Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: ΠΟΤΑΜΙΑ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ!


Κρατικά και διακρατικά πακέτα στήριξης με αμύθητα ποσά που φτάνουν στο παραγόμενο ΑΕΠ της χώρας, έχουν ξεκοκαλίσει οι ντόπιοι τραπεζίτες τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στα ζόρια της καπιταλιστικής κρίσης.

Το αρχικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ σε ζεστό κρατικό χρήμα επακολούθησαν ακόμη 3 με ποσά ύψους 70 δισ. ευρώ. Οι επιπλέον εθνικές εγγυήσεις στην άντληση φτηνών κεφαλαίων από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης από την Τράπεζα της Ελλάδας ξεπερνούν τα 46 δισ. ευρώ. Στα 146 δισ. ευρώ φτάνουν, για την ώρα, οι εγγυήσεις που πήραν από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Πέρα και πάνω από τα προηγούμενα έχουν βάλει στο χέρι τα 25 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία και φορτώνουν στις πλάτες του λαού, ενώ σύμφωνα με τους σχεδιασμούς τους, μέχρι το τέλος του Ιούνη, έχουν να περιμένουν και την επόμενη δόση με ακόμη 25 δισ. ευρώ, συνολικά 50 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για την ώρα, η σούμα φτάνει στα 196 δισ. ευρώ !

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με βάση τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις, τα φτηνά κεφάλαια που έχουν αντλήσει από τοευρωσύστημα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - Τράπεζα της Ελλάδας) διαμορφώθηκαν στο τέλος Μάρτη του 2012 στα 125 δισ. ευρώ! Είναι απόλυτο βέβαιο ότι η επιχείρηση διάσωσης του εκμεταλλευτικού συστήματος, μετά το βάθεμα και την εξάπλωση της καπιταλιστικής κρίσης θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα», την καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, που σήμερα λιμνάζουν και αδυνατούν να βρουν κερδοφόρα διέξοδο στο πεδίο της παραγωγής.

Οι τραπεζίτες δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους, όταν πρόκειται για «κούρεμα» στα τραπεζικά δάνεια των καταχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Σε χτεσινό ραπόρτο από τη Γιούρομπανκ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι το «τελικό κόστος αποπληρωμής θα έπρεπε να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ξανά ο συνεπής Ελληνας φορολογούμενος με συνεπαγόμενη επιπλέον αύξηση του δημοσίου χρέους»!

Σχετικά με το μνημόνιο και την πολιτική μετά τις εκλογές, η Alpha Bank κάνει λόγο για «περιορισμένη και στοχευμένη επαναδιαπραγμάτευση», που σύμφωνα με τους ίδιους είναι «σε κάθε περίπτωση και επιθυμητή και εφικτή», ιδιαίτερα με το... «κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και στη Γαλλία και τις δυσοίωνες προοπτικές σε Ισπανία και Ιταλία»...
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: