Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

ΣΕ ΝΤΑΧΑΟΥ ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ...!

Σε Νταχάου της πιο σκληρής εκμετάλλευσης μετατρέπει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας για το κεφάλαιο πάμφθηνη εργατική δύναμη. Με το σχέδιο νόμου που ενέκρινε χτες βράδυ το υπουργικό συμβούλιο τινάζονται στον αέρα οι εργασιακές σχέσεις και οι εργάτες παραδίδονται όμηροι στα χέρια της εργοδοσίας.
Οι τελικές αποφάσεις για τη νέα κλιμάκωση της επίθεσης του ΠΑΣΟΚ ενάντια στους εργαζόμενους και στα πλατιά λαϊκά στρώματα πάρθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου οι κυβερνώντες ενέκριναν μια σειρά από νομοθετήματα, μαζί με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων, το σάρωμα των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τις νέες αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά και τις ρυθμίσεις για τα νέα προνόμια και χρηματοδοτήσεις προς το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του.
Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, λύνονται τα χέρια των εργοδοτών σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού τομέα να καταργούν τις ισχύουσες Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και μέσω των επιχειρησιακών να μειώνουν μισθούς και μεροκάματα, να ανατρέπουν τις συνθήκες εργασίας κατά το δοκούν, καταργώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα και πέραν των μισθών (ωράρια κλπ.). Επιπλέον, διασφαλίζεται στους εργοδότες το δικαίωμα να ανακυκλώνουν τους εργαζόμενους με νεοπροσλαμβανόμενους, τους οποίους αφού θα τους ξεζουμίζουν θα μπορούν να τους απολύουν ελεύθερα. Γενικότερα ενισχύεται η ευελιξία, μειώνονται οι απολαβές για τους μερικώς απασχολούμενους αλλά και απαλλάσσονται οι εργοδότες από κάθε κρατική εποπτεία και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
  • Συγκεκριμένα, με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου οι εργοδότες μπορούν να καταργούν τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και να τις αντικαθιστούν με τις «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις» χωρίς κανέναν περιορισμό. Η μείωση των αποδοχών φτάνει μέχρι αυτό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, μέχρι δηλαδή και τα 740 ευρώ μεικτά. Η διάταξη, σκόπιμα ασαφής, σημαίνει ότι η απώλεια μπορεί να είναι 30%, 40%, όσο δηλαδή ο μισθός ενός συγκεκριμένου εργαζόμενου που έχει εξασφαλίσει με την κλαδική και αποκλίνει από την Εθνική Σύμβαση.
Μέσα από τέτοιες συμβάσεις ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει και απολύσεις, αλλά και όλες τις μορφές ευελιξίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα κλπ.). Αποδεικνύεται ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως οι συμβάσεις αυτές γίνονται για να «σωθούν» οι θέσεις εργασίας ήταν σκέτη εξαπάτηση.
Το ίδιο μπορεί να ανατρέπει όλες τις συνθήκες εργασίας (ωράρια, αργίες, άδειες, επιδόματα ...τα πάντα). Οι συμβάσεις, αν και είναι ετήσιες, με τυπικές διαδικασίες μπορούν να ανανεώνονται επ' άπειρον στο μέλλον αφού δεν τίθεται κανένας χρονικός περιορισμός.
Τέτοιες συμβάσεις θα υπογράφονται σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα και σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο θα γίνεται μέσω του αντίστοιχου κλαδικού ή της ομοσπονδίας.
  • Με το νομοσχέδιο τινάζονται στον αέρα όχι μόνο οι ισχύουσες Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και με τις προβλέψεις για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) οι εργοδότες μπορούν να παρεμποδίζουν την υπογραφή οποιασδήποτε Κλαδικής Σύμβασης από εδώ και πέρα.
Με τις διατάξεις για την «ευελιξία στην αγορά εργασίας» προστίθενται και νέα δεινά στους εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα:
  • Η δοκιμαστική περίοδος αυξάνεται στους 12 μήνες από 2 μήνες που ισχύει στην πράξη σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες ελεύθερα και χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης θα απολύουν εργαζόμενους και θα τους ανακυκλώνουν με νέους, τους οποίους και αυτούς θα μπορούν να απολύουν χωρίς την παραμικρή δέσμευση και υποχρέωση.
  • Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση θα υποχρεώνονται σε πρόσθετη εργασία χωρίς να λαμβάνουν το 10% της προσαύξησης για υπερωριακή απασχόληση.
  • Ο χρόνος εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή η περίοδος κατά την οποία ο εργοδότης μπορεί να εφαρμόζει τριήμερα και τετραήμερα (άρα μειωμένη απασχόληση και αμοιβές), αυξάνεται από τους 6 στους 9 μήνες.
  • Η αποζημίωση για απόλυση εργαζομένων με διάρκεια εργασίας από 12 έως 24 μήνες σε περίπτωση μη προειδοποίησης μειώνεται κατά 50%, από δύο σε ένα μήνα. Και αυτό πέραν της γενικής μείωσης που επιβλήθηκε από τον προηγούμενο νόμο για όλες τις ομάδες των ιδιωτικών υπαλλήλων.
  • Με υπουργικές αποφάσεις επανακαθορίζονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών για ενημέρωση των αρμόδιων κρατικών οργάνων (ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ) σε περίπτωση απολύσεων, προσλήψεων κλπ. Με δυο λόγια, και με νόμο καλύπτονται οι πάσης φύσεως παρανομίες και αυθαιρεσίες των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν πλέον χωρίς προσχήματα και δε θα δεσμεύονται από την παραμικρή τυπική υποχρέωση.
.

    Δεν υπάρχουν σχόλια: