Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν τα μέτρα και οι 

«μεταρρυθμίσεις» που στόχο έχει να υλοποιήσει η 

συγκυβέρνηση για την περίοδο 2013 - 2016, σε

 συμφωνία με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες 

από το υπουργείο Οικονομικών, στις επαφές με το 

κλιμάκιο της τρόικας διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων:


  • Σημαντική απόκλιση στόχων στον ΕΟΠΥΥ, τα συσσωρευμένα χρέη του οποίου από τις αρχές του χρόνου ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ.


  • Χρηματοδοτικό κενό από την υστέρηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία αν δεν ενισχυθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό με επιπλέον κονδύλια, κινδυνεύουν άμεσα να μη χορηγήσουν συντάξεις στους ασφαλισμένους.


Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στο φόντο αυτής της κατάστασης, για την οποία καμιά ευθύνη δεν έχουν οι συνταξιούχοι και οι ασφαλισμένοι, η συγκυβέρνηση αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδας στις εκθέσεις της μιλούν ανοιχτά πλέον για νέες περικοπές στις κουτσουρεμένες ήδη συντάξεις, νέες δραστικές περικοπές στις δαπάνες Υγείας και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε ορισμένα Ταμεία, όπως αυτό του ΟΑΕΕ.

Επιπλέον, η υστέρηση στα προσδοκώμενα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, το «χρηματοδοτικό κενό» για τη διετία 2013 - 2014 ανέρχεται σε 4 δισ. ευρώ. 

Πέραν τούτου, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη η συγκυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει σε νέα μέτρα ισοδύναμα με το 4% του ΑΕΠ (περί τα 7 δισ. ευρώ) που αφορούν στη διετία 2015 - 2016, με δεδομένο ότι το Μάη του 2014 σταματά η χρηματοδότηση του προγράμματος από το ΔΝΤ, ενώ απαιτούνται επιπλέον κεφάλαια για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που προβλέπεται να προκληθούν τη συγκεκριμένη διετία.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: