Ομολογήθηκε και επίσημα στη τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής με τους αναλυτές από τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, η προσφυγή της, από το πρώτο τρίμηνο του έτους μάλιστα, στον Έκτακτο Μηχανισμό Στήριξης (ELA), που σχετίζεται με την Τράπεζα της Ελλάδος και την εποπτεία της ΕΚΤ. Ολόκληρη την προηγούμενη εβδομάδα παιζόταν ένα «κρυφτό» για δύο ελληνικές τράπεζες, που είχαν καταφύγει στον εν λόγω μηχανισμό , για να υπάρξει τελικά μια πρώτη ομολογία , από την Τράπεζα Πειραιώς, στο κλείσιμο της εβδομάδας.
Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών δείχνουν απογοητευτικά, παρά το θετικό κλίμα που οι διοικήσεις τους, προσπαθούν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιβαρυμένες από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων το γνωστό ως PSI, η μία μετά την άλλη ελληνική τράπεζα, μπαίνει στην «κόκκινη ζώνη». Στο 1,3 δις ευρώ οι ζημιές για την Εθνική Τράπεζα το α’ εξάμηνο του 2011, στα 820 εκατ. ευρώ για την Πειραιώς , ανάλογη η εικόνα και για τους υπόλοιπους.
Πέραν της γνωστής εξέλιξης με την συγχώνευση Alpha- Eurobank- Κατάρ, που θολώνει αλλά δεν αλλάζει την αρνητική εικόνα, αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες είναι η συνέχεια και η εμβάθυνση της ύφεσης , τα τεστ της BlackRock, που όπως πληροφορούμεθα ανησυχούν πολύ περισσότερο τον κ. Σάλλα από τα αρνητικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου ειδικά στο κεφάλαιο των επιχειρηματικών δανείων, καθώς και στον πολλαπλασιασμό των «κόκκινων δανείων» και των επισφαλειών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά τους επόμενους μήνες.
Από τις δηλώσεις των τραπεζιτών γίνεται φανερό ότι και οι ίδιοι βλέπουν πλέον ως μόνη διέξοδο τις συγχωνεύσεις, τη συμμετοχή ξένων στο μετοχικό τους κεφάλαιο και την προσφυγή τους στον μηχανισμό του ELA, όπως η Πειραιώς για άντληση έστω και ακριβότερης ρευστότητας.
Κρίσιμο είναι το ζήτημα του ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της Εθνικής Τράπεζας. Θα κινηθεί προς το σχήμα Alpha- Eurobank, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις συγχώνευσης με την Πειραιώς και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν και άλλοι εταίροι;
Είναι βέβαιο πάντως ότι η Τράπεζα Πειραιώς και ο «ευέλικτος» επικεφαλής της Μ. Σάλλας δεν μπορούν να μείνουν σε ακινησία περιμένοντας την καταστροφή του β’ εξαμήνου. Άρα είτε θα υπάρξει κίνηση προς την Εθνική είτε θα επανέλθουν σενάρια που θα εμπλέκουν την Αγροτική Τράπεζα και το Τ.Τ. Σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας που μέσω τσεχικού fund, συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς , δεν αποτελεί επαρκή λύση.
Το ενδεχόμενο από την άλλη να δημιουργηθεί κρατικός βραχίονας, δεν αποφασίζεται από την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται το λάθος από την διοίκηση Πανταλάκη , να αντιμετωπίζεται η Αγροτική Τράπεζα , ως μια εμπορική τράπεζα , όπως και οι υπόλοιπες, ενώ στην ουσία η Αγροτική είναι φύση και θέση μια κεντρική συνεταιριστική τράπεζα, που έχει εξάρτηση και οργανική σχέση με τους αγρότες και την πρωτογενή παραγωγή.
Άρα η προοπτική της ειδικά στην κατάσταση μετεξέλιξης που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, με στοίχημα την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας στον πρωτογενή τομέα αλλά και το τέλος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και των συνακόλουθων επιδοτήσεων, στο ευρωπαϊκό επίπεδο , από το 2013 είναι απολύτως διάφορη από εκείνη της Εθνικής Τράπεζας.
Όπως και αν εξελιχθούν τα γεγονότα στο επίπεδο των συγχωνεύσεων και της συμμετοχής διεθνούς κεφαλαίου στο μετοχικό μερίδιο ελληνικών τραπεζών, οι συνθήκες είναι ασφυκτικές.
Πρώτον γιατί η Ελλάδα , προκειμένου το χρέος της να γίνει πράγματι βιώσιμο έχει ανάγκη haircut της τάξης τουλάχιστον 50% και οι ελληνικές τράπεζες καταρρέουν ήδη με την ανταλλαγή ομολόγων , που κινείται κάτω του 21% (PSI).
Δεύτερον η ύφεση θα έχει διάρκεια που ξεπερνά κατά πολύ την πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου για το τέλος του 2011, άρα η επιστροφή των διαφυγόντων κεφαλαίων θα καθυστερήσει και το ύψος των καταθέσεων θα μειώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα οι κεφαλαιοποιήσεις και οι αξίες των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο , να τις απαξιώνουν.
Τρίτον οι έρευνες της BlackRock, θα καταλήξουν μέχρι τις 14 Οκτωβρίου και τότε πολλά στελέχη της Διοίκησης τους και μεγαλομέτοχοι, το πλέον πιθανό είναι ότι θα βρεθούν σε δυσχερέσταση θέση για τα «παίγνια» σε βάρος των μετόχων και υπέρ επιχειρήσεων του κύκλου τους. Κάπου εδώ λοιπόν είναι η περίοδος της κρίσης και το τέλος εποχής και για τις ελληνικές τράπεζες, όπως τις γνωρίζουμε και όπως λειτουργούσαν.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΝΤΙΚΟΣ -
"Τραπεζικά Νέα"
.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου