Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΣΕ ΜΕ 
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ 
ΤΡΑΠΕΖΕΣ.


ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στις Τράπεζες, το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ στην ΟΤΟΕ, οργανώνουμε τον αγώνα για τη διεκδίκηση κλαδικής σύμβασης εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες και τις θυγατρικές τους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Κριτήριο μας είναι η κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων στις σημερινές συνθήκες που η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης είναι τεράστια.

Καταθέτουμε πρόταση για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Μια πρόταση που επιδιώκουμε να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στους χώρους δουλειάς ανάμεσα στους εργαζόμενους. Να γίνουν προτάσεις πρώτιστα από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Να κατατεθεί στην ΟΤΟΕ και τους τραπεζίτες ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης.

Η κατάσταση στον κλάδο σήμερα έχει επιφέρει τρομερές αρνητικές αλλαγές στα εργασιακά μας δικαιώματα. Υπάρχουν 8 διαφορετικές σχέσεις εργασίας, άρα και δεκάδες διαφορετικά μισθολόγια. Για ίση εργασία υπάρχει άνιση αμοιβή ενώ η εργολαβική και νοικιασμένη εργασία αφορά χιλιάδες εργαζόμενους. Οι συγχωνεύσεις, οι απολύσεις (εθελούσιες), τα μειωμένα ασφαλιστικά και μισθολογικά μας δικαιώματα, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση της εργασίας, η στοχοθεσία, η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας έχουν πλέον γίνει καθεστώς.

Οι τράπεζες έχουν κάνει χρήση όλου του νομοθετικού οπλοστασίου που τους έχουν παράσχει οι εκάστοτε κυβερνήσεις προκειμένου να αυξήσουν τη κερδοφορία τους, πατώντας στις πλάτες των εργαζομένων τους. Η τελευταία εξέλιξη με τη μείωση της τιμής των τραπεζικών μετοχών, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, προκειμένου να αρχίσουν πάλι να εκβιάζουν με μείωση του προσωπικού, με συγχωνεύσεις, τραπεζική κρίση κλπ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες. Προπαγανδίζει την «μεταμνημονιακή» εποχή και την οριστική «έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση», καλλιεργεί αυταπάτες στο λαό ότι μπορεί δήθεν να είσαι και με την καπιταλιστική ανάπτυξη και με την ευημερία του λαού, αλλά νομοθετεί υπέρ του κεφαλαίου. Επαναφέρει τον νόμο Βρούτση (τον νόμο Αχτσιόγλου- Βρούτση για την ακρίβεια), με τον οποίο καταργούνται στην ουσία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο κατώτατος μισθός. Προχωρά τις κατασχέσεις των λαϊκών περιουσιών. Δίνει γη και ύδωρ στο ΝΑΤΟ, στους δολοφόνους των λαών. Στηρίζει έμπρακτα τα συμφέροντα των μεγαλοεργοδοτών.

Ως εδώ!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η κλαδική σύμβαση αφορά πρώτα και κύρια τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να διαχειρίζονται τις ζωές μας συνδικαλιστικές ηγεσίες και παρατάξεις που βρίσκονται στην υπηρεσία των εργοδοτών, που εξυπηρετούν πρώτα και κύρια τους στόχους και τους σχεδιασμούς των εργοδοτών και της κυβέρνησης. Που, ακόμη και μπροστά στο κάλεσμα των δυνάμεων του ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ για οργάνωση του αγώνα με απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Νοέμβρη, αυτοί κωφεύουν και καλλιεργούν στάση αναμονής για την κυβέρνηση και τους τραπεζίτες.

Τα εννιά χρόνια της κρίσης έγιναν χιλιάδες απολύσεις (εθελούσιες), μειώσεις μισθών, αλλαγές στους Οργανισμούς. Και όλα αυτά πέρασαν μέσα από τις κλαδικές ΣΣΕ που υπέγραψε η πλειοψηφία στην ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ/ΣΥΡΙΖΑ). Συνεχίζουν τα ίδια. Η τελευταία ανακοίνωση της ΟΤΟΕ με αφορμή την εξέλιξη με τη μείωση της τιμής των τραπεζικών μετοχών, είναι αποκαλυπτική. Η ΟΤΟΕ, μιλώντας ως γνήσιος τραπεζίτης, πρότεινε εκ νέου τη δημιουργία μιας διατραπεζικής badbank προκειμένου να ξεφορτωθούν οι τράπεζες το βαρίδι των κόκκινων δανείων(!). Όμως η πείρα των τραπεζοϋπαλλήλων με τη δημιουργία τέτοιων σχημάτων είναι ιδιαίτερα αρνητική (κούρεμα αποθεματικών των ταμείων μας, εθελούσιες κλπ). Την ίδια στιγμή ξεκινά τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ χωρίς να κάνει Γενικό Συμβούλιο, χωρίς να έχει απευθυνθεί στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τα δικαιώματά μας, με τις ζωές των οικογενειών μας. Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Απορρίπτουμε τη λογική του μικρότερου κακού. Οργανώνουμε την πάλη για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης.

Στο σχέδιο της κλαδικής ΣΣΕ που καταθέτουμε στους συναδέλφους και αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην ανάκτηση των απωλειών μας, προβλέπονται, μεταξύ άλλων:

·         Η κλαδική ΣΣΕ να αφορά ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στις τράπεζες και στις θυγατρικές τους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας (μόνιμοι, συμβασιούχοι κλπ). Να μονιμοποιηθούν ΟΛΟΙ όσοι δουλεύουν στις τράπεζες και δεν ανήκουν στους Οργανισμούς (νοικιασμένοι κλπ).

·    Αύξηση του βασικού μισθού του Ενιαίου Μισθολογίου για κάθε κατηγορία προσωπικού ποσοστιαία κατά 10%, από το α’ κλιμάκιο. Ξεπάγωμα της πολυετίας. Επαναφορά του επιδόματος ισολογισμού.
·  Μείωση του εργάσιμου χρόνου, 7ωρο-5ήμερο-35ωρο.
· Απαγόρευση των κατασχέσεων και ρυθμίσεις για κούρεμα των δανείων κ.α.


ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΛΑΔΙΚΗΣ ΣΣΕ 

ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ Γενικές Συνελεύσεις μέσα στα καταστήματα των τραπεζών, μέσα στους χώρους δουλειάς και παίρνουμε αποφάσεις για το ίδιο το περιεχόμενο της Σύμβασης αλλά και για τον τρόπο που θα την διεκδικήσουμε. Οι αποφάσεις αυτές να αποσταλούν στην ΟΤΟΕ και τους επιχειρησιακούς συλλόγους για υπογραφή κλαδικής σύμβασης που να καλύπτει ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ να πάρουν απόφαση συμμετοχής στην απεργία της 8 Νοέμβρη και να προτείνουν στα πρωτοβάθμια σωματεία και στην ΟΤΟΕ τη συμμετοχή τους!

Αντίστοιχα, οι Γενικές Συνελεύσεις στα καταστήματα και τις υπηρεσίες στην Αττική να πάρουν απόφαση για συμμετοχή στην κλαδική κινητοποίηση της 1ης Νοέμβρη στο Υπ. Εργασίας.

Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ, ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΧΗΤΙΚΗ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ - ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΑΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ.


ΤΩΡΑ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: