Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΝΕΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΕ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ...!


Χωρίς πάτο αποδεικνύεται ο γκρεμός στον οποίο συγκυβέρνηση - τρόικα και πλουτοκρατία θέλουν να πετάξουν τη λαϊκή οικογένεια, αφού λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση από τη Βουλή των νέων εφιαλτικών μέτρων, τώρα προωθούνται επιπλέον οδυνηρά μέτρα για μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων!

Ετσι, μετά το επαίσχυντο θέατρο «αναζήτησης» των 325 εκατομμυρίων ευρώ που στήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση έρχεται να επιβάλει τελικά δραστική μείωση όχι μόνο στις επικουρικές, αλλά και στις κύριες συντάξεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η μείωση θα ισχύσει αναδρομικά από 1.1.2012.

Συνολικά, η νέα λεηλασία των συνταξιούχων ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, πέραν των άλλων μειώσεων και των χαρατσιών που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ετσι επιβάλλεται μείωση κατά 12% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.300 ευρώ και πάνω (για το ποσό που υπερβαίνει το συγκεκριμένο πλαφόν) και όχι μόνο στα Ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών, όπως αρχικά είχε ειπωθεί. Για το ΝΑΤ η μείωση θα είναι 7% αλλά επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, δίνοντας νέο χτύπημα στη ζωή των απόμαχων ναυτικών. Το συνολικό ποσό που θα αφαιρεθεί από τους συνταξιούχους μόνο από τη μείωση στις κύριες συντάξεις εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα αφαιρεθούν από τις γλίσχρες επικουρικές συντάξεις, των οποίων σήμερα ο μέσος όρος είναι μόλις στα 212 ευρώ. Συγκεκριμένα η νέα μείωση καθορίζεται ως εξής:

-- Μείωση 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.
-- Μείωση 15% στις επικουρικές από 251-300 ευρώ.
-- Μείωση 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.

Η παρέμβαση όμως στις επικουρικές συντάξεις δεν περιορίζεται εδώ, καθώς, όπως προβλέπει το «Μνημόνιο 2» που ψηφίστηκε την προηγούμενη Κυριακή, η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα και στη διαμόρφωση ενός νέου ιδιωτικού συστήματος επικουρικών συντάξεων με ατομικούς λογαριασμούς και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για τη σύνταξη που τελικά θα αποδοθεί.

Το νέο σύστημα επικουρικών, που ήδη έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, προβλέπει «ατομική σύνταξη» με «βάση ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης», χωρίς να ορίζεται η σύνταξη που θα δίνει το επικουρικό ταμείο, καθώς οι «παροχές θα αναπροσαρμόζονται», ώστε «να εξαλείφει αμέσως τυχόν μελλοντικές ανισορροπίες..!». Με δυο λόγια οδηγούμαστε σε ένα σύστημα που σιγά -σιγά, αλλά σταθερά, οι επικουρικές θα εξαλειφθούν ολοσχερώς, καθώς το κράτος δεν πρόκειται να δώσει ούτε ένα ευρώ για να τις στηρίξει και δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη γι' αυτές.

Ταυτόχρονα, με το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων, που δεν εγγυάται καμία σύνταξη, αλλά ούτε και το ύψος τους, ενοποιούνται όλα τα υφιστάμενα επικουρικά ταμεία.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: