Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ.


 ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!



Συνάδελφοι,

Χαιρετίζουμε τον ανυποχώρητο, πολύμηνο αγώνα εκατοντάδων τραπεζοϋπαλλήλων του RBU που σε πρώτη φάση φαίνεται πως έχει οδηγήσει την Τράπεζα σε αναδίπλωση! Το καλοκαίρι του 2019 καταγράφεται ως μια περίοδος με καθημερινή σύγκρουση εντός των εργασιακών χώρων τράπεζας. Οι συνάδελφοι ξέρουν από πρώτο χέρι τις πρωτοφανείς, ωμές, εκβιαστικές πιέσεις που δέχτηκαν καθημερινά από ένα οργανωμένο μπλοκ τραπεζικού κεφαλαίου – συνδικαλιστικών εκπροσώπων του διαφόρων αποχρώσεων – ΜΜΕ. Και φυσικά των κυβερνήσεων, που η μία (ΣΥΡΙΖΑ) έκοψε/ψήφισε και η άλλη (ΝΔ) ράβει/υλοποιεί το απαραίτητο νομοθετικό «κοστούμι».

Χαιρετίζουμε τη σθεναρή αντίσταση των 700 συναδέλφων που δήλωσαν και ξαναδήλωσαν, υπέγραψαν και ξαναϋπέγραψαν ότι αρνούνται να συναινέσουν στη μεταφορά τους στη σουηδική εταιρεία – fund, αρνήθηκαν δηλαδή να γίνουν η καύσιμη ύλη για την υλοποίηση του deal Πειραιώς – intrum. Εκβιάστηκαν, απειλήθηκαν, νουθετήθηκαν, … εκεί αυτοί!

Οι δυνάμεις του Αγωνιστικού Μετώπου, από την πρώτη στιγμή των ανακοινώσεων περί συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος απόσχισης, στις 27/5, σε λίγη ώρα μέσα και με την εμπιστοσύνη των συναδέλφων στις ίδιες τους τις δυνάμεις, οργάνωσαν, όπως και στη στάση στις 4/2, έναν πρωτοφανή αγώνα, οδήγησαν τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τους ίδιους τους εαυτούς τους. Οι κινητοποιήσεις που επί τόπου ξεκίνησαν εκείνη τη στιγμή από εκατοντάδες εργαζόμενους έξω από τους εργασιακούς χώρους, δίχως καμία απολύτως «θεσμική» απόφαση συλλόγου, θύμισαν τις περσινές αντίστοιχες καθημερινές κινητοποιήσεις με τους συναδέλφους της PDS και φυσικά της 1/2/19 στο RBU Θεσ/νίκης. Ήταν «καρφί» στο μάτι της εργοδοσίας και συνδικαλιστών, εξανάγκασε άμεσα όλοι να πάρουν θέση δράσης για την απόσχιση, γιατί οι εργαζόμενοι είχαν πάρει ήδη!!

Η 6μερη συνεχιζόμενη απεργία που ακολούθησε – παρά την φοβερή υπονόμευση – στο χώρο της Αττικής από το Κλαδικό Σωματείο, που δεν περιχαρακώθηκε μόνο στο RBU αλλά αποφασίστηκε και συμμετείχαν συνάδελφοι από άλλες Κ/Υ και Δίκτυο, οι αποφάσεις συμμετοχής Εργατικών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα έδωσαν έναν πρωτοφανή τόνο και πέρασαν στην πράξη στην Διοίκηση το μήνυμα: είμαστε αποφασισμένοι να χάσουμε και 5 και 6 μεροκάματα (όπως και έγινε!) για το δίκιο μας!

Αν η απεργία σταματούσε το απόγευμα της 28/5 μετά την 5ωρη ορθοστασία περιμένοντας την ηγεσία της ΟΤΟΕ να βγει με άδεια χέρια από τη συνάντηση-παρωδία, αποδοκιμαζόμενη από τους ίδιους τους απεργούς!, και να ανακοινώσει το αλησμόνητο: «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει εθελοντικά», αν την άλλη μέρα όλοι γυρνούσαμε στη δουλειά και περιμέναμε αν και ποτέ προκηρυχθεί απεργία «κάθε Τρίτη και Παρασκευή», χωρίς μαζικές καθημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις τουλάχιστον στην έδρα του RBU στη Μεσογείων, άλλες θα ήταν οι ορέξεις της εργοδοσίας και άλλες οι διαθέσεις των συναδέλφων….

Οι δυνάμεις του Αγωνιστικού Μετώπου ουδέποτε κάναμε σημαία τον «εθελοντισμό» στη μείωση του προσωπικού της Τράπεζας – και τώρα εμπεδώθηκε πικρά τι εστί «εθελοντισμός». Εξαρχής εναντιωθήκαμε στη συμφωνία μεταφοράς προσωπικού, χωρίς καιροσκοπισμούς μηνών για να δούμε «προς τα που κλίνουν οι συνάδελφοι», και αυτή η θέση μας πλαισιώθηκε από εκατοντάδες συναδέλφους έμπρακτα. Βοήθησε αποφασιστικά για να μπουν σταδιακά κι άλλες δυνάμεις στη μάχη υπεράσπισης των θέσεων εργασίας. 

Αυτή η δράση είναι εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο, ακόμη πιο έντονα, της Τράπεζας και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων της. Προκείμενου να περιορίσουν τη δράση του Αγωνιστικού Μετώπου, εκτός από την απαγόρευση εισόδου, καταργήσαν και την όποια δυνατότητα συνδικαλιστικής απόσπασης. Όπως και όλα τα άλλα σωματεία αρνούνταν ανέκαθεν, ακόμη χειρότερα κι ο ΣΕΤΑΠ έριξε κάθε καταστατικό «φύλλο συκής» και αντικαταστατικά έκοψε την συνδικαλιστική απόσπαση της εκλεγμένης του Αγωνιστικού Μετώπου, δηλ. να μην υπάρχει η φωνή του Αγωνιστικού Μετώπου σε όλους τους χώρους. Κι η Τράπεζα, άρον-άρον, ακριβώς μετά τον γραπτό εκβιασμό του CEO προς το Προσωπικό έφτασε στο σημείο να ενημερώνει μέσα στο Σαββατοκύριακο την εκλεγμένη να τοποθετηθεί άμεσα σε κατ/μα, μην τυχόν κι εμφανιστεί στο RBU….

Καλούμε τους συναδέλφους που τις τελευταίες μέρες υπέκυψαν στους εκβιασμούς, ανακάλεσαν την άρνησή τους και το έχουν μετανιώσει, να έρθουν άμεσα σε επαφή με το Αγων.Μέτωπο να επιβάλλουμε την αληθινή τους θέληση.

Καλούμε τους συναδέλφους που επέλεξαν να μεταφερθούν στην INTRUM, να μη χάσουν χρόνο στην οργάνωση του αγώνα τους για να ικανοποιηθούν οι υποσχέσεις που έλαβαν. Στην Αττική να εγγραφούν στο Κλαδικό Σωματείο, να διεξάγουμε αυτό τον αγώνα από κοινού!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ

Συνάδελφοι,

Η αναμέτρηση κάθε άλλο παρά τελείωσε. Η στάση της Τράπεζας, που μέχρι στιγμής έχει καταπιεί μία προς μία όλες τις απειλές της μπορεί να είναι παροδική. Παραμένουμε σε ετοιμότητα για να εξασφαλιστεί η παραμονή όλων που το θελήσαμε, στην Τράπεζα. Να μην την αφήσουμε ούτε στιγμή να κάνει «δεύτερες σκέψεις» και σενάρια…. Το αίτημα προς όλο το Προσωπικό για «εθελοντές» στο fund να μη βρει κανέναν αποδέκτη κάτω από πίεση. – επιβεβαιώνει και τη θέση μας για ανάγκη ενιαίου αγώνα όλων των συναδέλφων!

Δεν έχουμε αυταπάτες, αυτή η «βαλίτσα» πάει πολύ μακριά. Το κυνηγητό για μείωση του Προσωπικού, αλλά και των συγκροτημένων δικαιωμάτων του, θα είναι διαρκές και θα αφορά όλο τον κλάδο των Τραπεζών και του Χρηματοπιστωτικού Τομέα. 

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να μην αποδέχονται διαρκώς τη λογική του «μικρότερου κακού» που αποδεδειγμένα φέρνει το μεγαλύτερο, αλλά να έχουν εμπιστοσύνη στην αποτελεσματική δύναμη του οργανωμένου αγώνα τους, όπως πολύ εύγλωττα διαπιστώνουν σήμερα.

Κριτήριο μας είναι
ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: