Νέα δεινά για την εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα στο 2011 συνεχίζοντας με αμείωτους ρυθμούς τη στρατηγική επέλασης κατά του εισοδήματος, των εργατικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του λαού. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο», είναι η μόνιμη επωδός που χρησιμοποιεί το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, φανερώνοντας ότι οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί δεν έχουν ημερομηνία λήξης.
To επικαιροποιημένο μνημόνιο που έχει συνδιαμορφώσει η κυβέρνηση με την τρόικα και το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» (το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ) είναι τα δύο παράλληλα και αλληλοσυμπληρούμενα εργαλεία που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση για να εξαπολύσει τους επόμενους μήνες νέα ολομέτωπη επίθεση εναντίον των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.
Το καταρχήν χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, όπως αυτό καθορίστηκε την Τετάρτη, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για το 2010, έχει ορίζοντα 100 ημερών (τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη). Σ' αυτό το διάστημα η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το σύνολο των αντεργατικών νομοσχεδίων που ήδη έχει ψηφίσει και θα προωθήσει νέα σκληρά μέτρα.
Το δεύτερο κύμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση μέσα στο νέο χρόνο, έρχεται από τη μια να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης και από την άλλη να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας για το μεγάλο κεφάλαιο.
Ταυτόχρονα με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η κυβέρνηση ετοιμάζει «μποναμά» επιπρόσθετων μέτρων - όπως αυτά καταγράφονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο - για το 2011 ύψους 6,2 δισ. ευρώ. Οι φόροι και τα κάθε είδους χαράτσια των 6,2 δισ. ευρώ που θα επιβληθούν είναι πέραν αυτών που ήδη προβλέπονται από το αρχικό μνημόνιο.
«Εχουμε πολλές πολιτικές που εφαρμόζουμε, έχουμε προωθήσει πολλά νομοσχέδια», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο και δίνοντας το στίγμα για τη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής σημείωσε: «Χρειάζονται συνεχείς διορθωτικές κινήσεις (...) Το 2011 προχωράμε με μεγάλες μεταρρυθμίσεις».
Ποδαρικό με αντιλαϊκά μέτρα:
Βάσει των κυβερνητικών προθέσεων το επόμενο διάστημα θα ψηφιστούν, θα προωθηθούν και θα εφαρμοστούν:
1) Μέσα στο Γενάρη, ο νόμος για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, που αφορά περισσότερα από 150 επαγγέλματα και αναμένεται να στείλει στην ανεργία χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, ανοίγοντας το δρόμο για την είσοδο σε κερδοφόρους τομείς της οικονομίας ισχυρών πολυεθνικών ομίλων. «Η απόφασή μας για τα κλειστά επαγγέλματα είναι δεδομένη», σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου στο υπουργικό συμβούλιο, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους«εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων», που λειτουργούν «σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας».
2) Μέχρι τέλος Γενάρη, το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, που θα φέρει μείωση μισθών των εργαζομένων (κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων και επιδομάτων), αύξηση της τιμής των εισιτηρίων τουλάχιστον κατά 30%, περικοπή δρομολογίων και μετατάξεις εργαζομένων.
3) Το σχέδιο νόμου για το «ενιαίο μισθολόγιο» των δημοσίων υπαλλήλων, που θα σημάνει νέα μείωση των μισθών στο Δημόσιο μέσω της περικοπής επιδομάτων.
4) Αμεσα «αλλαγές» στο εργασιακό καθεστώς στους νέους «καλλικρατικούς» δήμους καινομαρχίες, με στόχο την απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων, την παραπέρα μείωση των μισθών των εργαζομένων και το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων.
5) Μέχρι το Φλεβάρη του 2011 η κυβέρνηση θα προωθήσει σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση των πρώηνΔΕΚΟ, που θα περιλαμβάνει: «Κλείσιμο των μη βιώσιμων δημόσιων επιχειρήσεων», με μαζικές μετατάξεις και απολύσεις προσωπικού. Μείωση του βασικού μισθού των υπαλλήλων κατά 10% και περιορισμό των επιδομάτων στο 10% του βασικού μισθού. Μείωση των λειτουργικών δαπανών στις δημόσιες επιχειρήσεις κατά 15% - 25%.
6) Πλήρης εφαρμογή από αρχές Γενάρη του αντεργατικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε μέσα στο Δεκέμβρη και προβλέπει την κατίσχυση των επιχειρηματικών συμβάσεων έναντι των κλαδικών και θα επιφέρει δραστική μείωση των μισθών.
Επιπλέον, μέσα στο 2011, η κυβέρνηση - βάσει του επικαιροποιημένου μνημονίου - ετοιμάζεται να καταθέσει νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα επιφέρει πάγωμα των κύριων και επικουρικών συντάξεων για το νέο χρόνο και περαιτέρω μείωσή τους από το 2012, καθώς και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Βαθιά ετοιμάζεται να μπει το μαχαίρι και στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται:
- «Να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως καθορίζονται από το νόμο 3836/2010». Ο προηγούμενος αντιασφαλιστικός νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση ήταν μόνο η αρχή. Οχημα για τη νέα επέλαση είναι ο όρος που κυβέρνηση και τρόικα συμπεριέλαβαν στο «επικαιροποιημένο» μνημόνιο, σύμφωνα με τον οποίο η αύξηση των δημόσιων δαπανών για τις συντάξεις δε θα πρέπει να υπερβαίνει το 2,5% του ΑΕΠ επιπλέον από τις σημερινές. Αν υπάρξει απόκλιση από το +2,5% του ΑΕΠ (που με βεβαιότητα θα το διαμορφώσει έτσι για να υπάρξει) σε σχέση με τη σημερινή δαπάνη, τότε ο νόμος που ψηφίστηκε θα αλλάξει και θα υπάρξουν νέα μείωση συντάξεων και αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης!
- «Να υλοποιήσει μια εις βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων ταμείων επικουρικής ασφάλισης». Στόχος της κυβέρνησης είναι, μέσω της «αναθεώρησης», να μην καταβάλλεται ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα επικουρικά ταμεία (τα οποία σήμερα δίνουν ένα εκατομμύριο συντάξεις), που ήδη εξαιτίας των πολιτικών των κυβερνήσεων του δικομματισμού είναι ελλειμματικά, δε θα μπορούν να δίνουν συντάξεις ή αυτές που θα δίνουν θα είναι εξαιρετικά συρρικνωμένες. Σε πρώτη φάση, για το 2011, η κυβέρνηση θα παγώσει τις «επικουρικές συντάξεις» και από το 2012 θα αρχίσει η μείωσή τους μέσα από τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης.
- Να προχωρήσει σε γενικευμένη αναθεώρηση της λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ώστε να μην εντάσσεται σε αυτήν πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σε όσους κλάδους και ειδικότητες τεθούν εκτός, θα αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από 5 έως 7 χρόνια. Η «νέα λίστα» θα εφαρμοστεί από την 1η του Ιούλη του 2011, για όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς εργαζόμενους.
Μέσα στο 2011, η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τη λήψη νέων φοροεισπρακτικών μέτρων, όπως:
- Νέα αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, στοχεύοντας στην αρπαγή 300 εκατομμυρίων ευρώ από τα λαϊκά στρώματα.
- Εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από το φθινόπωρο του 2011, που θα σημάνει το διπλασιασμό της τιμής του πρώτου.
- Εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης των επαγγελματιών με απόδοση 700 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο χρόνο.
- Επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά.
- Νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, που θα σημάνει νέο βαρύ χαράτσι για τις λαϊκές οικογένειες.
- Επιβολή ειδικού φόρου σε αυθαίρετα.
Γίνεται φανερό απ' όλα τα παραπάνω ότι οι προκλητικές διακηρύξεις της κυβέρνησης ότι «το 2011 είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά, η τελευταία χρονιά της ύφεσης» αποτελούν φενάκη ολκής. Οι «δεσμεύσεις» του Γ. Παπανδρέου ότι θα έρθει ανάπτυξη και ότι οι πρώτοι που θα «ωφεληθούν» θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, είναι άλλη μια παγίδα που στήνει η κυβέρνηση προκειμένου να υποτάξει τους εργαζόμενους και να περάσει με τις λιγότερες αντιδράσεις τα ταξικά μέτρα.
Οι νόμοι που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και αυτοί που έρχονται θεσμοθετούν ανατροπές μόνιμου χαρακτήρα, που μειώνουν διά παντός τους μισθούς των εργαζομένων, καταργούν εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνουν τις συντάξεις.
Ακόμα και αν το 2012 υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα - που και αυτή θα είναι αναιμική - τα κέρδη θα τα καρπωθούν μια χούφτα κεφαλαιοκράτες, που όχι μόνο θα ξεζουμίζουν τους εργαζομένους με μισθούς των 700 ευρώ και κάτω, αλλά θα έχουν αρπάξει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας (μέσω των ιδιωτικοποιήσεων) και του πλούτου της χώρας.
Απέναντι στον πόλεμο που έχουν κηρύξει η κυβέρνηση, οι ντόπιοι και ξένοι σύμμαχοί της κατά του λαού μία είναι η διέξοδος. Πόλεμος στον πόλεμο. Με συγκρότηση μιας διευρυμένης λαϊκής συμμαχίας, σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που θα παλεύει για να βάλει εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική, με βασικό καθήκον να αναδείξει και να κατακτήσει την προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, προς όφελος του λαού.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου