Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: Νέες αιματηρές περικοπές προστίθενται πάνω στις παλιές!



«Βροχή» πέφτουν με το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο οι νέες περικοπές στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις και πολύ περισσότερο στις νέες συνταξιοδοτήσεις. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βάζει μαχαίρι στις επικουρικές, στα εφάπαξ, στα μερίσματα του Δημοσίου και καταργεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2019. Συγκεκριμένα:


  • Περικοπές σε αποδιδόμενες συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) με «εξαέρωση» των επικουρικών: Μύθος αποδεικνύεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν θα θίξει εισοδήματα από συντάξεις κάτω των 1.400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Στην πραγματικότητα, μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα επανυπολογισμού όλων των αποδιδόμενων συντάξεων, η κυβέρνηση χαρατσώνει συντάξεις που ως άθροισμα ξεπερνούν τα 1.150 ευρώ (μεικτά 1.300 ευρώ) και στην κυριολεξία εξαφανίζει τις επικουρικές.



Μάλιστα, οι μειώσεις στις επικουρικές που αθροίζονται με τις κύριες, ενδέχεται να είναι ακόμα μεγαλύτερες από τις προϋπολογισμένες, σε συνάρτηση με το αν τελικά θα γίνει δεκτή η αύξηση των εισφορών για μια τουλάχιστον εξαετία για τις επικουρικές συντάξεις των νυν ασφαλισμένων. Το νομοσχέδιο προβλέπει αύξηση εισφορών σε όλους τους μισθωτούς κατά 0,5% στην επικούρηση (άλλο ένα 0,5% προβλέπεται για τους εργοδότες), την πρώτη τριετία και 0,25% αντίστοιχα τη δεύτερη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συμφωνία με το κουαρτέτο για το συγκεκριμένο μέτρο.


  • Οι μειώσεις υπολογίζονται πάνω στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων, πριν από την επιβολή των περικοπών που ξεκίνησαν το 2010: Χαρακτηριστικό του τρόπου, που επιχειρεί τις νέες περικοπές η κυβέρνηση, είναι το γεγονός ότι στις συντάξεις που επιβάλλει τις μειώσεις (ως άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων) περιλαμβάνονται ποσά που έχουν ήδη περικοπεί από το 2010, όπως η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων στις κύριες υπέρ ΑΚΑΓΕ, περικοπές στις κύριες συντάξεις, αλλά και η ειδική εισφορά συνταξιούχων από τις επικουρικές από 3% έως 10%. Συνυπολογίζεται ακόμα και η εισφορά των συνταξιούχων για την υγειονομική τους περίθαλψη.



Με το τρικ αυτό, η κυβέρνηση υπολογίζει μειώσεις σε ποσά πολύ μεγαλύτερα από αυτά που παίρνουν πραγματικά σήμερα στο χέρι οι συνταξιούχοι και μ' αυτόν τον τρόπο αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων πάνω στις οποίες θα επιβληθούν οι νέες μειώσεις.


  • Οι μειώσεις στις επικουρικές είναι μόνιμες: Οι νέες περικοπές στις υφιστάμενες επικουρικές, όπως και η «εξαέρωση» των νέων, με τον νέο τρόπο υπολογισμού τους, δεν είναι προσωρινές. Ο νόμος μονιμοποιεί αυτήν την παρέμβαση, ορίζοντας σαφώς ότι «συντάξεις δεν θα αναπροσαρμόζονται σε περίπτωση που αν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα (σ.σ. των Ταμείων), το αποτέλεσμα θα προκύπτει αρνητικό». Δηλαδή, παγιώνονται στο διηνεκές οι μειώσεις, ενώ επειδή δεν προβλέπεται καμία κρατική χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων, επί της ουσίας έχουμε εφαρμογή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος».

  • Μερίσματα και Εφάπαξ: Οι περικοπές των συνταξιούχων επεκτείνονται μέσω του επανυπολογισμού των μερισμάτων του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, αλλά και των εφάπαξ που είναι σε εκκρεμότητα, μετά τον Σεπτέμβρη του 2013. Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι μειώσεις σε επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα με την υιοθέτηση του νέου τρόπου υπολογισμού τους μετά την ισχύ του νόμου.



Μάλιστα, για τα Μετοχικά Ταμεία ο νόμος απαγορεύει οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ προβλέπει και «αναπροσαρμογή τους», δηλαδή τη μείωσή τους, αναδρομικά από την αρχή του 2016! Επιπλέον, και οι παροχές σε χρήμα θα δεχτούν συμπίεση, καθώς μετά την ενοποίηση των Ταμείων και κλάδων παροχών σε χρήμα στο ΕΤΕΑ, δημιουργείται ενιαίος ασφαλιστικός φορέας, το ΕΤΕΑΕΠ και αναμένεται η έκδοση νέου κανονισμού παροχών, που θα λειτουργήσει και εδώ ως «απόχη» για περιστολή δικαιωμάτων.


  • Επιταχύνεται η κατάργηση του ΕΚΑΣ: Το ΕΚΑΣ καταργείται μέχρι το τέλος του 2019, αλλά η εφαρμογή του θα είναι «εμπροσθοβαρής», δηλαδή ο αριθμός των δικαιούχων θα περιοριστεί με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς την επόμενη διετία.

  • Αλλες μειώσεις: Μείωση κατά 60% θα έχουν οι συντάξεις όσων συνταξιούχων απασχολούνται, ενώ τα επιδόματα τέκνων θα δίνονται στο εξής με εισοδηματικά κριτήρια. Περικοπές θα επιβληθούν και μέσω της συμπίεσης των ανώτερων πλαφόν στις συντάξεις, που πλέον δεν μπορούν να ξεπερνούν τα 2.304 ευρώ μεικτά, από 2.773 ευρώ όταν πρόκειται για μια σύνταξη.

  • Μόνιμος μηχανισμός καθήλωσης και περικοπών των συντάξεων: Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος των περικοπών δεν έχει τέλος, αφού το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνταξιούχων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 16% του ΑΕΠ, δέσμευση που ρητά επαναλαμβάνει ο νόμος, αναπαράγοντας το σχετικό νόμο του 2010 και το 1ο μνημόνιο
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: