Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ!


Πιο συγκεκριμένα, το νέο αντιλαϊκό πακέτο περιλαμβάνει:

1. Εφαρμογή του σχεδίου για μαζικές απολύσεις 20.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 7.500 μέχρι το Δεκέμβρη του 2013. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε στη συνάντηση του Α. Σαμαρά με την τρόικα. Προκειμένου να χρυσώσει το χάπι και να αποτρέψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, η κυβέρνηση μιλάει ξετσίπωτα για «επίορκους» και «κοπανατζήδες», ενώ εμφανίζει ως «επιτυχία» ότι εξασφάλισε στη θέση των «επίορκων» που θα απολυθούν, να προσληφθούν ισάριθμοι μέσω ΑΣΕΠ. 

Ο εξόφθαλμος στόχος, βέβαια, είναι να ανοίξει ο δρόμος για τις «αναγκαστικές αποχωρήσεις» χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί στα μνημόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζει το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμιση για την «απομάκρυνση» 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, ενώ υποβαθμίζει το θέμα που δημιουργήθηκε με την «παράκαμψη» του Α. Μανιτάκη στις διαπραγματεύσεις με τα στελέχη της τρόικας. «Δεν υπάρχει θέμα. Υπάρχει θέμα να ολοκληρωθεί η δουλειά σωστά», δήλωσε χτες (στον ΑΝΤ1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Μανιτάκης εργάζεται νυχθημερόν, έχει φέρει αποτελέσματα, χρειάζονται επιμέρους βελτιώσεις, χρειάζονται σαφέστερα χρονοδιαγράμματα».

2. Παράταση μέχρι το τέλος του 2013 του τέλους ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ (ΕΕΤΗΔΕ), το γνωστό χαράτσι, η μείωση του οποίου κατά 10-15% κάθε άλλο παρά θα ελαφρύνει τους μικροϊδιοκτήτες ακινήτων. Αντίθετα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέες φοροεπιδρομές στα ακίνητα για να καλύψει τις «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα χαράτσια και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), προσδοκά να βάλει στα κρατικά ταμεία 4 δισ. ευρώ το 2013: Με τη διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ και το 2013 υπολογίζεται να εισπραχθούν, 1 δισ. ευρώ από τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας (2010 - 2011 - 2012), 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΕΤΗΔΕ του 2012, 1,3 δισ. ευρώ από το ΕΕΤΗΔΕ του 2013, 100 εκατ. ευρώ από μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και περίπου 300 εκατ. ευρώ από φόρους ακινήτων παρελθόντων οικονομικών ετών. 

Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δήλωναν χτες ότι «είμαστε σε καλό δρόμο με την τρόικα και πιστεύουμε ότι θα γίνουν δεκτές οι προτάσεις μας».

3. Θεσπίζεται ο νέος μηχανισμός για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, που εγγυάται τη διαρκή συμπίεσή του, ώστε να «προσαρμόζεται» στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ο υπουργός ΕργασίαςΓ. Βρούτσης επιχειρεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις ότι «ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός και στα σημερινά επίπεδα τουλάχιστον έως το 2017 οπότε και μετά το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος θα εφαρμοσθεί ο νέος μηχανισμός υπολογισμού του», αλλά είναι ευνόητο ότι ο μηχανισμός φτιάχνεται τώρα ακριβώς για χρησιμοποιηθεί από το 2014, όπως άλλωστε προτείνει και η τρόικα. 

Το χειρότερο είναι ότι ο μηχανισμός αυτός θα συμπιέζει διαρκώς τον κατώτατο μισθό, αφού στα κριτήρια που θα χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του από την (εκάστοτε) κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται «ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης και τυχόν διαφορές σε επιμέρους γεωγραφικές περιοχές, η παραγωγικότητα της οικονομίας στο σύνολό της και σε επιμέρους κλάδους, το ποσοστό ανεργίας, συνολικά και σε επιμέρους κλάδους, η συνδρομή του κόστους εργασίας στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ως αυτοτελούς παράγοντα», κ.ά.

4. Ανοίγει ο δρόμος σε ισχυρούς ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους να γίνουν ιδιοκτήτες της Εθνικής και της Eurobank, στο πλαίσιο της συνολικότερης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης. Η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει την ακύρωση της συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ των δύο τραπεζών, προβάλλοντας ότι παίρνει όλα τα μέτρα «για τη θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος» καθώς και ότι «όλες οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες». 

Ερμηνεύοντας το σπάσιμο της συμφωνίας συγχώνευσης Εθνικής - Eurobank, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «οι δύο τράπεζες παραδέχθηκαν προχτές το βράδυ ότι αδυνατούν να αντλήσουν από ιδιώτες τα κεφάλαια που χρειάζονται για την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου (κατά 10%)». Εσπευσε, μάλιστα, να επισημάνει ότι «σε τρία χρόνια το ΤΧΣ, θα πουλήσει τις μετοχές του. Δεν θα παραμείνουν κρατικές οι τράπεζες».
.


Δεν υπάρχουν σχόλια: