Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ, ΜΕ ΧΡΗΜΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ!


Με τη συμμετοχή ιδιωτών ανακεφαλαιοποιούνται η «Alpha Bank» και η «Πειραιώς», άδηλο παραμένει το μέλλον της Εθνικής, ενώ η Eurobank περνάει οριστικά στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ανεξάρτητα από το ποιες τράπεζες θα διασωθούν και ποιες θα πωληθούν σε τρίτους, το βέβαιο είναι ότι όλες τους ανεκεφαλαιοποιούνται με το ποσό των 50 δισ. ευρώ (ήδη έχουν βάλει στα ταμεία τους τα 28 δισ.), το οποίο προέρχεται από τοκοφόρα δάνεια που έχει λάβει το ελληνικό δημόσιο από την τρόικα και τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν μέχρι δεκάρας οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Πειραιώς, εγκρίθηκε από την χτεσινή Γενική Συνέλευση των μετόχων της η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 7,33 δισ. ευρώ. Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της τράπεζες Μ. Σάλλας, εξέφρασε την αισιόδοξη άποψη, ότι με τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η τράπεζα, το ελάχιστο ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής του 10% θα υπερκαλυφθεί, καθώς μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί 570 εκατ. ευρώ και υπολείπονται άλλα 160 εκατ. ευρώ, τα οποία είτε θα πρέπει να καταβληθούν από ιδιώτες επενδυτές, είτε μέσω της διαδικασίας μετατροπής ομολόγων σε κοινές μετοχές, γνωστή και από την τεχνική ορολογία ως Cocos, κάτι το οποίο προβλέπεται στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Αν τελεσφορήσουν τα σχέδια της διοίκησης, η ιδιωτική συμμετοχή θα ανέλθει στα 730 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΧΣ θα καλύψει τα υπόλοιπα 6,57 δισ. ευρώ. Κάνουν δηλαδή μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, αφού το δεύτερο αυτό ποσό αποτελεί «ευγενική συνεισφορά» του ελληνικού λαού στη διάσωση της «Πειραιώς». Σε μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο Μ. Σάλλας ανέφερε ότι σε ψήφισμα της ΓΣ επισημαίνεται ότι η τράπεζα δε θα χρηματοδοτεί εταιρείες που δεν τηρούν τους κανόνες εργασίας και ασφάλισης και συντηρούν ανασφάλιστη εργασία!

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση της «Alpha Bank», η οποία θα πρέπει να διασφαλίσει κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ελάχιστης ιδιωτικής συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Εννοείται, ότι τα υπόλοιπα 3,6 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από το ΤΧΣ. Το μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση των μετόχων την ερχόμενη Δευτέρα, 30/4. Η διοίκησή της, έχει ακόμα ένα μήνα καιρό, για να συγκεντρώσει τα 970 εκατ. ευρώ της ιδιωτικής συμμετοχής. Σε διαφορετική περίπτωση, η Εθνική οδεύει προς το ΤΧΣ.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: