Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

BANKING NEWS: ΦΙΑΣΚΟ ΤΟ DEAL ΕΘΝΙΚΗΣ - EUROBANK!


To πολιτικό deal Εθνικής – Eurobank που δεν είχε τραπεζικά κίνητρα κατέρρευσε καθώς η Τρόικα δεν πείστηκε από τα έωλα επιχειρήματα της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας που φέρει το μεγαλύτερο μέρος της παταγώδους αποτυχίας. Η Εθνική και η Eurobank θα υλοποιήσουν ξεχωριστά αμκ και ομολογιακά και θα εθνικοποιηθούν καθώς το ΤΧΣ θα καλύψει όλες τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. 

Η Τρόικα, μπλόκαρε ένα επικίνδυνο για την συστημική σταθερότητα deal όταν ήταν εκ των προτέρων βέβαιο ότι το σχήμα Εθνικής Eurobank δεν θα μπορούσε να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ από ιδιώτες μετόχους – επενδυτές και θα οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια στην κρατικοποίηση. 


Ήδη οι 2 τράπεζες Εθνική και Eurobank δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καλύψουν με ιδιωτικά κεφάλαια το 10% της ελάχιστης συμμετοχής άρα θα κρατικοποιηθούν.

Η εξέλιξη αυτή χρηματιστηριακά θα τις οδηγήσει κοντά στο μηδέν. Θα καταρρεύσει η χρηματιστηριακή τους αξία. 


Η Τρόικα, δεν πείστηκε από τα έωλα επιχειρήματα περί συνεργειών, ούτε ακόμη και από προτάσεις που έφερε η Εθνική ώστε να απολυθούν 5000 εργαζόμενοι, προσέξτε όχι η Τρόικα αλλά η Εθνική υπέβαλλε την πρόταση αυτή. 


Το deal ναυάγησε και μπορεί να σπεύσουν κάποιοι να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις λέγοντας ότι αν η Εθνική συγκεντρώσει κεφάλαια μπορεί να προχωρήσει την διαδικασία, αλλά το μήνυμα της Τρόικα ήταν ξεκάθαρο δεν υφίσταται deal.


Ούτε η Εθνική ούτε η Eurobank μπορούν να συγκεντρώσουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής αυτό είναι 100% βέβαιο, το bankingnews.gr προειδοποιούσε εδώ και μήνες για την κρατικοποίηση της Εθνικής τράπεζας. 


Δεν μπορεί το νέο σχήμα που θα χρειαστεί να επιστρέψει μαζί με τις προνομιούχες μετοχές συνολικά 17,8 δις ευρώ να έχει την στήριξη ιδιωτών μετόχων;
Το σχήμα αυτό μετά βεβαιότητας θα περνούσε στον έλεγχο του κράτους ενώ ήταν απόλυτα βέβαιο ότι το ΤΧΣ δεν θα μπορούσε ποτέ να πάρει πίσω τα κεφάλαια που θα είχε επενδύσει στο σχήμα Εθνικής – Eurobank. 


Το συστημικό ρίσκο λοιπόν ήταν τεράστιο και η Τρόικα ορθά ζήτησε να μην προχωρήσει. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επίσημη ανακοίνωση της ΤτΕ που κάνει λόγω για 4 αυξήσεις κεφαλαίου Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς και ούτε μια αναφορά για το deal που απλά δεν υφίσταται. 

Ποια διαδικασία θα ακολουθεί άπαξ και η Εθνική ελέγχει το 84,35% της Eurobank; 

Η Εθνική τράπεζα μετά την δημόσια πρόταση ελέγχει το 84,35% της Eurobank και το ερώτημα είναι ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. Με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της ΤτΕ θα υλοποιηθούν 4 διαφορετικές αυξήσεις κεφαλαίου μια για κάθε συστημική τράπεζα. Στην περίπτωση της Εθνικής το ύψος της κεφαλαιακής απαίτησης είναι 9,75 δις ευρώ και της Eurobank 5,83 δις ευρώ. 


Η Πειραιώς θα χρειαστεί 7,33 δις ευρώ και η Alpha bank 4,57 δις ευρώ.  Οι Πειραιώς και Alpha bank έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες γενικών συνελεύσεων και έχουν δηλώσει ότι καλύπτουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.  Στην Εθνική και Eurobank που δεν θα καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής θα υλοποιηθούν δύο διαφορετικές αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακών μετατρέψιμων σε μετοχές. 


Η Εθνική χρειάζεται μόνης της συνολικά 9,75 δις ευρώ και τα ομολογιακά μπορεί να είναι έως 2,2 δις ευρώ άρα 7,5 δις ευρώ αμκ με το 10% να προσδιορίζεται στα 750 εκατ τα οποία είναι  αδύνατο να βρει η Εθνική τράπεζα και εκ των πραγμάτων θα κρατικοποιηθεί.  Το ποσοστό της Εθνικής στην Eurobank θα δεχθεί τεράστια απίσχναση από 84,35% στο 5% με 8%. 


Είχε εξεταστεί η λύση να προηγηθεί η αμκ της Εθνικής η οποία στην συνέχεια με τα κεφάλαια που θα λάμβανε από το ΤΧΣ να κάλυπτε το 84,35% της αμκ της Eurobank ώστε να αποτραπεί το dilution αλλά δεν φαίνεται να επιλέγεται η λύση αυτή καθώς οδηγεί στην κρατικοποίηση.


Ωστόσο θα μπορούσε να παραμείνει θυγατρική στην Εθνική η Eurobank αν και η επικρατούσα άποψη είναι ότι πρέπει να σπάσει η μετοχική σχέση και το ΤΧΣ να είναι ο βασικός μέτοχος των 2 τραπεζών. Η Eurobank που χρειάζεται 5,8 δις ευρώ θα υλοποιήσει και ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές 2 δις ευρώ άρα η αμκ προσδιορίζεται σε 3,83 δις ευρώ και το 10% στα 383 εκατ ευρώ. 


Η διοίκηση της Eurobank θα προσπαθήσει μεν αλλά είναι επίσης  αδύνατο άπαξ και εγκλωβίστηκε τόσους μήνες να καταφέρει να τα συγκεντρώσει άρα και η Eurobank θα κρατικοποιηθεί.  Βέβαια εγείρεται μείζονος σημασίας νομικό ζήτημα για την νομιμότητα και εγκυρότητα της δημόσιας πρότασης αλλά προφανώς αυτό θα πρέπει να εξετάσει ενδελεχώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 


Ο νέος μέτοχος με ποσοστό κοντά στο 80% με 90% της Εθνικής και της Eurobank θα είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα αποφασίσει πότε θα πωλήσει. 

Εθνικοποιούνται η Εθνική και η Eurobank 

Η Εθνική τράπεζα Εθνικοποιείται δηλαδή περνάει στον πλήρη έλεγχο του κράτους μετά την παταγώδη αποτυχία του deal και την παταγώδη αποτυχία να συγκεντρώσουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής στην αμκ από ιδιώτες μετόχους. 


Η Πειραιώς και η Alpha bank έχουν συγκεντρώσει το 10% και η Εθνική η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας απέτυχε.  Η Eurobank επίσης απέτυχε γιατί εγκλωβίστηκε στην απόφαση του βασικού της μετόχου την οικογένεια Λάτση να αποχωρήσει και να φορτώσει το πρόβλημα της ανακεφαλαιοποίησης στο ελληνικό κράτος 

Στο επόμενο στάδιο η ενσωμάτωση ΤΤ και μικρών τραπεζών 
Με βάση πληροφορίες στην επόμενη φάση θα ενσωματωθούν στις 2 συστημικές και κρατικοποιημένες τράπεζες Εθνική και Eurobank το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. 
Είναι πιθανό το good Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο να καταλήξει στην Eurobank και οι μικρές τράπεζες όσες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια να μην σπάσουν σε good και bad bank αλλά να ενσωματωθούν στην Εθνική τράπεζα. 


Είναι ξεκάθαρο ότι οι 2 τράπεζες Εθνική και Eurobank που εθνικοποιούνται ή κρατικοποιούνται θα αποτελέσουν και τις τράπεζες που θα απορροφήσουν ότι έχει απομείνει στο banking. 


Να σημειωθεί ότι η λύση της απορρόφησης των μικρών τραπεζών από την Εθνική – ειδικά όσων δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια – είναι η βέλτιστη γιατί αν έσπαγαν σε good και bad bank θα χρειάζονταν για funding gap και κεφάλαια όσο το κεφαλαιακό απόθεμα του ΤΧΣ. 

Τι αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσης της η ΤτΕ 
Ολοκλήρωση εντός του Απριλίου της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών 

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερεις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.


Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερεις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.


Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.

Πέτρος Λεωτσάκος 
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: