Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η ΛΙΣΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΦΑΓΗΣ.....!


Τα τελικά σχέδια που θα επεξεργαστούν σήμερα ή αύριο οι πολιτικοί αρχηγοί, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

1. Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 25% μέσα στο 2012.

  • Μέσω της κατάργησης ή της δραστικής μείωσης του 13ου και 14ου μισθού για όλους τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα.
  • Μέσω των παρεμβάσεων στον κατώτερο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα οδηγήσουν σε ταυτόχρονες μειώσεις των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετιών) και των υπόλοιπων επιδομάτων που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Δεδομένο θεωρείται το «πάγωμα» της αύξησης του 2,5% που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση για τον Ιούλιο.
  • Η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο που θα παρέμβει και στις κλαδικές συμβάσεις που υπερβαίνουν τις κατώτερες αποδοχές που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Στόχος κυβέρνησης - εργοδοτών είναι το «σπάσιμο» των κλαδικών συμβάσεων και η καθολική εφαρμογή επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κλαδικές συμβάσεις που υπερβαίνουν κατά 30% - 40% τις κατώτερες αποδοχές της ΕΓΣΣΕ.

2. Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

  • Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, μεσοσταθμικά θα φτάσουν στο 15%. Οι μειώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, για ορισμένα Ταμεία μπορεί να φτάσουν και στο 25% - 30%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και τα ελλείμματα που παρουσιάζει το κάθε ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

3. Κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

  • Λουκέτο θα μπει σε περισσότερους από 100 οργανισμούς μέσω της κατάργησης ή συγχωνεύσεών τους, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις - εξπρές περίπου 10.000 χιλιάδων εργαζομένων.
  • Από τις επερχόμενες απολύσεις δεν εξαιρούνται ένστολοι και εκπαιδευτικοί, που θα περιληφθούν στη διαδικασία της «αξιολόγησης», προκειμένου ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων του Δημοσίου να μειωθεί κατά 150.000 έως το 2015. Αυτό προέκυψε - σύμφωνα με διαρροές - από τη συνάντηση που είχαν με την τρόικα ο Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας.

4. Δραστικές περικοπές στις υγειονομικές παροχές και στα κοινωνικά επιδόματα

  • Οι περικοπές για φαρμακευτικές δαπάνες θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2012 και θα αφορούν στο σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Μείωση περίπου κατά 1,7 δισ. ευρώ, σχεδιάζεται και για τα κονδύλια που αφορούν σε κοινωνικά, προνοιακά επιδόματα και παροχές για ανέργους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

5. Δραστικές μειώσεις μισθών στο στενό δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ.

  • Με την ένταξη, μέσα στο 2012, των ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, γιατροί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.ά.) στο νέο μισθολόγιο. Οι μειώσεις στους μισθούς θα κυμανθούν από 10% μέχρι 50%.
  • Περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων που λαμβάνουν εργαζόμενοι των πρώην ΔΕΚΟ καθώς και άρση της μονιμότητας για τους εργαζόμενους σε αυτές.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: