Κυριακή 13 Μαΐου 2018

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ: Η ΑΠΑΤΗ ΠΕΡΙ ΜΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑΣ...


Στις 9/5 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΣΕΤΑΠ με τη ΔΑΔ στην οποία συμμετείχε και εκπρόσωπος του Αγωνιστικού Μετώπου. Όπως ενημερωθήκαμε ο ΣΕΤΑΠ ήταν το τελευταίο σωματείο στο γύρο αυτών των συναντήσεων.

Η ΔΑΔ παρουσίασε το νέο σύστημα το οποίο έχει ήδη υπογραφεί από τη Διοίκηση και το προεδρείο του ΣΕΤΠ (αντιπροσωπευτικό σωματείο) χωρίς τη συμμετοχή όχι μόνο των υπολοίπων σωματείων αλλά ούτε καν του ΔΣ του ΣΕΤΠ.

Ενημερωθήκαμε ότι το νέο σύστημα σχεδιάζεται εδώ και αρκετό καιρό και μάλιστα στη διαμόρφωσή του συμμετείχαν σε ... workshops πάνω από 100 εργαζόμενοι οι οποίοι ρωτήθηκαν σε μορφή γκάλοπ από τη ΔΑΔ για τη γνώμη τους για το προηγούμενο σύστημα, ενώ δε θεωρήθηκε απαραίτητο σε αυτό στάδιο να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων, τα σωματεία δηλαδή.

Από τα workshops βγήκε, σύμφωνα με τη ΔΑΔ πάντα, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ήθελαν τους στόχους γιατί χωρίς αυτούς δεν ήξεραν τι έπρεπε να προσφέρουν, αλλά και ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι “παλαιού τύπου” προαγωγές, αλλά η κινητικότητα και να μαθαίνουν καινούρια πράγματα για να εμπλουτίσουν το βιογραφικό τους, αφού δε θέλουν να συνταξιοδοτηθούν από την Τράπεζα (εμείς πάλι δεν το έχουμε ακούσει ποτέ αυτό, ούτε ξέρουμε κανένα συνάδλεφο που να είχε συμμετοχή στα ... workshops).

Ως περιεχόμενο των στόχων προσδιόρισαν “την Agenda 2020, τους επιχειρησιακούς στόχους της Γενικής Διεύθυνσης και το στόχο της ομάδας”. Σε αυτά θα συμπεριλαμβάνονται και οι “εταιρικές αξίες” που θα ανακοινωθούν σύντομα από τη Διοίκηση.

Τις “εταιρικές αξίες” θα τις σχολιάσουμε αναλυτικά όταν ανακοινωθούν, όσο για τους στόχους, μετά από δική μας επιμονή, παραδέχτηκαν ότι θα είναι ποσοτικοί, τονίζοντας ωστόσο ότι δε θα είναι ατομικοί. Αυτό είναι που πλασάρει και το αντιπροσωπευτικό σωματείο ως επιτυχία, είναι όμως έτσι;

Κατ’ αρχήν όσον αφορά τους στόχους στα Καταστήματα δε θα αλλάξει τίποτα. Θα υπάρχει ο συνολικός ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ στόχος του Καταστήματος, ο οποίος θα επιμερίζεται .... αρμοδίως. Όπως και σήμερα δηλαδή με τα γνωστά πινακάκια, τις υποχρεωτικές καθημερινές ανφορές, τα excel που συνοδεύονται από τα γνωστά συγκριτικά στοιχεία, με αριθμούς και ονόματα και ενίοτε τα σχόλια των περιφερειακών “ΑΙΣΧΟΣ”, “ΝΤΡΟΠΗ” και άλλα τέτοια ωραία και ...συναδελφικά.

Δηλαδή ο ΠΟΣΟΤΙΚΟΣ στόχος είναι πάντα ΑΤΟΜΙΚΟΣ ότι και να γράφεται και να υπογράφεται στη συμφωνία για το σύστημα αξιολόγησης. Για το λόγο αυτό η ΕΣΑΚ ΑΤΕ από την Αγροτική ακόμα όπου ξεκίνησε να εφαρμόζεται ένα τέτοια σύστημα δε συμμετείχε στις Επιτροπές καταγγέλλοντας την κεκαλυμμένη ΑΤΟΜΙΚΗ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ πίσω από την ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΙΚΗ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ. Όλες οι άλλες παρατάξεις (ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ) συμμετείχαν νομιμοποιώντας αυτή τη διαδικασία και την προσέγγιση που μόνο την εργοδοσία εξυπηρετεί.

Για να προλάβουμε τις γνωστές ... μπαρούφες ότι μόνιμα απορρίπτουμε, δεν έχουμε προτάσεις, δε θέλουμε αξιολόγηση  και άλλα τέτοια, να πούμε ότι πάγια θέση μας ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να βασίζεται σε κριτήρια ΠΟΙΟΤΙΚΑ και όχι ΠΟΣΟΤΙΚΑ. Έτσι δε συνδέεται η απόδοση του εργαζόμενου με νούμερα-στόχους που δε θα πιάνονται όχι μόνο γιατί αυτή είναι η φύση της στοχοθεσίας από την εκάστοτε εργοδοσία, αλλά και γιατί τα εργαλεία που σου δίνει η εργοδοσία θα  υστερούν (πχ προϊόντα)  και γιατί δε θα υπάρχει επαρκές προσωπικό και γιατί πέρα από τις μετρήσιμες για την εργοδοσία εργασίες υπάρχει και λάτζα που δεν την υπολογίζει βέβαια η Διοίκηση στους στόχους επειδή δε φέρνει κέρδη, αλλά γίνεται από τους εργαζόμενους.

Η ποσοτική στοχοθεσία σημαίνει ότι ειδικά σε εργασίες ΚΥ όσο περισσότερες ώρες εργάζεσαι τόσο μεγαλύτερο ποσοστό του στόχου θα καλύψεις, δηλ. εργασία πέρα από το ωράριο, Σαββατοκύριακα κλπ και αυτός που θα κάνει την Τράπεζα σπίτι του θα φαίνεται ότι βρίσκεται στην κορυφή της τριβάθμιας κλίμακας ενώ εκείνος που εργάζεται στο ωράριό του θα βρίσκεται στον πάτο.

Για άλλη μια φορά τα σωματεία με ....αρχηγό το ΣΕΤΠ βάζουν πλάτη για να περάσει η Διοίκηση σύστημα αξιολόγησης που αφού προβλέπει ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΑ αυτόματα περιλαμβάνει και την ΑΤΟΜΙΚΗ. Όλα τα άλλα είναι για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους μέχρι να έρθει το επόμενο μήνυμα του Περιφερειακού, ή το γνωστό MEETING του Καταστήματος.

Αν αυτά δεν είναι στις προθέσεις σας και σας παρεξηγήσαμε

·         Τα σωματεία ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΤΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΠΙΝΑΚΑΚΙΑ ΚΑΙ EXCELAKIA και η εργοδοσία να το πράξει.

·         Να σταματήσει άμεσα η αδήλωτη υπερωριακή απασχόληση και να αποζημιώνονται όλοι στις ΚΥ με βάση τις προβλέψεις του Νόμου.


Δεν πρόκειται, βέβαια. Γι’ αυτό καμιά εμπιστοσύνη δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι σε αυτές τις ηγεσίες των σωματείων, αλλά και να μην περιμένουν από καμια εργοδοσία ένα καλό σύστημα αξιολόγησης αξιοκρατικό, που θα αναγνωρίζει την προσπάθεια τις ικανότητες κλπ. Δε θα υπάρξει και οι λόγοι αναλύονται στο άρθρο που ακολουθεί, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Απαραίτητο εργαλείο του κάθε εκμεταλλευτή μισθωτής εργασίας..

Και για το τέλος, στη συνάντηση του ΣΕΤΑΠ με τη ΔΑΔ με πολύ κόπο η ΔΗΣΥΕ ψέλλισε ότι έπρεπε να έχει προσκληθεί στη διαδικασία αλλά και ότι ο ΣΕΤΑΠ επιθυμεί να συμμετέχει ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΨΗΦΟΥ στην επιτροπή παραπόνων (ενστάσεων). Αν και θέση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ του ΣΕΤΑΠ, δηλαδή της πλειοψηφίας του ΔΣ είναι ότι είναι απαράδεκτο να κρίνεται ένσταση συναδέλφου-μέλους ενός σωματείου και να μη βρίσκεται εκπρόσωπος του δικού του σωματείου στην επιτροπή, αλλά του αντιπροσωπευτικού, η ΔΗΣΥΕ ΑΤΕ για να μη στεναχωρήσει τη ...μαμά ΔΗΣΥΕ ΟΤΟΕ και την ...αδελφή ΔΗΣΥΕ ΣΕΤΠ υπονομεύει το ΣΕΤΑΠ αλλά και τους συναδέλφους. Και δε θα είναι η πρώτη φορά, ούτε και η τελευταία. Το ίδιο έργο θα παρακολουθήσουμε και στη διαπραγμάτευση της ΕΣΣΕ από το ΣΕΤΠ.   
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: