Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ - "ΑΠΟΣΧΙΣΕΩΝ ΚΛΑΔΩΝ"



Εχθές στην τριμερή Συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας (ΟΤΟΕ, Τράπεζα, αντιπρόσωπος Υπουργού) η Τράπεζα υπαναχώρησε στην ημερομηνία ισχύος της «απόσχισης» ώστε να ξεκινήσει διαβούλευση, όπως φαίνεται από το σχετικό πρακτικό συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ των μερών.
Η διαβούλευση που θα ξεκινήσει (με πλάνο λήξης την 20/01/2018 ) είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του Π.Δ. 178/2002 που ρυθμίζει τη μεταβίβαση επιχείρησης ή δραστηριότητας (όπως εδώ η φύλαξη και η καθαριότητα), πράγμα που σημαίνει ότι η Τράπεζα δεν έχει αλλάξει τις προθέσεις της και αυτό που προτίθεται να συζητήσει είναι οι όροι της μεταβίβασης.
Το ότι η Τράπεζα εμμένει στην απόφασή της δεν αναιρεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση (έστω και προσωρινή).

Πως όμως φτάσαμε σε αυτή την αναδίπλωση ;

  • Η κοινή θέση των 6 σωματείων ότι η Τράπεζα προχωράει σε απολύσεις αλλά και ότι η ενέργεια αυτή δεν είναι μεμονωμένη αλλά αποτελεί προάγγελο και άλλων τέτοιων «αποσχίσεων», (αλήθεια έπρεπε να φτάσουμε ως εδώ για να υπάρξει κοινή θέση;)
  • Οι παρεμβάσεις στο κτίριο της Διοίκησης,
  • Η παρέμβαση του ΠΑΜΕ σε κτήριο και στο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη
  • Η παρέμβαση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο Κρήτης
  • Η  περιοδεία και ενημέρωση στο κτίριο της Μεσογείων
  • Η περιοδεία και ενημέρωση του ΠΑΜΕ στη Λάρισα
Όλα αυτά, «μετρήθηκαν» από τη Διοίκηση.
(Ας αναλογιστούμε λοιπόν αν εκτός από αυτά που έγιναν, είχαμε προκηρύξει παράλληλα και στάση εργασίας, ώστε να είναι εκτός από τα ΔΣ και οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Εργασίας, αν είχε προκηρυχθεί και «προετοιμαστεί» 24ωρη προειδοποιητική απεργία,  αν έπαιρναν το μήνυμα τελικά ότι αν τολμήσουν να προχωρήσουν θα νεκρώσει η Τράπεζα.).

Τα επόμενα βήματα

Η Τράπεζα είναι βέβαιο ότι θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί το διάστημα αυτό. Είναι πιθανό  να πιέσει  τους εργαζόμενους ώστε να φύγουν μόνοι τους και να μην υπάρχει θέμα διαβούλευσης τελικά.
Για το λόγο αυτό τα ΔΣ των σωματείων πρέπει να συνεδριάσουν άμεσα με θέμα την οργάνωση του αγώνα για την οριστική ανάκληση των σχεδίων της Τράπεζας όχι μόνο για τους συγκεκριμένους 120 συναδέλφους αλλά για το σύνολο των εργαζόμενων.

Τι πρέπει να γίνει τώρα:

  • Άμεσα να γίνει συγκέντρωση για την πλήρη ενημέρωση των συναδέλφων φυλάκων και καθαριστριών ώστε να αποτραπεί πιθανότητα τρομοκρατικής παρέμβασης της Διοίκησης.
  • Να καταληχθεί σχέδιο ενημέρωσης των συναδέλφων με περιοδείες και γενικές συνελεύσεις και απόφαση για 24ωρη προειδοποιητική απεργία.

Συνάδελφοι…

Η μάχη τώρα αρχίζει… Κάθε βήμα μπρος μετράει, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι,
  • Υπάρχουν ευθύνες για το ότι φτάσαμε στο και πέντε για να αποφασίσουν οι πλειοψηφίες των ΔΣ να κάνουν κάτι.
  • Υπάρχουν ευθύνες για το ότι οι Τραπεζίτες ανενόχλητοι εδώ και χρόνια απολύουν με «εθελούσιες» εργαζόμενους με δικαιώματα και τους αντικαθιστούν με νοικιασμένους που εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας.
  • Υπάρχουν ευθύνες στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που κάνουν «δικά τους» τα πλάνα αναδιάρθρωσης, για να σωθεί η «Τράπεζά μας»..
Γι’ αυτό οι εργαζόμενοι, μπορούν και πρέπει να κάνουν αυτή αλλά και κάθε μάχη δική τους υπόθεση. Με συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, με επιτροπές αγώνα εκεί που μπορούν να δημιουργηθούν, και να είναι σε ετοιμότητα για τις εξελίξεις.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

.


Δεν υπάρχουν σχόλια: