Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.



ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ!

ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ!




ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΝΙΚΗ
ΔΕΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.
ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ.
ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ :
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΩ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ


Το μέηλ της τράπεζας στους συναδέλφους των RBU στο κλείσιμο της Παρασκευής (όπως πάντα) είναι μνημείο αδιεξόδου, φόβου της ίδιας και όσων σχεδίαζαν «χωρίς τον ξενοδόχο», τους εργαζόμενους.

Κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων το προηγούμενο διάστημα, στις οποίες υποχρέωσαν τη διαβόητη ΟΤΟΕ οι ίδιοι οι συνάδελφοι υπογράφηκε η γνωστή συμφωνία για τον «εθελοντικό» χαρακτήρα της μετακίνησης στην εισπρακτική. 

Τράπεζα, ΟΤΟΕ, Σύλλογος Πειραιώς και άλλοι πίστευαν ότι έτσι μπορούσαν να «ηρεμήσουν τα πνεύματα», πως σε συνεργασία μεταξύ τους, με δολώματα (κάποιους μισθούς), εκβιασμούς και απειλές από τη τράπεζα και διαβεβαιώσεις από τους συνδικαλιστικούς υπαλλήλους της ότι διασφαλίζονται όσοι πάνε στην εισπρακτική, θα πειστούν οι συνάδελφοι να μετακινηθούν με τη θέληση τους. 

Δεν τους βγήκε. Εννιακόσιοι συνάδελφοι είπαν ΟΧΙ. Τους απέμειναν μόνο στελέχη. Η εισπρακτική ξεμένει από εργαζόμενους. Το σχέδιο της τράπεζας ναυαγεί.
Λίγο πριν το τελικό ναυάγιο, το τελευταίο απαράδεκτο μέηλ της τράπεζας φαίνεται να εκβιάζει με τον πιο κυνικό τρόπο. Στη πραγματικότητα εκπέμπει SOS για τη διάσωση των σχεδίων της και όσων τα υπηρετούν.

Απειλεί με ανάκληση της υπογραφής της τράπεζας για «εθελοντική» μετακίνηση. Αλλά δεν την ανακαλεί. Γιατί γνωρίζει τις συνέπειες. 

Αν ανακαλέσει την υπογραφή της :

Δείχνει την υπέρτατη αναξιοπιστία. Κι αυτό για μια τράπεζα είναι πολύ σοβαρό.
Πετάει στο καλάθι των αχρήστων τους σημαντικότερους συνεργάτες της, την ΟΤΟΕ, τον εργοδοτικό Σύλλογο της Πειραιώς και άλλους συνδικαλιστικούς «ηρακλείς του στέμματος». Τους χρειάζεται όμως γιατί τα σχέδια δεν τελείωσαν ούτε για την Πειραιώς και όσους θα απέμεναν σ’ αυτήν (σχεδιάζεται κλείσιμο πολλών καταστημάτων και ακόμα μεγαλύτερη μείωση προσωπικού) ούτε για τις υπόλοιπες τράπεζες.

Γεννάει δικαιώματα εναντίωσης στους εργαζόμενους όταν ανακαλεί μια τέτοια σαφή δέσμευση της.
Με λίγα λόγια, ο φόβος ανήκει στη τράπεζα, όχι στους εργαζόμενους. 

Συνάδελφοι, πρέπει να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα :

Ποιά αξία έχουν οι διαβεβαιώσεις τράπεζας – ΟΤΟΕ – ΣΕΤΠ για το μέλλον μας στην εισπρακτική : ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ. 

Θέλουν να ανακαλέσουν το «εθελοντικό» μόλις τα βρήκαν σκούρα. Και το κυριότερο : Η INTRUM δεν έχει υπογράψει τίποτα, καμιά δέσμευση. 

Παγκόσμια πρώτη : ο προηγούμενος εργοδότης να εγγυάται για τις υποχρεώσεις του νέου εργοδότη. Για ηλίθιους ψάχνουν; Πάντως οι συνάδελφοι απέδειξαν ότι δεν είναι.

Και μετά τη μετακίνηση, τι ?

Μιλάμε για εταιρίες διεθνείς, με τους δικούς τους σχεδιασμούς στις αγορές και τα χρηματιστήρια. Που είναι βέβαιο ότι αύριο θα μεταπουλήσουν σε τρίτους ή θα απολύσουν συναδέλφους γιατί θα βρουν πολύ φθηνότερα χέρια. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει γι’ αυτό.

Οι συνάδελφοι, η θέση εργασίας τους, η οικογένεια τους, θα γίνουν – ακόμα περισσότερο – παιχνίδι στα χέρια των αγορών, του χρηματιστηρίου, των μεγάλων συμφερόντων. (Και αν κάποιος έχει αμφιβολία με ποιους έχει να κάνει, ας ρίξει μια ματιά στα βιογραφικά του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας. Θα δει πολλές προϋπηρεσίες σε χρηματιστηριακές, μεγάλες εταιρίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κ.λ.π. 

Τα Μπόνους των στελεχών – όπως και σήμερα – θα καθορίζονται από την ικανότητα τους να απολύουν παλιούς, να βρίσκουν νέους, φθηνότερους.

Μπορεί η τράπεζα να κάνει αναγκαστική την μετακίνηση ?

Σύμφωνα με το νόμο, μπορεί. Αφού πρώτα «πατήσει την υπογραφή της». 

Στην περίπτωση που οι συνάδελφοι πάνε «με τη θέληση τους» στην εισπρακτική, η υπόθεση τελειώνει με απόλυτα κερδισμένη τη τράπεζα και απόλυτα χαμένους τους εργαζόμενους. Οι συνάδελφοι χάνουν κάθε δικαίωμα εναντίωσης σε οτιδήποτε και τώρα και στο μέλλον. Βάζουμε με τα χέρια μας ταφόπλακα την ώρα που έχουμε στριμώξει τη τράπεζα.

Στην περίπτωση που γίνει αναγκαστική, παρά την εναντίωση μας, απόσχιση και μετακίνηση οι συνάδελφοι διατηρούν τα δικαιώματα τους να εναντιωθούν, να καταγγείλλουν πρώτ’ απ’ όλα την ανάκληση της υπογραφής της τράπεζας στη συμφωνία.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, στην εισπρακτική. Στη μία όμως με «ψηλά τα χέρια» ενώ στην άλλη με δικαίωμα εναντίωσης με κάθε τρόπο. 

Μπροστά στο μακελειό που ετοιμάζουν εκεί, 4-5 μισθοί είναι ψίχουλα. Το κύριο είναι η διατήρηση της δουλειάς και της τραπεζοϋπαλληλικής ιδιότητας, των συμβάσεων κ.λ.π. 

Μετακίνηση με τη «θέληση» μας, με λίγα λόγια σημαίνει :

Την μείωση προσωπικού, την ξεφορτώνεται η Πειραιώς και την αναλαμβάνει η εισπρακτική. Το βάρος είναι εντελώς διαφορετικό. 

Άλλο η μείωση προσωπικού (πολλές εκατοντάδες συνάδελφοι) από μια συστημική τράπεζα, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Τράπεζας Ελλάδος. 

Και άλλο η μείωση να γίνεται από μια σουηδική εταιρία. Κανείς δεν θα δώσει σημασία, οι συνάδελφοι «θα πάνε άκλαφτοι». 

Αλήθεια την ώρα που η κυβέρνηση συζητά τη δημιουργία BAD BANK για τα «κόκκινα δάνεια» γιατί δεν σταματά τη διαδικασία στην Πειραιώς και να δούμε τι θα προβλέπεται ? (όχι βέβαια ότι περιμένουμε κάτι καλό από τη κυβέρνηση όπως και από τη προηγούμενη). 

Κι αν η τράπεζα δεν έχει θέσεις εργασίας, πως θα παραμείνουμε ?

Τα σχέδια της τράπεζας δεν τελειώνουν με τη μετακίνηση στη εισπρακτική και το ξεφόρτωμα 1.300 συναδέλφων. Συνεχίζεται με το κλείσιμο καταστημάτων, τη περαιτέρω δραστική μείωση του προσωπικού. Γι’ αυτό το ζήτημα των RBU ενδιαφέρει όλους ανεξαίρετα τους συναδέλφους, ο αγώνας είναι κοινός. 

Προϋπόθεση είναι να ακυρωθεί συνολικά στο σχέδιο της τράπεζας. Να μη μεταφερθεί η διαχείριση ή κόκκινα δάνεια σε εισπρακτική. Να ηττηθεί η πολιτική κι οι δεσμεύσεις της προηγούμενης και σημερινής κυβέρνησης να απαλλαγούν από ακόμε 15.000 τραπεζοϋπαλλήλους μέχρι το 2021 (εκτός από τους 35.000 που φύγαν τα προηγούμενα χρόνια).

Μια υποχώρηση τώρα σημαίνει απλά :

Ανοίγεις με τα χέρια σου το δρόμο των απολύσεων.
Χάνεις τη δουλειά σου για να βγάλουν κέρδη οι μέτοχοι και μπόνους τα στελέχη.
Αυτοί μπορούν κι αλλού να κάνουν μπίζνες εκατομμυρίων.
Εσύ θα βρεις άλλη δουλειά ? 

Θα το κάνεις αυτό την ώρα που τους έχεις κολλήσει με την πλάτη στο τοίχο ?

Γι’ αυτό : 

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ.

ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ, ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑ, ΜΑΖΙΚΑ ΤΗΝ ΕΝΑΝΤΙΩΣΗ ΜΑΣ (ΚΙ ΑΣΤΟΥΣ ΝΑ ΦΩΝΑΖΟΥΝ, ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ). 

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. 

ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΤΟΕ ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ ΑΥΤΗ.
ΝΑ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΩ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. (ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ). 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: