Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την απασχόληση στα κράτη - μέλη του, η επίσημη (και υποτιμημένη στην καταγραφή της) ανεργία στην Ευρωζώνη, θα φτάσει σε νέο επίπεδο ρεκόρ στα τέλη του 2014, αγγίζοντας μέχρι και το 28% στην Ισπανία και την Ελλάδα. 

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων βρίσκεται σε «επίπεδο δίχως προηγούμενο» σε πολλές χώρες: Πάνω από 60% στην Ελλάδα, 55% στην Ισπανία, περίπου 40% στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μέσο ποσοστό της ανεργίας στις 34 χώρες - μέλη του ΟΟΣΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι πλουσιότερες του πλανήτη, «δεν αναμένεται να μειωθεί, παρά μόνο ελαφρά» κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, από το 8% το Μάιο του 2013 στο 7,8% στα τέλη του 2014. Δηλαδή, ακόμα και στις χώρες που δεν πλήττονται από την καπιταλιστική κρίση, η ανεργία όχι μόνο δεν έχει εξαλειφθεί, αλλά παραμένει σε σχετικά υψηλά ποσοστά. 

Στον ΟΟΣΑ συμμετέχουν περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες, οι χώρες της βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και το Ισραήλ. Στην ίδια έκθεση, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει «σημαντικές και διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών» μελών του Οργανισμού, επαληθεύοντας επί της ουσίας την ανισομετρία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η οποία μεγάλωσε σε συνθήκες παγκόσμιας και συγχρονισμένης κρίσης. 

Στο διά ταύτα, ο Οργανισμός παροτρύνει τις χώρες - μέλη του να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» για την αντιμετώπιση της ανεργίας, εξαίροντας προγράμματα όπως αυτά της ΕΕ για τη διοχέτευση φθηνού εργατικού δυναμικού στις μεγαλοεπιχειρήσεις, με το μανδύα της «μαθητείας» και της επιδοτούμενης απασχόλησης.

Είναι φανερό ότι παρά την προπαγάνδα περί ανάπτυξης, που κάνουν τα αστικά επιτελεία, η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί και οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργούνται είναι ελαστικές ή προσωρινές. 


Για την Ελλάδα, είναι αποκαλυπτικά τα στοιχεία που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ για το α' τρίμηνο του 2013. Σύμφωνα με αυτά, τα αυξημένα ποσοστά της ανεργίας «έχουν προέλθει σε πολλές περιπτώσεις και από την παύση λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν επιβίωσαν, λόγω της οικονομικής ύφεσης και όχι μόνον από τον περιορισμό του αριθμού των απασχολουμένων». 


Ομολογούν, δηλαδή, ότι η γενικευμένη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων στην καπιταλιστική κρίση γιγαντώνει την ανεργία και όχι βέβαια οι αγώνες των εργαζομένων, όπως λένε τα αστικά επιτελεία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων εργαζομένων στην Ελλάδα παρουσίασε κι άλλη αύξηση τον περασμένο χρόνο και ανήλθε στο 8,6% το α΄ τρίμηνο του 2013, από 6,4% το α΄ τρίμηνο του 2010. 


Από το υποσύνολο αυτό των εργαζομένων (8,6%), το 65% έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή, διότι δεν μπόρεσε να βρει πλήρη απασχόληση, καταρρίπτοντας το μύθο ότι η μερική απασχόληση είναι επιλογή όσων αναζητούν εργασία και κυρίως των γυναικών. 


Το ποσοστό της προσωρινής εργασίας (ως προς το σύνολο των μισθωτών) ανήλθε περίπου στο 10% για το σύνολο του 2012. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η αύξηση της προσωρινής εργασίας προήλθε από την υποκατάσταση των μόνιμων εργαζομένων με προσωρινά απασχολούμενους σε πολλές επιχειρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια είτε έκλεισαν, είτε απέλυσαν και αυτό το προσωπικό τους. 


Σε κλαδικό επίπεδο, η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης (α' εξάμηνο 2013) καταγράφηκε στο χονδρικό - λιανικό εμπόριο (-43,2 χιλ. άτομα, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012), στις κατασκευές (-41,3 χιλ. άτομα), στη μεταποίηση (-36,2 χιλ. άτομα) και στην εκπαίδευση (-32,5 χιλ. άτομα).
.





Δεν υπάρχουν σχόλια: