Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

ΤΟ 4ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ!

Η διάλυση των κρατικών κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας, το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καθώς και τα μέτρα άμεσης ενίσχυσης του κεφαλαίου για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, είναι τα βασικά στοιχεία των εκατοντάδων αντιλαϊκών παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο «συμπληρωματικό» μνημόνιο κυβέρνησης και δανειστών, το τελικό προσχέδιο του οποίου διέρρευσε χτες, κι ενώ το βασικό περιεχόμενό του κατατίθεται τις επόμενες μέρες με τη μορφή πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, με στόχο να ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις 17 - 18 Μάη.
Η «ατελείωτη λίστα» των αντιλαϊκών παρεμβάσεων περιλαμβάνει δεκάδες μέτρα με τα οποία καταργείται ό,τι είχε απομείνει από επιδόματα που αφορούν την κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, με το νέο κύκλο κλιμάκωσης να ξεκινά από το 2018, με αιχμή τα προνοιακά επιδόματα.


Με το λεγόμενο «δημοσιονομικό κενό» για το 2018 να υπολογίζεται μέχρι 0,3% του ΑΕΠ ή πάνω από 500 εκατ. ευρώ, σε αυτό το επίπεδο, τα μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα που θα εφαρμόζονται από τη νέα χρονιά, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Καρατόμηση των επιδομάτων για την Κοινωνική Πρόνοια και κατάργηση των τελευταίων φοροελαφρύνσεων για δαπάνες διαβίωσης.
  • Καρατόμηση του επιδόματος θέρμανσης για το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας κατά επιπλέον 58 εκατ. ευρώ.
  • Μείωση του επιδόματος ανεργίας γα τους νεοεισερχόμενους στη «αγορά εργασίας». Μάλιστα, προβλέπουν «εξοικονομήσεις» 1,5 εκατ. ευρώ ήδη από το 2017 και ακόμη 2 εκατ. από το 2018.
  • Κατάργηση των παροχών που «αλληλεπικαλύπτονται» από το λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» με «εξοικονομήσεις» 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και 10 εκατ. ευρώ το 2018.
  • «Μεταρρύθμιση» των παροχών αναπηρίας. Προβλέπεται νέα νομοθεσία, σχετικά με την «επιλεξιμότητα» των δικαιούχων, και όπως αναφέρεται η εφαρμογή θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιούνη του 2018.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι το το τέλος του 2019
 
Επιπλέον προβλέπεται ο «εξορθολογισμός» των δημοσιονομικών δαπανών κατά 189 εκατ. ευρώ, ενώ η «αναθεώρηση των δαπανών» θα έχει ολοκληρωθεί το Σεπτέμβρη, με στόχο την ενσωμάτωσή τους στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.


Επιπλέον, το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2018 - 2021 θα θέτει πλαφόν και στο συνολικό ύψος των κρατικών δαπανών, έτσι ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.


Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Διοίκηση, προβλέπεται καθεστώς «μόνιμης κινητικότητας», αναθεώρηση του συστήματος «αξιολόγησης της απόδοσης», παρεμβάσεις στα «ειδικά μισθολόγια», καθώς επίσης και η επιβολή πλαφόν στο μισθολογικό κόστος και το επίπεδο απασχόλησης, με κατεύθυνση την πτωτική πορεία των μισθολογικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ. Ακόμη προβλέπεται «εξορθολογισμός» των κινήτρων απόδοσης στο δημόσιο τομέα, ύψους 33 εκατ. ευρώ το 2018.


Χαρακτηριστικές είναι και οι νέες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου στα ζητήματα της Υγείας:


-- Στο όνομα του «εξορθολογισμού των δαπανών για την ιατρική περίθαλψη», έρχεται νέα περικοπή 125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. ευρώ σωρευτικά το 2018, με την ένταξη επιπλέον κατηγοριών δαπανών σε κλειστούς προϋπολογισμούς και στη μείωση των ανώτερων ορίων του «claw back». Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση μιλά για «ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», πετσοκόβει ακόμα περισσότερο την ιατρική περίθαλψη των εργατικών - λαϊκών οικογενειών!


-- Παράλληλα, προβλέπεται η λήψη νέων διαρθρωτικών μέτρων, ώστε τα ποσά που αποζημιώνονται για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και άλλα, να μειωθούν τουλάχιστον 30% το 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβαρύνοντας αντίστοιχα τις τσέπες των εργαζομένων και του λαού.


-- Ξεκινά η σταδιακή εφαρμογή της αναδιάρθρωσης που φέρνει παραπέρα υποβάθμιση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Προβλέπεται η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), υποβαθμισμένων και υποστελεχωμένων μονάδων ΠΦΥ, όπως και η υποχρεωτική εγγραφή των ασθενών σε οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα λειτουργεί ως «κόφτης» («gatekeeper» είναι ο όρος που αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο...) για την παραπομπή των ασθενών σε ειδικούς γιατρούς, νοσοκομεία κ.λπ.
Στο Ασφαλιστικό, τα νέα χτυπήματα που φέρνει η αντιλαϊκή συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από το 2019:


-- Συγκεκριμένα, στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, από το 2019, θα υπάρξει νέο πετσόκομμα κατά 1,8 δισ. ευρώ, με την επιβολή κατάργησης ή μείωσης της «προσωπικής διαφοράς» σε πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Η μείωση θα φτάνει μέχρι το 18% του συνολικού ποσού της σύνταξης (δηλαδή μέχρι και δύο συντάξεις το χρόνο!), ενώ σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται ο «στόχος» των 1,8 δισ. ευρώ, η περικοπή θα επεκτείνεται και στις επικουρικές συντάξεις.


-- Από το 2018 επιβάλλεται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αφού πλέον τα ποσοστά των κρατήσεων θα γίνονται όχι στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα του προηγούμενου έτους, αλλά σε αυτό θα προστίθεται και το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών. Η ετήσια επιβάρυνση εκτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ και θα αφορά περίπου 1,4 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Για τον πρώτο χρόνο γίνεται λόγος για «έκπτωση» κατά 15% στις νέες αυξημένες εισφορές, ωστόσο το κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου αναφέρει ρητά ότι δεν θα υπάρχουν εκπτώσεις τα επόμενα χρόνια.


Στα Εργασιακά, στο κείμενο του συμπληρωματικού μνημονίου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:


-- Η κυβέρνηση δεσμεύεται να ψηφίσει την παγίωση όλων των αντεργατικών νόμων μετά το 2011, οι οποίοι «θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος του ESM. Αυτό περιλαμβάνει τις αναστολές της αρχής της ευνοϊκότητας και την αρχή της επέκτασης», αναφέρεται ρητά στο κείμενο, σε αντίθεση με τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης για τις Συλλογικές Συμβάσεις.


-- Απελευθερώνονται ουσιαστικά πλήρως οι μαζικές ομαδικές απολύσεις για τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μέσα από την κατάργηση της «διοικητικής έγκρισης», η οποία θα αντικατασταθεί με «μια διαδικασία κοινοποίησης» προς το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), «η οποία δεν προϋποθέτει εκ των προτέρων έγκριση»! Αντίθετα, η επιχείρηση θα ανακοινώνει στον ΟΑΕΔ τον κατάλογο των απολυθέντων και θα υποβάλλει ένα «κοινωνικό σχέδιο» για τις συνέπειες των απολύσεων και πιθανά μέτρα, όπως κατάρτιση - επανεκπαίδευση κάποιων απολυμένων κ.τ.λ.


-- Ισχυροποιούνται τα όπλα της εργοδοσίας απέναντι στις απεργίες (με μια έμμεση μορφή λοκ-άουτ), καθώς θα θεσπιστεί νομοθεσία η οποία θα «επιτρέπει η ταχεία δικαστική διαδικασία που χρησιμοποιείται για να κρίνεται η νομιμότητα των απεργιών να χρησιμοποιείται και για διαφορές που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα σε περιπτώσεις απεργιών». 


Δηλαδή, με τις ίδιες fast track διαδικασίες που κρίνουν παράνομες και καταχρηστικές τις περισσότερες απεργίες, ο εργοδότης θα μπορεί να επικαλείται το εν λόγω άρθρο του Αστικού Κώδικα και να εξασφαλίζει να μην πληρώνει μισθό σε όσους δεν απεργούν - κατά τη διάρκεια μιας απεργίας στην επιχείρηση - ασκώντας με τον τρόπο αυτό πίεση στους εργαζόμενους που απεργούν.


-- Σε ό,τι αφορά την προκήρυξη απεργιών, η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι στην επόμενη «αξιολόγηση» «θα υιοθετήσει νομοθεσία για την αύξηση της απαρτίας για την προκήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία στο 50%». Ανεξάρτητα από τη σκόπιμα «θολή» διατύπωση, το βέβαιο είναι ότι σε όλες τις εκδοχές της προδιαγράφει την επιβολή νέων εμποδίων στην προκήρυξη απεργιών, με τα κυβερνητικά στελέχη μάλιστα το προηγούμενο διάστημα να αναφέρουν ότι αυτό που βρίσκεται στο αντιλαϊκό τραπέζι είναι οι απεργίες να αποφασίζονται από την πλειοψηφία των εργαζομένων μιας επιχείρησης και όχι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε μια Γενική Συνέλευση που έχει απαρτία.


-- Διεύρυνση των λόγων για τους οποίους μια επιχείρηση θα μπορεί να απολύει συνδικαλιστές και «εξορθολογισμός» των συνδικαλιστικών αδειών.
 .

Δεν υπάρχουν σχόλια: