Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

 

 ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ

 ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΝΕΑ

 ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα μέτρα για την πανδημία επιβεβαιώνουν ότι τα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΜΜΜ που σήμερα είναι πιο αναγκαία από ποτέ, απέχουν πολύ από την πολιτική της.

Σαν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ από την πρώτη στιγμή έχουμε ταχθεί υπέρ του καθολικού δημόσιου και δωρεάν εμβολιασμού με ταυτόχρονα μέτρα προστασίας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού.

Απαιτούμε να υπάρξει ολοκληρωμένη ενημέρωση των εργαζομένων από τους γιατρούς εργασίας στους χώρους δουλειάς για την ανάγκη καθολικού εμβολιασμού, για να λύνονται απορίες, προβληματισμοί των εργαζομένων από ειδικούς επιστήμονες.

Συνάδελφοι, με την πανδημία, όπως και με τις φωτιές σε όλη την Ελλάδα, αποδείχτηκε με τον πιο τραγικό τρόπο η εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια, που βάζει στη ζυγαριά του «κόστους - οφέλους» τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού.

Εν μέσω του 4ου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ρότα, το δρόμο της προσαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ορέξεις του κεφαλαίου. Αφήνει ανοχύρωτους τους χώρους εργασίας, το δημόσιο σύστημα υγείας τρύπιο σαν σουρωτήρι, τα σχολεία, που ανοίγουν σε λίγο, εστίες διασποράς, τα ΜΜΜ σε άθλιες συνθήκες. Δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη διασφάλιση της υγείας του λαού.

Παρά μόνο κουνάει το δάχτυλο, επικαλούμενη και πάλι την ατομική ευθύνη (βλέπε σποτάκι «τώρα που γυρίζω από τις διακοπές, κάνω σελφ τεστ»), και μετατρέπει το εμβόλιο από δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και ευκαιρία για τους ιδιωτικούς ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους.

Η κυβέρνηση με τη λειψή εμβολιαστική εκστρατεία, την απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης, τη μετατροπή του εμβολίου σε μέσο συναλλαγής επιτρέπει στους εργοδότες να επιτίθενται σε εργασιακά δικαιώματα εκ νέου, να απειλούν με απολύσεις. Είναι τεράστιες και εγκληματικές οι ευθύνες της.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι εργοδότες του κλάδου, εφαρμόζει –κατά το δοκούν- τα κουτσουρεμένα υγειονομικά πρωτόκολλα (σε κάποιες περιπτώσεις ούτε καν αυτά), αντί να εξασφαλίζει πραγματικά μέτρα προστασίας της υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των συναλλασσόμενων με την Τράπεζα. Ουσιαστικά ο εμβολιασμός των εργαζομένων έχει γίνει το άλλοθι για να εξαφανιστούν και τα ελάχιστα μέτρα που τηρούνταν στους χώρους δουλειάς.

Τι μας λένε σήμερα; Οι εμβολιασμένοι συνάδελφοι δε χρειάζεται να κάνουν διαγνωστικά τεστ, δε θα έχει την υποχρέωση ούτε το Κράτος ούτε η εργοδοσία να παρέχει δωρεάν τεστ covid. Λες και όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν έχουν κίνδυνο να νοσήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό. Οι ανεμβολίαστοι δε, θα αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους στα ιδιωτικά κέντρα υγείας τουλάχιστον 40€ το μήνα για να προσέρχονται στη δουλειά και μάλιστα έχουν αποκλειστεί από τις δημόσιες δομές υγείας! Είναι βολικό για τους εργοδότες και την Κυβέρνηση να στρέφεται η συζήτηση γύρω από το ζήτημα εμβολιασμένος- ανεμβολίαστος. Αποφεύγουν έτσι περίτεχνα να τοποθετηθούν για την ταμπακιέρα: για την υποχρέωσή τους να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των οικογενειών μας.

Οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Πειραιώς είναι τώρα η ώρα να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στα αντεργατικά μέτρα, ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη που με πρόσχημα την πανδημία ξεθεμελιώνει εργασιακά δικαιώματα αιώνων. Να καταργήσουμε στην πράξη την εφαρμογή του νομοσχεδίου – εκτρώματος, να διεκδικήσουμε την ανατροπή όλων των αντεργατικών νόμων της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες για την προάσπιση της υγείας του λαού, διεκδικώντας:

·         Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Εβδομαδιαία test στους εργαζόμενους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αποκλειστικά με επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών καθώς και ουσιαστική ενίσχυση του κρατικού συστήματος ιχνηλάτισης και παρακολούθησης.

·         Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Να εξασφαλιστεί ο δημόσιος και δωρεάν καθολικός εμβολιασμός του λαού.

·         Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, για να είναι ασφαλές το αναγκαίο άνοιγμα των σχολείων. Σχολεία καθαρά με 15 μαθητές στην τάξη.

Η ΔΙΚΑΙΗ ΟΡΓΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΥΝΑΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ

.

Δεν υπάρχουν σχόλια: