Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.



Μετά από την  προχτεσινή (27/09) συνάντηση του Αγωνιστικού Μετώπου με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας καταθέσαμε το παρακάτω υπόμνημα:


"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
email:agonistikometopo@agonmetopo.gr
Τηλ.Επικ.: 6949733543, 6972017691

ΠΡΟΣ
ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ – Δ/ΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ
ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙΟΥ 8
10559 ΑΘΗΝΑ

Σε συνέχεια της χθεσινής μας συνάντησης, σας καταθέτουμε σχετικό υπόμνημα και αναμένουμε τη γραπτή τοποθέτηση της υπηρεσίας σας στα ζητήματα που συζητήθηκαν:

1.    Εβδομαδιαία meeting μετά το πέρας του ωραρίου στα Καταστήματα.

Στο δίκτυο των καταστημάτων εδώ και αρκετό καιρό έχει καθιερωθεί σε εβδομαδιαία βάση και μετά το πέρας των εργασιών του καταστήματος να πραγματοποιούνται συναντήσεις (meeting) του προσωπικού που στόχο έχουν ,τις περισσότερες φορές, τον έλεγχο της πορείας υλοποίησης των στόχων που θέτει η Τράπεζα. Τα meeting αυτά, που τα περισσότερα ξεκινούν μετά τις 3.30 μμ (το ωράριο εργασίας λήγει 3.15μμ) έχουν διάρκεια που πολλές φορές ξεπερνά την μία ώρα. Η Τράπεζα μέσω των Περιφερειακών της Διευθύνσεων είναι ενήμερη για το πότε έχει ορίσει το κάθε κατάστημα την πραγματοποίηση των συναντήσεων αυτών. Παράλληλα δεν λείπουν πολλές φορές και τα έκτακτα meeting που δεν αφορούν κάποιο έκτακτο γεγονός, αλλά κάποια εργασία που ζητάει η Τράπεζα, που μπορεί να πραγματοποιηθούν μια άλλη μέρα εκτός των καθιερωμένων και που μπορεί να παρευρίσκεται είτε όλο το κατάστημα είτε ένα συγκεκριμένο τμήμα (πχ συνάδελφοι που ασχολούνται με τις επιχειρήσεις, με τις ρυθμίσεις δανείων ή οι ταμίες).

2.    Απογευματινά σεμινάρια χωρίς υπερωριακή αποζημίωση.

Το μεγαλύτερο μέρος των σεμιναρίων που διεξάγει η Τράπεζα, πραγματοποιείται το απόγευμα μετά τη λήξη του ωραρίου και αφού οι συνάδελφοι έχουν εργαστεί κανονικά στο ωράριό τους. Δεν υπάρχει αποζημίωση για αυτή την απασχόληση και μάλιστα πολλές φορές αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμα και σε άλλη πόλη για την παρακολούθηση του σεμιναρίου χωρίς υπερωριακή αποζημίωση, αποζημίωση οδοιπορικών ή εκτός έδρας. Επίσης διεξάγονται σεμινάρια μέσω υπολογιστή χωρίς φυσική παρουσία σε χώρο εκπαίδευσης, e-learning, τα οποία λόγω φόρτου εργασίας οι εργαζόμενοι τα “παρακολουθούν” από το σπίτι τους, εκτός ωραρίου εργασίας, αφού υπάρχει ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δυνατότητα πρόσβασης και εκτός συστήματος της Τράπεζας.

3.    Συμμετοχή των εργαζόμενων σε εξετάσεις πιστοποιήσεων που αφορούν τη λειτουργία της Τράπεζας χωρίς τη χορήγηση άδειας για μελέτη από την Τράπεζα.

Για να μπορούν οι Τράπεζες να προσφέρουν κάποια προϊόντα, ασφαλιστικά, επενδυτικά κλπ στα Καταστήματα θα πρέπει οι εργαζόμενοι σε αυτά να διαθέτουν κάποιες πιστοποιήσεις, η απόκτηση των οποίων απαιτεί τη συμμετοχή σε εξετάσεις. Οι εξετάσεις διεξάγονται Σάββατο και η ύλη είναι πολύ μεγάλη. Για τη μελέτη η Τράπεζα δε χορηγεί άδειες και οι συνάδελφοι για να ανταποκριθούν αναγκάζονται να χρεώνονται κανονική άδεια. Επιπλέον η συμμετοχή στις εξετάσεις το Σάββατο δεν αποζημιώνεται.
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω ισχύουν σωρρευτικά για κάθε εργαζόμενο, με αποτέλεσμα  η παραβίαση του νόμιμου ωραρίου στην Τράπεζα Πειραιώς να καθίσταται ανεξέλεγκτη. Επίσης η συμμετοχή σε όλες αυτές τις διαδικασίες σε καμία περίπτωση δεν είναι “εθελοντική” αφού και απαραίτητη είναι για να μπορεί κάποιος να εκτελέσει την εργασία του αλλά και χρησιμοποιείται κατά κόρον ως κριτήριο αξιολόγησης.

4.    Δυνατότητα αξιοποίησης καταγραφών καμερών ασφαλείας και ηλεκτρονικών συστημάτων της Τράπεζας για τη διαπίστωση παράνομης υπερωριακής απασχόλησης.

Τα στοιχεία των καμερών ασφαλείας αλλά και των ηλεκτρονικών συστημάτων μπορούν να αποδείξουν τη συστηματική παραβίαση του ωραρίου αλλά και τη λειτουργία μονάδων το Σάββατο και στις Κεντρικές Υπηρεσίες και στα Καταστήματα (ώρα αποχώρησης, “χτύπημα” καρτών στην είσοδο – έξοδο, διενέργεια πράξεων κλπ). Επίσης στην Ασφάλεια της Τράπεζας υπάρχουν στοιχεία για το πότε αποχωρεί το προσωπικό του Καταστήματος από τις ενδείξεις του συστήματος συναγερμού. Δεδομένης της έλλειψης προσωπικού στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και φαινομένων όπως να έχει “ειδοποιηθεί” η Τράπεζα για επικείμενο έλεγχο,  να έχουν “κατέβει” τα ρολά αλλά οι εργαζόμενοι να είναι μέσα, να επικαλείται η Τράπεζα την υπερεργασία και να μην μπορούν να ξεκινήσουν οι έλεγχοι στις 3.15 μμ που λήγει το ωράριο, θα έπρεπε να αξιοποιούνται και άλλα μέσα εκτός από τη φυσική παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας για τη διενέργεια των ελέγχων και τη διερεύνηση των καταγγελιών.



Για το ΑΜ Πειραιώς
 
ΚΑΡΥΩΤΗ ΗΒΑ  -  ΚΟΝΟΡΤΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ - ΤΖΙΩΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ "


Δεν υπάρχουν σχόλια: