Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΚΑΙ "ΕΘΕΛΟΥΣΙΑ"..



Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η ηγεσία της ΟΤΟΕ για άλλη μια φορά «τα βρήκε» με τους τραπεζίτες. Για άλλη μια φορά οι συμβιβασμένες ηγεσίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και διάφορα ‘’ανεξάρτητα εργοδοτικά’’ σχήματα παζάρεψαν στα τραπέζια του διαλόγου με τους τραπεζίτες τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες. 

Αυτή τη φορά δεν ήταν μόνοι τους. Είχαν συνοδοιπόρους και τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Παρέμβασης (ΜΕΤΑ) που ψήφισαν, όπως λένε, «κριτικά ναι» προσπαθώντας να κρύψουν την ταύτισή τους με αυτούς που μέχρι χτες λοιδορούσαν.

Αποτέλεσμα αυτού του παζαριού ήταν η υπογραφή τριετούς ΣΣΕ, μιας Σύμβασης που ήταν απαίτηση των τραπεζιτών, αφού εξασφαλίζει την κερδοφορία των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια θυσιάζοντας για ακόμη μια φορά τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. 

ΟΙ τραπεζίτες μετά το πράσινο φως προχωρούν ανενόχλητοι σε ακόμα μία μεγάλη μείωση προσωπικού, σε μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας. Οι τραπεζίτες δικαιούνται να πανηγυρίζουν, πάλι κέρδισαν. Η ηγεσία της ΟΤΟΕ δεν ρίχνει απλά στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, προσπαθεί να μετατρέψει τους εργαζόμενους στις τράπεζες σε υποταγμένους στο μικρότερο κακό, στους εκβιασμούς και την ανασφάλεια.
.
ΑΡΑΓΕ, ΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ;;;
.
 - ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ; Τη στιγμή που ο μισθός των εργαζομένων στις τράπεζες έχει ήδη μειωθεί με μείωση στο κλιμάκιο 6%, πάγωμα πολυετίας, απώλεια επιδόματος ισολογισμού και σε ορισμένες τράπεζες ακόμα περισσότερο…

Τη στιγμή που το οικογενειακό μας εισόδημά έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής με την αύξηση φορολογίας, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, αύξηση ΦΠΑ, χαράτσια…

…Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΟΤΟΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2018.

Η επίκληση ότι «Το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι βασικοί μισθοί του Ενιαίου Μισθολογίου των τραπεζοϋπαλλήλων θα επανεξετασθούν, αφού ληφθούν υπόψη οι επιδόσεις των τραπεζών και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», δύο πράγματα δηλώνει: προσβολή στη νοημοσύνη των εργαζομένων και την απαράδεκτη και αντιδραστική θέση ότι οι ανάγκες μας πρέπει να καθορίζονται από τις δυνατότητες της οικονομίας και των εργοδοτών.
.
 - ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ; Μιλάει για προστασία της εργασίας και αποτροπή των απολύσεων «…. με τον ίδιο σαφή τρόπο η βούληση των τραπεζών και της ΟΤΟΕ να προστατεύσουν την απασχόληση.…» 

Προκαλούν όταν έχουν ήδη χαθεί 10.000 θέσεις εργασίας και όταν είναι ήδη στα σκαριά με την έγκριση του ΤΧΣ νέος γύρος απολύσεων με τη βελούδινη μορφή της εθελούσιας εξόδου. Όταν όλοι ξέρουμε την επίθεση στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τα εκβιαστικά διλλήματα και την εντατικοποίηση της εργασίας για όσους μένουν. 

Όταν όλοι γνωρίζουμε ότι δίπλα μας με την ανοχή - συνενοχή της ηγεσίας της ΟΤΟΕ υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων, ενοικιαζόμενοι με χαμηλότερες αμοιβές για την ίδια δουλειά. Αλήθεια ποιον βολεύει η ύπαρξη εργαζομένων πολλών μισθολογικά ταχυτήτων;
.
 - ΜΗΠΩΣ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ; Μετά από τόσα χρόνια παραμύθια και αυταπάτες για «ενιαία ταμεία υγείας», μετά από τόσα χρόνια στήριξης όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και αφού σχεδόν όλα τα ταμεία έκλεισαν και συνολικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας νοσεί βαριά…συμφώνησαν να προχωρήσουν στη συγκρότηση επιτροπής για τη δημιουργία «συμπληρωματικού προγράμματος υγείας και πρόνοιας». 

Δίνουν έτοιμη πελατεία στην επιχειρηματική δράση, που αναπτύσσουν οι τραπεζίτες στον τομέα της Υγείας. Υπηρετούν τη μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα, αφού οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν ακριβά το δικαίωμά τους στην Υγεία για να κερδίζουν οι τραπεζίτες.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που συμφώνησαν για «επιτροπή», αφού και οι τραπεζίτες έχουν αντιθέσεις μεταξύ τους στη μοιρασιά της πελατείας.
.
 - ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ;  Στο θέμα της σωρευτικής άδειας (9μηνο) μπορεί να υπάρχει μια καλλίτερη διατύπωση, αλλά τον τελευταίο λόγο θα τον έχει και πάλι η εργοδοσία και η άδεια θα χορηγείται εφόσον ο γονέας έχει εξαντλήσει την ετήσια κανονική του άδεια. 

Τα όποια θετικά έχει η Σύμβαση, αύξηση της σχολικής άδειας κατά 2 ημέρες, χορήγηση 12 επιπλέον ημερών αδείας στους συναδέλφους ΑΜΕΑ και σε όσους τους φροντίζουν, διατήρηση του επιτοκίου στεγαστικών δανείων στο 2% για 3 χρόνια, δεν κοστίζουν στους τραπεζίτες. Με τον φόβο και την ανασφάλεια που επικρατεί στους χώρους δουλειάς γνωρίζουν ότι μόνο ένας μικρός αριθμός των εργαζομένων θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος.

ΟΙ τραπεζίτες δεν χρειάστηκε καν να καταθέσουν δική τους πρόταση. Απλά αφαίρεσαν διάφορα αιτήματα που εκτιμούσαν ότι περιόριζαν το διευθυντικό τους δικαίωμα και θεωρούσαν ότι εμποδίζεται η κερδοφορία τους. Αρνήθηκαν να μπει στη Σύμβαση, έστω και τυπικά, η ρήτρα για «αιτιολόγηση» της απόλυσης. Δεν δέχθηκαν επίσης «να αποσυνδεθεί η λύση της σύμβασης εργασίας από ατομικούς στόχους». 

ΈΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΑΛΛΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

ΕΤΣΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ.
.
Η Σύμβαση αυτή κινείται στα πλαίσια των μνημονίων και της κυβερνητικής πολιτικής. Υπερασπίζεται την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και προστατεύει τα κέρδη των τραπεζιτών.
.

.
Με τη Σύμβαση αυτή οι τραπεζίτες:

  •  εξασφαλίζουν την πολυπόθητη για αυτούς εργασιακή ειρήνη. Έτσι θα προχωρήσουν ανενόχλητοι την επόμενη 3ετία στις αναγκαίες για αυτούς αναδιαρθρώσεις: κλείσιμο καταστημάτων, εκχώρηση διαφόρων υπηρεσιών σε άλλες εταιρίες, μείωση προσωπικού.

  •  εξασφαλίζουν τη μείωση του «μισθολογικού κόστους». Αυτό γίνεται με μείωση του προσωπικού μέσα από τις απολύσεις που τις βαφτίζουν «εθελούσιες», με εντατικοποίηση, με σύνδεση μισθού – παραγωγικότητας, με αύξηση του αριθμού εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης (νοικιασμένοι, ωρομίσθιοι κλπ.)

  •  Ανοίγουν δρόμο για τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε Υγεία και τα επαγγελματικά ταμεία για τη σύνταξη

  •  Για όλα τα υπόλοιπα φροντίζουν οι κυβερνήσεις που υπερασπίζονται την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία, υποκλίνονται στη στρατηγική της ΕΕ

.

.
Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Καταψήφισε αυτή τη συμφωνία, γιατί δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων.

Καταψηφίζει την προσπάθεια αυτών των δυνάμεων να εμποδίσουν με κάθε τρόπο να οργανωθεί και να εκφραστεί η αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων στον κλάδο.

Καταψηφίζει τη γραμμή στο κίνημα που υπηρετεί την εργοδοσία και μας οδηγεί σε ακόμα περισσότερες απώλειες.

Καλεί τους εργαζόμενους να σηκώσουν κεφάλι, να μην βολεύονται με λιγότερο φως, να συγκρουστούν με το φόβο και τη μοιρολατρία.

Να πορευτούν με τις δυνάμεις του Π.Α.ΜΕ. στο δρόμο της διεκδίκησης, της σύγκρουσης και της ανατροπής.
.
Η μόνη απάντηση σήμερα,

στα ακόμα χειρότερα αντιλαϊκά σχέδια σε Ασφαλιστικό - Εργασιακά - Φορολογικό που φέρνει η διαπραγμάτευση Κυβέρνησης - €.€. – ΔΝΤ…

στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στο βωμό των ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών και αντιθέσεων…

στη ΝΑΤΟΪΚΗ παρουσία στο Αιγαίο και την εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια στην περιοχή…

στην ένταση της καταστολής στο φόντο των δολοφονικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες…

…είναι η ανάπτυξη κινήματος, μαχητικού, αταλάντευτου, ικανού να βάλει εμπόδια και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία σηκώνουμε ανάστημα και παίρνουμε μαζικά μέρος στη 48ωρη απεργία, αν η κυβέρνηση φέρει το αντιασφαλιστικό έκτρωμα στη Βουλή.
.
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ - ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ
ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
.


Δεν υπάρχουν σχόλια: