Λίγα μόλις 24ωρα μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου, με τον οποίο καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις και μειώνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση ανακοινώνει άλλο ένα μεγάλο δώρο προς τη μεγαλοεργοδοσία. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%! Μιλώντας σε συνέδριο του Economist για την Κοινωνική Ασφάλιση, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% και μάλιστα μέχρι το 2013. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι αυτό μπορεί να γίνει «χωρίς κανέναν κίνδυνο για τα οικονομικά των Ταμείων»! Αυτά λέγονται τη στιγμή που, από το ίδιο βήμα, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «πριν ένα χρόνο τα Ταμεία βρέθηκαν στα πρόθυρα χρεοκοπίας» και χαρακτήρισε «επώδυνο αλλά αναγκαίο μέτρο» την περικοπή των δώρων των συνταξιούχων.
Ομολογείται έτσι η συμπαιγνία που παίχτηκε στις πλάτες εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς αφού η κυβέρνηση τους τρομοκράτησε με τον μπαμπούλα της «χρεοκοπίας», τώρα πλέον μπορεί να σχεδιάζει τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών προς τα Ταμεία. Ανακοινώνονται επίσης όταν ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα επιδότησης μέχρι και 100% των ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕΔ, και όταν, με την τελευταία ρύθμιση για τις διαπιστωμένες και μη καταβαλλόμενες εισφορές, χαρίστηκαν στους βιομηχάνους εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς, η εξαγγελία και για επίσημη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, είναι ο μποναμάς της κυβέρνησης προς τους εργοδότες, όταν μάλιστα η ίδια η υπουργός Λ. Κατσέλη, μιλώντας και αυτή στο συνέδριο αναγνώρισε ότι η αδήλωτη εργασία - δηλαδή η μαύρη εργασία για την οποία η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα - «στερεί από τα Ταμεία περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο»! Για την ακρίβεια, βέβαια, τα στερούν κυρίως οι εργοδότες, που έχοντας στη δούλεψή τους αδήλωτους και ανασφάλιστους εργάτες συσσωρεύουν κάθε χρόνο αμύθητα κέρδη.
Και ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων χαρακτηρίζουν πλέον βιώσιμο το σύστημα, μετά την ψήφιση του νόμου 3863/2010, με τη νέα επικαιροποίηση του μνημονίου σκοπεύει να αναθεωρήσει και πάλι «τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος» δηλαδή νέες ανατροπές στα όρια ηλικίας, στο ύψος των κύριων συντάξεων, στις εισφορές και σε όλες τις βασικές παροχές των Ταμείων.
Επιπλέον, παγώνει τις επικουρικές συντάξεις και για το 2011, ενώ από την 1/1/2012 προχωρά και στη μείωση των επικουρικών και των εφάπαξ. Συνολικά, ανατρέπει όλο το καθεστώς των επικουρικών ταμείων, καθώς πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός δεν αναλαμβάνει την παραμικρή ευθύνη και δεν αποδίδει ούτε ένα ευρώ για τις επικουρικές. Ταυτόχρονα, μέσα στο 2011 θα προχωρήσει και στο πετσόκομμα των ΒΑΕ, στις λίστες των οποίων θα παραμείνει μόνο το 10% του εργατικού δυναμικού, που σημαίνει ότι το κόψιμο από τη λίστα θα αφορά κλάδους και ειδικότητες που σήμερα καλύπτουν πάνω από 300.000 εργαζόμενους.
Το τρίτο χτύπημα θα δοθεί στους κλάδους Υγείας των Ταμείων που, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, θα δημιουργηθεί «ενιαίος οργανισμός παροχών Υγείας με την ψήφιση νέου νόμου στις αρχές του 2011». Ετσι, όπως προβλέπει και το μνημόνιο, θα διαμορφωθεί ένα «ελάχιστο πακέτο παροχών» για όλους τους ασφαλισμένους με πρότυπο τον ΟΑΕΕ. Τους επόμενους μήνες, κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η ευρεία συνταγογράφηση αντίγραφων (γενόσημων) φαρμάκων αλλά και η αύξηση των φαρμάκων που θα βγαίνουν από τη συνταγογραφούμενη λίστα και άρα θα πληρώνονται εξολοκλήρου από τους ασθενείς ασφαλισμένους.
Ετσι ανοίγει διάπλατα ο δρόμος να πάρουν θέση οι εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης για τις οποίες δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που, όπως φάνηκε και στο συνέδριο του Economist, στελέχη μεγάλων εταιρειών τάχθηκαν υπέρ της δημιουργίας του κεφαλαιοποιητικού συστήματος το οποίο θεωρούν «μονόδρομο», και για το οποίο «ο καταλληλότερος φορέας είναι η ιδιωτική ασφάλιση» και γι' αυτό ζήτησαν «φορολογικά κίνητρα» από το κράτος. Και βέβαια δεν είναι επίσης τυχαίο ότι απέναντι σε αυτόν τον ορυμαγδό κατά των εργαζομένων και της Κοινωνικής Ασφάλισης ο εκπρόσωπος της ΝΔ, μιλώντας στο συνέδριο, αυτό που βρήκε να επιρρίψει στην κυβέρνηση είναι γιατί πριν λίγους μήνες «ψήφισε με προχειρότητα ένα νόμο αμφίβολης αποτελεσματικότητας»! Τι άλλο, δηλαδή, πρέπει να κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των εργαζομένων, για να ικανοποιηθεί η ΝΔ;
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου