Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΟΠΥΥ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ!


Αμεσος είναι ο κίνδυνος να σταματήσουν και οι ελάχιστες, υποβαθμισμένες, παροχές στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς είναι «πανί με πανί» στο σκέλος των εσόδων, ενώ έχει και ληξιπρόθεσμα χρέη των Ταμείων που έχουν ενταχθεί σε αυτόν. Κατάσταση που είναι αποτέλεσμα της ίδιας της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ που δημιουργήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και λειτουργεί ως εργαλείο συνεχών περικοπών της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Επιπλέον, όσο ο ΕΟΠΥΥ θα ενισχύει τη λειτουργία του, τόσο περισσότερο οι ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες θα έρχονται αντιμέτωποι, με τις δραστικές περικοπές στην παροχή υπηρεσιών Υγείας, εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, επιδομάτων κ.λπ., με αύξηση της συμμετοχής τους στις πληρωμές γι' αυτές τις υπηρεσίες είτε στον εμπορευματοποιημένο δημόσιο είτε στον άμεσα επιχειρηματικό τομέα.

Τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Κυριάκος Σουλιώτης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με τα αποτελέσματα επιστημονικής ημερίδας για τα «μεταβολικά νοσήματα», όπως π.χ. ο διαβήτης έχουν ως εξής: Απ' την 1.1.2012 εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας υπαλλήλων στους δήμους και τις κοινότητες), ενώ απ' την 1.4.2012 (παρά την αντίθετη δέσμευση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) έχει ενταχθεί ο «Οίκος του Ναύτη» και απ' την 1.5.2012, το ΤΑΥΤΕΚΩ (περιλαμβάνει τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ, Εθνικής Ασφαλιστικής, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΒΑ, Εμπορικής Τράπεζας, Ταμείο Υγείας Πίστεως Γενικής και Αμέρικαν Εξπρές).

«Ενώ αθροιστικά οι προϋπολογισμοί των εντασσόμενων Ταμείων ανήλθαν το 2011 στα 7,8 δισ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ καλείται να προσαρμοστεί το 2012 σε έναν προϋπολογισμό εσόδων, ο οποίος ανέρχεται σε 5,8 δισ., αν και σύμφωνα με το μέχρι σήμερα καταγεγραμμένο ρυθμό είσπραξης πόρων, αυτοί δύσκολα θα ξεπεράσουν τα 5 δισ.» είπε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. Τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ προέρχονται κατά 80% απ' τις εισφορές των ασφαλισμένων και 20% απ' την κρατική επιχορήγηση 0,4% επί του ΑΕΠ. Αρχικά, η κρατική επιχορήγηση είχε θεσμοθετηθεί σε 0,6% επί του ΑΕΠ, ενώ τώρα με το 0,4% θα περιοριστεί σε 0,85 δισ. ευρώ - αντί για 1,3 δισ. ευρώ.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ για τα μεταφερθέντα σε αυτόν χρέη των Ταμείων μέχρι την 31.12.2012 είναι 1,7 δισ. προς τους παρόχους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του ιδιωτικού τομέα και 1,7 δισ. ευρώ «προς το ΕΣΥ» (δηλαδή για νοσήλια). Για τα χρέη αυτά, το Δημόσιο είχε αναλάβει την υποχρέωση να επιχορηγήσει τον ΕΟΠΥΥ με 1,5 δισ. ευρώ, όμως δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ, αναμένοντας την επόμενη δόση του δανείου. Επίσης, το κράτος έχει δώσει μόλις 100 εκ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ, έναντι του 0,4%.

Τις δραματικές επιπτώσεις απ' τις μειώσεις των μισθών στην Κοινωνική Ασφάλιση επισήμανε σε άλλο σημείο ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ. «Η ενδεχόμενη, είπε, περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων (π.χ. μεταξύ 2011 και 2012 έχει προβλεφθεί μείωση των δαπανών μισθοδοσίας στο δημόσιο τομέα της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ), αφ' ενός θα περιορίσει τα φορολογικά έσοδα και αφ' ετέρου θα μειώσει τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές (στο δημόσιο τομέα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (κλάδοι σύνταξης και υγείας) υπολογίζεται στα 400 εκ. ευρώ περίπου)».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: