίζουν το ποσό των 1,2 -1,3 εκ ευρώ.

-Διαβάστηκε η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία,  εν  αναμονή ευρίσκονται 760 περίπου συνάδελφοι,  εν ενεργεία παραμένουν 282 ενώ έχουν αποχωρήσει - διαγραφεί πάνω από 350.

-Τα έξοδα είναι περίπου 20.000€ μηνιαίως, από τα οποία ένα μέρος τους αφορούν σε  2.800€ για κάλυψη νομικού συμβούλου,  3.000€ για τις υπαλλήλους, 2.000€ για λογιστικά , και 2.000€ για μηχανογράφηση.
-Σε δική μας πρόταση (του συνδ.Γεωργούλη ο οποίος ήταν παρών στη Συνέλευση)  για τροποποίηση  του καταστατικού με επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη ώστε να είναι δυνατόν να πάρουν χρήματα από το ταμείο και οι ενεργεία, για να έχουν κίνητρο και  να εξακολουθήσουν να συνεισφέρουν, πήραμε την απάντηση από την Πρόεδρο ότι η όποια τροποποίηση  αφορά μόνο  τους εν ενεργεία και όχι όσους έχουν κατοχυρώσει  δικαίωμα.  

Για εμάς αυτό είναι μια γνώμη και δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε διότι κάτι τέτοιο ούτε νόμος είναι ούτε το προβλέπει το καταστατικό.

-Δεδομένης της αισιοδοξίας των διοικούντων του Ταμείου, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης την οποία μάλλον προεξοφλούν ότι θα έχει θετική εξέλιξη, εμείς από την πλευρά μας αμφισβητήσαμε ότι θα καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις του Ταμείου και θα μείνουν και χρήματα για τους εν’ ενεργεία. Κατόπιν αυτού η κα Τρίγκα δήλωσε  ότι  «έχει σχέδια» εφόσον υπάρχουν χρήματα, να καλυφθούν όλοι και οι εν ενεργεία και οι εν αναμονή.

Εμείς επιμείναμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η Τροποποίηση του Καταστατικού  πριν την όποια απόφαση.


Εδώ και μέσα από αυτή την ανακοίνωση θέλουμε επίσημα να θέσουμε στην Πρόεδρο του Δ.Σ του Ταμείου τα εξής ζητήματα:

-Αν υποθέσουμε ότι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας κερδίσει αυτή τη δίκη, πως θα διασφαλιστούν οι εν ενεργεία υπάλληλοι ότι θα πάρουν εφάπαξ αν δεν γίνει Τροποποίηση του Καταστατικού;

 Το ότι η Πρόεδρος έχει σχέδια είναι μια ευχή με την οποία εκφράζει την βούλησή της, δεν είναι καταστατική πράξη. Με τα λόγια και τις ευχές δεν διασφαλίζεται τίποτα.

-Οφείλει το Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας να ξεκινήσει την διαδικασία  για Τροποποίηση λαμβανομένου υπόψη του άρθρου 4 του Καταστατικού όπως είχε ενεργήσει το προηγούμενο Δ.Σ το 2013.

Παραθέτουμε εδώ τμήμα της  παραγράφου  14 του άρθρου 4 του καταστατικού: «Το  Δ.Σ  στο τέλος κάθε χρόνου δια του Προέδρου συντάσσει έκθεση πεπραγμένων προς τη Γ.Σ η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τοιχοκολλείται στα Γραφεία του Ταμείου πριν την σύγκληση της Γ.Σ. Η παραπάνω έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια και στοιχεία. α) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  Ήτοι μέλη του ταμείου. Λεπτομερή ανάλυση του έργου του Δ.Σ. Εκκρεμή ζητήματα και προτεινόμενα μέτρα για το μέλλον και την εκπλήρωση των σκοπών του Ταμείουβ)ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ήτοι: κατάσταση από οργανωτικής απόψεως. Επιτευχθέντα αποτελέσματα. Προτεινόμενα μέτρα και στατιστικά αποτελέσματα.  

Τι μέτρα έχει προτείνει το Δ.Σ του Ταμείου για το μέλλον του και την εκπλήρωση των σκοπών του? Έχει γίνει Αναλογιστική Μελέτη; Το Ταμείο είναι βιώσιμο;

Απαιτούμε άμεσα να γίνει Αναλογιστική Μελέτη για να διαπιστωθεί αν είναι βιώσιμο το Ταμείο ώστε  να προχωρήσει σε Τροποποίηση του Καταστατικού.
Αν δεν γίνει Τροποποίηση του Καταστατικού σε τι μπορούν να ελπίζουν οι 282 εν ενεργεία συνάδελφοι  που παραμένουν  εγγεγραμμένοι στο Ταμείο  και  καταβάλουν εισφορές;
Για τα παραπάνω ζητήματα πρέπει να δοθούν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από πλευράς των διοικούντων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  για να πάρει τις αποφάσεις του ο κάθε εν ενεργεία συνάδελφος που εξακολουθεί να καταβάλει εισφορές.

-Στο σημείο αυτό και σε συνέχεια της από 2/6/2017 επιστολής που αποστείλαμε στο σωματείο μας για το θέμα του αποκλεισμού  των εν ενεργεία συναδέλφων  της επαρχίας από την πρόσφατη εκλογική διαδικασία του ΤΑΠΓΤΕ  θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ζητήθηκε από εμάς στην Γενική Συνέλευση, να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες από την πλευρά του ταμείου  ώστε η Τράπεζα να υποχρεωθεί να δώσει τα στοιχεία των μελών ως οφείλει . Ποιες ενέργειες έγιναν τελικά;

Αν είναι γεγονός ότι η Τράπεζα δεν έδωσε στοιχεία για το που υπηρετούν τα  μέλη στην επαρχία αλλά και τα μέλη στη  Αθήνα,  γιατί οι διοικούντες του Ταμείου δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω  και  δεν φρόντισαν να επικοινωνήσουν με τα ίδια τα μέλη ώστε να τους αποστείλουν με αλληλογραφία  το εκλογικό υλικό για  να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία,  όπως είχε γίνει στις προηγούμενες αρχαιρεσίες; Ούτως ή άλλως  και στην Αθήνα  τόσο οι προ τριετίας  εκλογές όσο και οι προηγούμενες είχαν γίνει  χωρίς Δικαστικό Αντιπρόσωπο. Επίσης η σχετική αλληλογραφία μπορούσε  να γίνει μέσω του δικτύου της Τράπεζας οπότε το κόστος θα ήταν  μηδενικό αλλά και μέσω των ΕΛ-ΤΑ να γινόταν  το κόστος  ήταν απίθανο να υπερβεί το ποσό των 100€ διότι πόσα είναι τα μέλη της επαρχίας  50,100;
Ως εκ των παραπάνω κανένας δεν μπορεί να επικαλεστεί θέμα εξόδων αλλά ούτε μπορεί και να επικαλεστεί  καμία άλλη δυσκολία για να ψηφίσουν τα μέλη της επαρχίας,  δεδομένου ότι το Ταμείο έχει 2 υπαλλήλους που μπορούν να διεκπεραιώσουν άνετα αυτή την εργασία εφόσον τους ανατεθεί.

Επαναλαμβάνουμε ότι, για εμάς η εκπαραθύρωσης των εν ενεργεία μελών της επαρχίας από το δικαίωμα συμμετοχής στις πρόσφατες εκλογές του Ταμείου Αλληλοβοηθείας είναι γεγονός που  αν μη τι άλλο έρχεται σε αντίθεση με το καταστατικό.

 Αναμένουμε την ανακοίνωση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  με αναφορά  στην συμμετοχή των μελών, εν ενεργεία και συνταξιούχων,  στις πρόσφατες εκλογές  καθώς  και στα αποτελέσματα αυτών.  
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

-Η πραγματικότητα  είναι ότι αν είχε γίνει από νωρίς τροποποίηση του καταστατικού ώστε να έχει μειωθεί το ποσό του εφάπαξ, σήμερα θα λάμβανε εφάπαξ και ο τελευταίος υπάλληλος που θα έκλεινε την πόρτα του Ταμείου.  Το γεγονός ότι δεν έγιναν στο παρελθόν τροποποιήσεις επί του Καταστατικού είναι ένας από τους κύριους λόγους για την ανατροπή και την σημερινή κατάντια του Ταμείου.

- Ζητάμε το Προεδρείο του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε να ξαναδημοσιεύσει τις παλαιές ανακοινώσεις που εξέδιδε κατά του Ταμείου και να μας γνωστοποιήσει εκ νέου τις θέσεις του για το ζήτημα της προβληματικής ταμειακής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα λόγω των αγωγών των συνταξιούχων. Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους συναδέλφους του Προεδρείου ότι το σωματείο έχει έννομο συμφέρον για λογαριασμό των μελών του που καταβάλλουν ακόμα εισφορές στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας και ως εκ τούτου επιβάλλεται να προβεί σε ενέργειες  για το ζήτημα του εφάπαξ  με την συνδρομή  του νομικού συμβούλου.

-Αν μας δώσετε συνάδελφοι  την πλειοψηφία του σωματείου μας στις επερχόμενες εκλογές δεσμευόμαστε ότι, προτεραιότητά μας  θα είναι μία πλατιά Συνέλευση στην οποία θα προσκαλέσουμε και το Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας προκειμένου να βρεθεί λύση. Έστω και αυτή την ύστατη ώρα πρέπει να επιδιώξουμε την  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ.

Με δεδομένα, την άσχημη οικονομική κατάσταση του Ταμείου και  το ότι οι εν αναμονή για το εφάπαξ συνάδελφοι  είναι κατά πολύ πάνω από το διπλάσιο σε αριθμό  έναντι των εν ενεργεία αυτή τη στιγμή, εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι θα απαιτήσουμε να γίνει Επικαιροποιημένη Αναλογιστική Μελέτη και θα εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα, με σκοπό να τύχουν έστω και μιας στοιχειώδους απολαβής του εφάπαξ όσοι το δικαιούνται βάσει του καταστατικού.
ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Φάνης Πολύζος, Γρηγόρης Ευθυμίου, Διονύσης Γεωργούλης, Μπάμπης Καραηλίδης
.

έλφισσες , συνάδελφοι,

Με την παρούσα ανακοίνωση αναφερόμαστε εν συντομία στα συμβάντα και τις μεθοδεύσεις των τελευταίων ετών που συνετέλεσαν στην διαμόρφωση της σημερινής δυσχερούς  οικονομικής κατάστασης  του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  και αναφερόμαστε  επίσης  στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις  06/05/2017 καθώς και στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Α. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, εμείς θα θέσουμε στην κρίση όλων σας τις ενέργειες ορισμένων συνδικαλιστών που δυστυχώς απέβησαν μοιραίες  για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας διότι προκάλεσαν τις  διαγραφές μελών και το οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

-Γνωρίζετε συνάδελφοι ότι αυτοί που σας έλεγαν να μην συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και σας γύριζαν πίσω ενώ είχατε φθάσει ήδη στην πόρτα του κτηρίου που θα γινόταν η Συνέλευση, κατάφεραν με αυτή τους την στάση την διατήρηση του αρχικού καταστατικού (αφού δεν έγινε ποτέ  τροποποίηση) που χορηγεί εφάπαξ ποσών μεγάλου ύψους,  τα οποία ούτε σήμερα αλλά και ούτε στο παρελθόν ήταν ανάλογα της  ταμειακής του κατάστασης;

Τονίζουμε  ότι, οι επίσημες αναλογιστικές μελέτες τις οποίες εξέδωσαν τα προηγούμενα Δ.Σ με αναλογιστή τον κ. Ζαμπέλη θεωρούσαν αναγκαία την κατακόρυφη μείωση του εφάπαξ στα όρια των εργοδοτικών και προσωπικών μας εισφορών, προκειμένου να τύχουν όλα τα μέλη αυτής της απολαβής.

-Θυμάστε συνάδελφοι ποιοι συνδικαλιστές ασκούσαν επιθετική πολιτική κατά του Ταμείου λέγοντας σας ότι και με την τελευταία προτεινόμενη τροποποίηση του Αναλογιστή κ. Ζαμπέλη δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πάρετε ούτε στοιχειωδώς τις εισφορές σας, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα το σημερινό αδιέξοδο αφού δεν  ψηφίσθηκε η Τροποποίηση και  δεν πέρασε για μερικές δεκάδες ψήφους;

-Θυμάστε ποιός συνδικαλιστής  ζητούσε  μέσα από  ανακοινώσεις που υπέγραφαν  τα σημερινά και τα προηγούμενα μέλη του προεδρείου του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε, οι υπογράφοντες Πολύζος, Ευθυμίου και Γεωργούλης  εν’ όψη της προαναφερόμενης  τελευταίας προτεινόμενης  τροποποίησης , να εγγυηθούμε με την προσωπική μας περιουσία τη βιωσιμότητα του Ταμείου;  Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σχέδιο τροποποίησης ήταν αναγκαίο προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο εφάπαξ για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου.

-Θυμάστε ποιος συνδικαλιστής κοπτόταν  και διερρήγνυε τα ιμάτια του υπέρ των εν ενεργεία συναδέλφων βομβαρδίζοντας σας με πλειάδα ανακοινώσεων ;

-Θυμάστε ποιος συνδικαλιστής κόμπαζε ότι το δικό του εφάπαξ θα το μοιράσει στους εν ενεργεία συναδέλφους;

-Είναι αυτός ο οποίος συνταξιούχος ων σήμερα, έχει κάνει αγωγή κατά του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  και διεκδικεί   εφάπαξ του  ποσού  € 200χιλ. Βεβαίως είναι δικαίωμα του. 

-Έχετε αναλογιστεί συνάδελφοι εν ενεργεία,  ότι με την διαγραφή σας από το Ταμείο χαρίσατε στον εργοδότη την εισφορά του 5% την οποία ήταν υποχρεωμένος βάσει του καταστατικού να καταβάλει μηνιαίως για τον καθένα από εσάς;

- Γνωρίζετε συνάδελφοι εν ενεργεία,  ότι τόσο μεγάλη εισφορά εργοδότη δεν προέβλεπε το καταστατικό κανενός άλλου επικουρικού ταμείου  κλάδου εργαζομένων?(άρθρο 3 του καταστατικού: 3% ο εργαζόμενος και 5% ο εργοδότης!!!).

Αναρωτιέται εύλογα κάνεις τίνος τα συμφέροντα εξυπηρέτησε αυτός ο συνδικαλιστής;

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε   να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα συνάδελφοι σε αυτόν τον συνδικαλιστή και στα σημερινά αλλά και στα προηγούμενα μέλη του Προεδρείου του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε, που σαν καλοί σερβιτόροι του σας σέρβιραν την συνταγή του για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας η οποίαν ήταν:

Αφενός να σας αποτρέπουν  να συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις για να μην γίνουν αυτές και να  μην ληφθεί ποτέ καμία απόφαση για τροποποίηση του καταστατικού και αφετέρου να σας προτρέπουν να διαγραφείτε από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας  με αποτέλεσμα  να μειωθούν τα έσοδα του από εισφορές.Διαβάστε περισσότερα: http://geniki-symparataksi.webnode.gr/news/tameio-allilovoitheias/
Συναδέλφισσες , συνάδελφοι,

Με την παρούσα ανακοίνωση αναφερόμαστε εν συντομία στα συμβάντα και τις μεθοδεύσεις των τελευταίων ετών που συνετέλεσαν στην διαμόρφωση της σημερινής δυσχερούς  οικονομικής κατάστασης  του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  και αναφερόμαστε  επίσης  στην Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση στις  06/05/2017 καθώς και στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Α. Για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, εμείς θα θέσουμε στην κρίση όλων σας τις ενέργειες ορισμένων συνδικαλιστών που δυστυχώς απέβησαν μοιραίες  για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας διότι προκάλεσαν τις  διαγραφές μελών και το οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση.

-Γνωρίζετε συνάδελφοι ότι αυτοί που σας έλεγαν να μην συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις του Ταμείου Αλληλοβοηθείας και σας γύριζαν πίσω ενώ είχατε φθάσει ήδη στην πόρτα του κτηρίου που θα γινόταν η Συνέλευση, κατάφεραν με αυτή τους την στάση την διατήρηση του αρχικού καταστατικού (αφού δεν έγινε ποτέ  τροποποίηση) που χορηγεί εφάπαξ ποσών μεγάλου ύψους,  τα οποία ούτε σήμερα αλλά και ούτε στο παρελθόν ήταν ανάλογα της  ταμειακής του κατάστασης;

Τονίζουμε  ότι, οι επίσημες αναλογιστικές μελέτες τις οποίες εξέδωσαν τα προηγούμενα Δ.Σ με αναλογιστή τον κ. Ζαμπέλη θεωρούσαν αναγκαία την κατακόρυφη μείωση του εφάπαξ στα όρια των εργοδοτικών και προσωπικών μας εισφορών, προκειμένου να τύχουν όλα τα μέλη αυτής της απολαβής.

-Θυμάστε συνάδελφοι ποιοι συνδικαλιστές ασκούσαν επιθετική πολιτική κατά του Ταμείου λέγοντας σας ότι και με την τελευταία προτεινόμενη τροποποίηση του Αναλογιστή κ. Ζαμπέλη δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο και ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πάρετε ούτε στοιχειωδώς τις εισφορές σας, πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα το σημερινό αδιέξοδο αφού δεν  ψηφίσθηκε η Τροποποίηση και  δεν πέρασε για μερικές δεκάδες ψήφους;

-Θυμάστε ποιός συνδικαλιστής  ζητούσε  μέσα από  ανακοινώσεις που υπέγραφαν  τα σημερινά και τα προηγούμενα μέλη του προεδρείου του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε, οι υπογράφοντες Πολύζος, Ευθυμίου και Γεωργούλης  εν’ όψη της προαναφερόμενης  τελευταίας προτεινόμενης  τροποποίησης , να εγγυηθούμε με την προσωπική μας περιουσία τη βιωσιμότητα του Ταμείου;  Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σχέδιο τροποποίησης ήταν αναγκαίο προκειμένου να μειωθεί το μεγάλο εφάπαξ για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου.

-Θυμάστε ποιος συνδικαλιστής κοπτόταν  και διερρήγνυε τα ιμάτια του υπέρ των εν ενεργεία συναδέλφων βομβαρδίζοντας σας με πλειάδα ανακοινώσεων ;

-Θυμάστε ποιος συνδικαλιστής κόμπαζε ότι το δικό του εφάπαξ θα το μοιράσει στους εν ενεργεία συναδέλφους;

-Είναι αυτός ο οποίος συνταξιούχος ων σήμερα, έχει κάνει αγωγή κατά του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  και διεκδικεί   εφάπαξ του  ποσού  € 200χιλ. Βεβαίως είναι δικαίωμα του. 

-Έχετε αναλογιστεί συνάδελφοι εν ενεργεία,  ότι με την διαγραφή σας από το Ταμείο χαρίσατε στον εργοδότη την εισφορά του 5% την οποία ήταν υποχρεωμένος βάσει του καταστατικού να καταβάλει μηνιαίως για τον καθένα από εσάς;

- Γνωρίζετε συνάδελφοι εν ενεργεία,  ότι τόσο μεγάλη εισφορά εργοδότη δεν προέβλεπε το καταστατικό κανενός άλλου επικουρικού ταμείου  κλάδου εργαζομένων?(άρθρο 3 του καταστατικού: 3% ο εργαζόμενος και 5% ο εργοδότης!!!).

Αναρωτιέται εύλογα κάνεις τίνος τα συμφέροντα εξυπηρέτησε αυτός ο συνδικαλιστής;

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε   να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα συνάδελφοι σε αυτόν τον συνδικαλιστή και στα σημερινά αλλά και στα προηγούμενα μέλη του Προεδρείου του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε, που σαν καλοί σερβιτόροι του σας σέρβιραν την συνταγή του για το Ταμείο Αλληλοβοηθείας η οποίαν ήταν:

Αφενός να σας αποτρέπουν  να συμμετέχετε στις Γενικές Συνελεύσεις για να μην γίνουν αυτές και να  μην ληφθεί ποτέ καμία απόφαση για τροποποίηση του καταστατικού και αφετέρου να σας προτρέπουν να διαγραφείτε από το Ταμείο Αλληλοβοηθείας  με αποτέλεσμα  να μειωθούν τα έσοδα του από εισφορές.

Και ρωτάμε:

-Είχαν καταλάβει  τότε τα μέλη του σημερινού Προεδρείου αλλά και του προηγούμενου, ότι  εκτελώντας την τυχοδιωκτική συνταγή του συγκεκριμένου συνδικαλιστή   θα κατάφερναν αφενός  να μην πάρουν εφάπαξ ούτε οι ίδιοι  και αφετέρου αυτός ο συνδικαλιστής  να διεκδικεί σήμερα στα δικαστήρια εφάπαξ 200χιλ€?

-Υπάρχουν χρήματα στο Ταμείο για να διεκδικεί το εφάπαξ των € 200χιλ.  αυτός ο συνδικαλιστής  όπως και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι που έχουν κάνει αγωγές κατά του Ταμείου αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για να πάρουμε οι εν ενεργεία ένα στοιχειώδες ποσό που να ανταποκρίνεται στις εισφορές τις δικές μας και του εργοδότη οι οποίες μας  αναλογούν;

Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συνάδελφοι που πλήρωναν εισφορές για πολλά χρόνια και ορισμένοι πληρώνουν ακόμα και δεν έχουν πάρει τίποτα από το Ταμείο, ούτε προκαταβολή έναντι του εφάπαξ ούτε καμία άλλη παροχή.

-Οι ανακοινώσεις εναντίον  του Ταμείου κατά τα έτη 2012,2013,2014 σε τι αποσκοπούσαν; Στις αθρόες διαγραφές μελών και στην μη τροποποίηση του καταστατικού ώστε  να μην γίνει μείωση του εφάπαξ έστω και αν δεν άντεχε το Ταμείο; Σημειώνουμε ότι έχει γίνει μεγάλος αριθμός αγωγών για διεκδίκηση του εφάπαξ από συνταξιούχους.

Έχουν μεγάλες ευθύνες οι εν λόγω συνδικαλιστές  για την σημερινή κατάσταση του ταμείου   και δεν πρέπει να είναι συνδικαλιστές ούτε πρέπει να ξαναεκλεγούν στο σωματείο.

- Δεδομένης της αγωγής που έχει κάνει το Ταμείο Αλληλοβοηθείας κατά της Τράπεζας βάσει της οποίας διεκδικεί το ποσό των 39εκατ. που αφορά στις απολεσθείσες εισφορές λόγω των εθελούσιων εξόδων εμείς ρωτάμε:

Γιατί  δεν προέβη σε αυτή την ενέργεια το σωματείο μας όπως έπραξε στην αντίστοιχη  περίπτωση το σωματείο της Εθνικής Τράπεζας; Και το παράδοξο είναι ότι το δικό μας σωματείο παρίστατο στο δικαστήριο υπέρ της Εθνικής Τράπεζας καταβάλλοντας στον δικηγόρο αμοιβή ποσού € 2.000 για την παράσταση!!! Γιατί το Προεδρείο του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε συμπαραστάθηκε στο σωματείο της Εθνικής Τράπεζας και δεν έκανε τις ανάλογες νομικές ενέργειες για τα δικά του τα μέλη; Δεν πρέπει να δοθούν εξηγήσεις  γι’ αυτό;

Β.  Στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας ενημερωθήκαμε για τα εξής:

-Σχετικά με την εν λόγω δικαστική διαμάχη του Ταμείου με την Τράπεζα η Πρόεδρος του Δ.Σ κα Τρίγκα  δήλωσε ότι είμαστε εν αναμονή της σχετικής απόφασης  και αισιοδοξεί ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα να υπάρξει θετική εξέλιξη καθώς η υπόθεση είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη. Η Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης σε αυτούς που έχουν κάνει αγωγές κατά του Ταμείου οι οποίοι την περίπτωση που η απόφαση του δικαστηρίου είναι υπέρ τους προχωρούν σε  κατασχέσεις,  με αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή το Ταμείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα τρέχοντα λειτουργικά του έξοδα. Αναφέρθηκε ότι οι κατασχέσεις αγγίζουν το ποσό των 1,2 -1,3 εκ ευρώ.

-Διαβάστηκε η έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής σύμφωνα με την οποία,  εν  αναμονή ευρίσκονται 760 περίπου συνάδελφοι,  εν ενεργεία παραμένουν 282 ενώ έχουν αποχωρήσει - διαγραφεί πάνω από 350.

-Τα έξοδα είναι περίπου 20.000€ μηνιαίως, από τα οποία ένα μέρος τους αφορούν σε  2.800€ για κάλυψη νομικού συμβούλου,  3.000€ για τις υπαλλήλους, 2.000€ για λογιστικά , και 2.000€ για μηχανογράφηση.
-Σε δική μας πρόταση (του συνδ.Γεωργούλη ο οποίος ήταν παρών στη Συνέλευση)  για τροποποίηση  του καταστατικού με επικαιροποιημένη αναλογιστική μελέτη ώστε να είναι δυνατόν να πάρουν χρήματα από το ταμείο και οι ενεργεία, για να έχουν κίνητρο και  να εξακολουθήσουν να συνεισφέρουν, πήραμε την απάντηση από την Πρόεδρο ότι η όποια τροποποίηση  αφορά μόνο  τους εν ενεργεία και όχι όσους έχουν κατοχυρώσει  δικαίωμα.

Για εμάς αυτό είναι μια γνώμη και δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε διότι κάτι τέτοιο ούτε νόμος είναι ούτε το προβλέπει το καταστατικό.

-Δεδομένης της αισιοδοξίας των διοικούντων του Ταμείου, εν αναμονή της δικαστικής απόφασης την οποία μάλλον προεξοφλούν ότι θα έχει θετική εξέλιξη, εμείς από την πλευρά μας αμφισβητήσαμε ότι θα καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις του Ταμείου και θα μείνουν και χρήματα για τους εν’ ενεργεία. Κατόπιν αυτού η κα Τρίγκα δήλωσε  ότι  «έχει σχέδια» εφόσον υπάρχουν χρήματα, να καλυφθούν όλοι και οι εν ενεργεία και οι εν αναμονή.

Εμείς επιμείναμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η Τροποποίηση του Καταστατικού  πριν την όποια απόφαση.


Εδώ και μέσα από αυτή την ανακοίνωση θέλουμε επίσημα να θέσουμε στην Πρόεδρο του Δ.Σ του Ταμείου τα εξής ζητήματα:

-Αν υποθέσουμε ότι το Ταμείο Αλληλοβοηθείας κερδίσει αυτή τη δίκη, πως θα διασφαλιστούν οι εν ενεργεία υπάλληλοι ότι θα πάρουν εφάπαξ αν δεν γίνει Τροποποίηση του Καταστατικού;

 Το ότι η Πρόεδρος έχει σχέδια είναι μια ευχή με την οποία εκφράζει την βούλησή της, δεν είναι καταστατική πράξη. Με τα λόγια και τις ευχές δεν διασφαλίζεται τίποτα.

-Οφείλει το Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας να ξεκινήσει την διαδικασία  για Τροποποίηση λαμβανομένου υπόψη του άρθρου 4 του Καταστατικού όπως είχε ενεργήσει το προηγούμενο Δ.Σ το 2013.

Παραθέτουμε εδώ τμήμα της  παραγράφου  14 του άρθρου 4 του καταστατικού: «Το  Δ.Σ  στο τέλος κάθε χρόνου δια του Προέδρου συντάσσει έκθεση πεπραγμένων προς τη Γ.Σ η οποία υπογράφεται από τον Πρόεδρο και τοιχοκολλείται στα Γραφεία του Ταμείου πριν την σύγκληση της Γ.Σ. Η παραπάνω έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει τα παρακάτω κεφάλαια και στοιχεία. α) ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  Ήτοι μέλη του ταμείου. Λεπτομερή ανάλυση του έργου του Δ.Σ. Εκκρεμή ζητήματα και προτεινόμενα μέτρα για το μέλλον και την εκπλήρωση των σκοπών του Ταμείουβ)ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ήτοι: κατάσταση από οργανωτικής απόψεως. Επιτευχθέντα αποτελέσματα. Προτεινόμενα μέτρα και στατιστικά αποτελέσματα.  

Τι μέτρα έχει προτείνει το Δ.Σ του Ταμείου για το μέλλον του και την εκπλήρωση των σκοπών του? Έχει γίνει Αναλογιστική Μελέτη; Το Ταμείο είναι βιώσιμο;

Απαιτούμε άμεσα να γίνει Αναλογιστική Μελέτη για να διαπιστωθεί αν είναι βιώσιμο το Ταμείο ώστε  να προχωρήσει σε Τροποποίηση του Καταστατικού.
Αν δεν γίνει Τροποποίηση του Καταστατικού σε τι μπορούν να ελπίζουν οι 282 εν ενεργεία συνάδελφοι  που παραμένουν  εγγεγραμμένοι στο Ταμείο  και  καταβάλουν εισφορές;
Για τα παραπάνω ζητήματα πρέπει να δοθούν σαφείς και ξεκάθαρες απαντήσεις από πλευράς των διοικούντων του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  για να πάρει τις αποφάσεις του ο κάθε εν ενεργεία συνάδελφος που εξακολουθεί να καταβάλει εισφορές.

-Στο σημείο αυτό και σε συνέχεια της από 2/6/2017 επιστολής που αποστείλαμε στο σωματείο μας για το θέμα του αποκλεισμού  των εν ενεργεία συναδέλφων  της επαρχίας από την πρόσφατη εκλογική διαδικασία του ΤΑΠΓΤΕ  θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

Ζητήθηκε από εμάς στην Γενική Συνέλευση, να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ενέργειες από την πλευρά του ταμείου  ώστε η Τράπεζα να υποχρεωθεί να δώσει τα στοιχεία των μελών ως οφείλει . Ποιες ενέργειες έγιναν τελικά;

Αν είναι γεγονός ότι η Τράπεζα δεν έδωσε στοιχεία για το που υπηρετούν τα  μέλη στην επαρχία αλλά και τα μέλη στη  Αθήνα,  γιατί οι διοικούντες του Ταμείου δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω  και  δεν φρόντισαν να επικοινωνήσουν με τα ίδια τα μέλη ώστε να τους αποστείλουν με αλληλογραφία  το εκλογικό υλικό για  να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία,  όπως είχε γίνει στις προηγούμενες αρχαιρεσίες; Ούτως ή άλλως  και στην Αθήνα  τόσο οι προ τριετίας  εκλογές όσο και οι προηγούμενες είχαν γίνει  χωρίς Δικαστικό Αντιπρόσωπο. Επίσης η σχετική αλληλογραφία μπορούσε  να γίνει μέσω του δικτύου της Τράπεζας οπότε το κόστος θα ήταν  μηδενικό αλλά και μέσω των ΕΛ-ΤΑ να γινόταν  το κόστος  ήταν απίθανο να υπερβεί το ποσό των 100€ διότι πόσα είναι τα μέλη της επαρχίας  50,100;
Ως εκ των παραπάνω κανένας δεν μπορεί να επικαλεστεί θέμα εξόδων αλλά ούτε μπορεί και να επικαλεστεί  καμία άλλη δυσκολία για να ψηφίσουν τα μέλη της επαρχίας,  δεδομένου ότι το Ταμείο έχει 2 υπαλλήλους που μπορούν να διεκπεραιώσουν άνετα αυτή την εργασία εφόσον τους ανατεθεί.

Επαναλαμβάνουμε ότι, για εμάς η εκπαραθύρωσης των εν ενεργεία μελών της επαρχίας από το δικαίωμα συμμετοχής στις πρόσφατες εκλογές του Ταμείου Αλληλοβοηθείας είναι γεγονός που  αν μη τι άλλο έρχεται σε αντίθεση με το καταστατικό.

 Αναμένουμε την ανακοίνωση του Ταμείου Αλληλοβοηθείας  με αναφορά  στην συμμετοχή των μελών, εν ενεργεία και συνταξιούχων,  στις πρόσφατες εκλογές  καθώς  και στα αποτελέσματα αυτών.  
Συναδέλφισσες-Συνάδελφοι,

-Η πραγματικότητα  είναι ότι αν είχε γίνει από νωρίς τροποποίηση του καταστατικού ώστε να έχει μειωθεί το ποσό του εφάπαξ, σήμερα θα λάμβανε εφάπαξ και ο τελευταίος υπάλληλος που θα έκλεινε την πόρτα του Ταμείου.  Το γεγονός ότι δεν έγιναν στο παρελθόν τροποποιήσεις επί του Καταστατικού είναι ένας από τους κύριους λόγους για την ανατροπή και την σημερινή κατάντια του Ταμείου.

- Ζητάμε το Προεδρείο του Σ.Υ.Γ.Τ.Ε να ξαναδημοσιεύσει τις παλαιές ανακοινώσεις που εξέδιδε κατά του Ταμείου και να μας γνωστοποιήσει εκ νέου τις θέσεις του για το ζήτημα της προβληματικής ταμειακής κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα λόγω των αγωγών των συνταξιούχων. Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους συναδέλφους του Προεδρείου ότι το σωματείο έχει έννομο συμφέρον για λογαριασμό των μελών του που καταβάλλουν ακόμα εισφορές στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας και ως εκ τούτου επιβάλλεται να προβεί σε ενέργειες  για το ζήτημα του εφάπαξ  με την συνδρομή  του νομικού συμβούλου.

-Αν μας δώσετε συνάδελφοι  την πλειοψηφία του σωματείου μας στις επερχόμενες εκλογές δεσμευόμαστε ότι, προτεραιότητά μας  θα είναι μία πλατιά Συνέλευση στην οποία θα προσκαλέσουμε και το Δ.Σ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας προκειμένου να βρεθεί λύση. Έστω και αυτή την ύστατη ώρα πρέπει να επιδιώξουμε την  ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ του ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ.

Με δεδομένα, την άσχημη οικονομική κατάσταση του Ταμείου και  το ότι οι εν αναμονή για το εφάπαξ συνάδελφοι  είναι κατά πολύ πάνω από το διπλάσιο σε αριθμό  έναντι των εν ενεργεία αυτή τη στιγμή, εμείς σας διαβεβαιώνουμε ότι θα απαιτήσουμε να γίνει Επικαιροποιημένη Αναλογιστική Μελέτη και θα εξαντλήσουμε κάθε νομική δυνατότητα, με σκοπό να τύχουν έστω και μιας στοιχειώδους απολαβής του εφάπαξ όσοι το δικαιούνται βάσει του καταστατικού.

ΓΙΑ ΤΗΝ  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Φάνης Πολύζος, Γρηγόρης Ευθυμίου, Διονύσης Γεωργούλης, Μπάμπης ΚαραηλίδηςΔιαβάστε περισσότερα: http://geniki-symparataksi.webnode.gr/news/tameio-allilovoitheias/

Δεν υπάρχουν σχόλια: