Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΜΑΧΑΙΡΙ 5 δισ. ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΦΑΠΑΞ και ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ!


Ολοκληρωτικό χτύπημα σε συντάξεις, προνοιακά επιδόματα και εφάπαξ αποφάσισε η συγκυβέρνηση, ανεβάζοντας τις περικοπές που αναλογούν στο υπουργείο Εργασίας στο ποσό των 5 δισ. ευρώ, από τα 11,6 δισ. που πρόσθετα θα επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια την επόμενη διετία.

Το νέο χτύπημα, αποτύπωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, δηλώνοντας:

«Είχα πολύωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αφορούν στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Ζητήματα που, όπως γνωρίζετε, είναι πολυεπίπεδα και αφορούν την αγορά εργασίας, αλλά και τα μείζονα ζητήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και το μεγάλο βάρος που θα σηκώσει το υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι, περίπου, το 44% της προσαρμογής, δηλαδή μια τάξη μεγέθους 5 δισ. ευρώ»!

Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει διά πυρός και σιδήρου τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους είπε ότι «το υπουργείο θα δείξει αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα.Την κρίσιμη αυτή στιγμή, η Ελλάδα δε θα κλονιστεί από τη δυσκολία των αποφάσεων τις οποίες θα πάρουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα αφαίμαξη θα προχωρήσει με βάση σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ. Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περιλαμβάνουν:

  • ΠΛΑΦΟΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ για το οποίο είχε μιλήσει ο υπουργός ήδη από τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, «ανώτατο όριο που μπορεί να λαμβάνει κανείς σωρευτικά από διαφορετικές πηγές συντάξεων», αλλά και πλαφόν στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ή άλλης σύνταξης. Με τον τρόπο αυτό θα αθροίζονται δύο και τρεις συντάξεις και θα τίθεται πλαφόν. Εξετάζεται το πλαφόν να μπει από 2.000 έως 2.300 ευρώ χωρίς ακόμα να έχει οριστικοποιηθεί πόσες συντάξεις θα αθροίζονται. Υπολογίζεται ότι έτσι θα περικοπούν από τους συνταξιούχους από 1,3 έως 2 δισ. ευρώ ετησίως.
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ. Κάποια σενάρια υποδεικνύουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις κατά 5% έως τα 1.400 ευρώ και κατά 10% για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Το ύψος της περικοπής φτάνει τα 880 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ 13ης και 14ης ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ. Η ληστεία υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο.
  • ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ οι οποίες θα αποδίδονται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια.
  • ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ σε εξάρτηση από το ύψος της πρώτης σύνταξης.

Ανεξάρτητα από τις τελικές αποφάσεις και τη μορφή που θα πάρουν οι περικοπές, το σίγουρο είναι ότι το «κοκτέιλ» που θα φτιάξει η κυβέρνηση, θα είναι θανατηφόρο για τις λαϊκές οικογένειες.

Στα παραπάνω προστίθεται η δραστική περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (αναπηρίας, οικογενειακά, πολυτέκνων και άλλα) με την οποία η κυβέρνηση υπολογίζει να αφαιρέσει από τους πιο αδύνατους περίπου 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Η κυβέρνηση κινείται στις ράγες σχετικής Εκθεσης του ΟΟΣΑ που προτείνει την αντικατάσταση των διαφόρων επιδομάτων από ένα, το οποίο όμως θα δίνεται με βάση το εισόδημα και θα έχει ως στόχο το φτωχότερο 20% του πληθυσμού, αφήνοντας έτσι εκατοντάδες χιλιάδες φτωχές οικογένειες χωρίς την παραμικρή στήριξη.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ήδη προχωρά και στο πετσόκομμα των εφάπαξ, με πλαστές κατασκευασμένες μελέτες έχοντας προεξοφλήσει ότι οι μειώσεις θα ανέρχονται από 10% έως 40% των ποσών που αποδίδονται σήμερα σε περισσότερα από 20 Ταμεία. Ηδη η κυβέρνηση αποφάσισε και ανακοίνωσε νέα μείωση στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,6% που αθροιστικά ανεβάζει τις απώλειες για εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους στο 43%!

Ακόμη, σε νέες περικοπές που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του λαού, προχωρά η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, για να είναι συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης.

Συνολικά, τα επόμενα 2 χρόνια θα γίνουν περικοπές 600 εκατ. ευρώ ή 300 ευρώ το χρόνο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις τελευταίες λεπτομέρειες των περικοπών στο υπουργείο Υγείας ενόψει της συνάντησης με την τρόικα.

Πρόκειται για μια δραματική εξέλιξη, καθώς θα ρίξει τις δημόσιες δαπάνες Υγείας στο ναδίρ των τελευταίας 5ετίας. Σύμφωνα με τους προβλέψεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), οι δημόσιες δαπάνες Υγείας θα πέσουν από 14 δισ. ευρώ το 2009 σε 9,5 δισ. στο τέλος του 2012. Αν λοιπόν προστεθούν και 300 εκατ. ευρώ για το 2013 και 300 εκατ. για το 2014 τότε οι συνολικές δημόσιας υγείας θα πέσουν σε 8,9 δισ. ευρώ. 

Πρόκειται για μια μείωση των δημόσιων δαπανών Υγείας κατά 36,4% την πενταετία 2009-2014, που θα οδηγήσει στο «στέγνωμα» των νοσοκομείων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας οι περικοπές αυτές θα προέλθουν από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών και την αξιοποίηση της περιουσίας. Πάντως ο ίδιος ο υπουργός δεν διευκρίνισε από ποιους τομείς θα γίνουν οι περικοπές των 300+300 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο όμως ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, αλλά και της ανεργίας και της εισφοροδιαφυγής των εργοδοτών -το 80% των εσόδων του είναι από τις εισφορές- αδυνατεί να πληρώσει τους παρόχους των υπηρεσιών Υγείας. Ετσι βρήκε 168 εκατ. ευρώ για να πληρώσει τους φαρμακοποιούς για το μήνα Μάη 2012, όταν το συνολικό κονδύλι είναι 207 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, έρχονται οι ιατρικοί σύλλογοι με μια πρωτοφανή συνδικαλιστική λογική να διαμαρτύρονται γιατί πληρώνονται οι φαρμακοποιοί και όχι και αυτοί... Αντί δηλαδή να διεκδικήσουν τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ στρέφονται κατά άλλων επαγγελματικών ομάδων στο χώρο της Υγείας.

Η δραματική οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ οδηγεί και σε αφόρητες πιέσεις από τις εταιρείες φαρμάκων. Ετσι χτες η εταιρεία NOVARTIS έκανε γνωστό ότι θα αναθεωρήσει την πρακτική τής μέχρι τώρα προμήθειας φαρμάκων στον ΕΟΠΥΥ, αν δεν αποπληρωθεί μέρος των χρεών του Οργανισμού προς την εταιρεία. Σύμφωνα με τη NOVARTIS -που διαθέτει 300 φάρμακα στην ελληνική αγορά- τα σωρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς την εταιρεία είναι 90 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 43 εκατ. είναι μέχρι την 31/12/2011.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: