Αποκαλυπτικός για τον υποκριτικό χαρακτήρα της «θεσμικής θωράκισης» απέναντι στη διαφθορά και την αδιαφάνεια, που προβάλλουν σαν πανάκεια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, αλλά και όσοι υπερασπίζονται τους θεσμούς ως μέσο «εξανθρωπισμού» ή «ελέγχου» του καπιταλιστικού συστήματος, ήταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης!
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε στην τοποθέτησή του «τα γιγαντιαία συμφέροντα συγκρούονται γύρω από τα δημόσια έργα και τις προμήθειες, ακόμη και όταν τηρούνται ευλαβικά όλες οι διαδικασίες υγιούς ανταγωνισμού - επειδή κάποιος χάνει από κάποιους άλλους - δημιουργούν παρενέργειες στο πολιτικό σκηνικό»!
Με την επισήμανσή του αυτή, επιβεβαίωσε παράλληλα την άρρηκτη διαπλοκή των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων με συμφέροντα και μερίδες του κεφαλαίου. Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης θέλησε να «θολώσει τα νερά», μιλώντας για «σκληρές μάχες» που δόθηκαν μετά το 1990, προκειμένου να αναστραφεί το αξίωμά του «η οικονομία αποφασίζει και η πολιτική ακολουθεί», που, όπως υποστήριξε, ίσχυσε λόγω«κοινωνικών και οικονομικών διεργασιών».
Νωρίτερα ο Χ. Καστανίδης, δημοσιοποίησε αλληλογραφία που είχε με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη στην διετία 1996 - 1997, όταν ήταν υπουργός Μεταφορών, σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο για τις προμήθειες. Υποστήριξε ότι ο τότε πρωθυπουργός κωλυσιεργούσε στην υλοποίηση της πρότασής του για ένα σύστημα προμηθειών με έλεγχο από «ανεξάρτητη αρχή».
Επίσης, απάντησε στην τοποθέτηση του Κ. Σημίτη, σύμφωνα με την οποία αυτό το σύστημα ελέγχου δε θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις προγραμματικές συμβάσεις (όπως αυτές με τη SIEMENS), γιατί προσκρούει στην κοινοτική νομοθεσία, λέγοντας ότι είχε προτείνει οι συμβάσεις αυτές να μην υπαχθούν στο καθεστώς των προγραμματικών συμβάσεων.
Παρεμβαίνοντας ως εισηγητής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, τόνισε ότι «ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες πως μπορεί να υπάρξει με την ονομαζόμενη διαφάνεια εξυγίανση του συστήματος ή τίμιος καπιταλισμός», αναφέροντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου «όταν άλλαξε ο νόμος για τις μίζες, αυτόματα άλλαξε και ο δρόμος για τις μίζες. Βρέθηκε ο τρόπος των εταιρειών - συμβούλων και παροχής υπηρεσιών που κυριαρχεί σήμερα στις καπιταλιστικές οικονομίες».
Οσον αφορά το ίδιο το σκάνδαλο με τη SIEMENS, o Θ. Παφίλης τόνισε πως «εμείς πιστεύουμε ότι οι ηγεσίες των κομμάτων γνώριζαν και γιατί τα κομματικά τους επιτελεία είχαν ευεργετηθεί από τη SIEMENS και από άλλες εταιρείες, όπως κατατέθηκε από στελέχη των δύο κομμάτων, γνώριζαν και αντιλαμβάνονταν ότι κάποιοι πλούτιζαν από αυτήν τη διαδικασία. Γι' αυτό κατά τη γνώμη μας έχουν την ευθύνη της συγκάλυψης και σήμερα κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή επιχειρούν να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσουν τις ευθύνες σε αυτούς».
Ο Θ. Παφίλης έκανε εκτενή αναφορά σε επιμέρους πλευρές του σκανδάλου (ΟΤΕ, C4I, Σκαραμαγκάς κ.ά.) και ανέδειξε με στοιχεία τη δικομματική ευθύνη, στη βάση και των πορισματικών θέσεων στις οποίες κατέληξε το ΚΚΕ για το υπαρκτό σκάνδαλο. Σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες της Εξεταστικής, επισήμανε ότι «εμείς κάναμε προσπάθεια για την διαλεύκανση του σκανδάλου», όμως «υπάρχουν εμπόδια που κλείνουν το δρόμο για την αλήθεια και σχετίζονται με το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο: Ανώνυμες μετοχές, δυνατότητες off shore να αποφεύγουν τον έλεγχο. Η διακίνηση του μαύρου χρήματος γινόταν με τέτοιο τρόπο που χάνονταν τα ίχνη».
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου