«Κανείς δε θα μείνει ανεπηρέαστος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»! Την απειλή αυτή, αλλά και την προειδοποίηση ότι μέσα στους στόχους της κυβέρνησης είναι να ξεθεμελιώσει τα πάντα και να παραδώσει τους εργαζόμενους βορά στις αξιώσεις της πλουτοκρατίας, διατύπωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα, με αφορμή τα νέα μέτρα - καρμανιόλα, που συναποφάσισαν με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για ευθεία απειλή σε βάρος του ελληνικού λαού, όχι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, αν αναλογιστούμε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν:
- Να πραγματοποιηθούν μέχρι το 2015 ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.
- Να προχωρήσει σε νέες άγριες περικοπές κοινωνικών δαπανών και να επιβάλει φορολεηλασία χωρίς έλεος, προκειμένου την περίοδο 2012 - 2014 να εξοικονομηθούν επιπλέον κονδύλια - πέραν των προβλεπόμενων ως σήμερα - που αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ ή 20,5 δισ. ευρώ.
- Να προωθήσει βίαιες ανατροπές σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, με τις θανατηφόρες δαγκάνες να σφίγγουν γύρω από τις πρώην ΔΕΚΟ, τη φορολογική πολιτική, τους μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τις κοινωνικές δαπάνες, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις στρατιωτικές δαπάνες...
Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί στόχοι - ανατροπές, στους οποίους συμφώνησαν στις μεταξύ τους συζητήσεις, τις τελευταίες ημέρες, κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τρόικα. Στόχοι οι οποίοι θα πρέπει να επιτευχθούν το διάστημα 2012 - 2015, στα πλαίσια της ...επικαιροποίησης του μνημονίου.
Κοντά σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ που προβλέπονται για νέα ενίσχυση των τραπεζών, τις βέβαιες ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις, την καρατόμηση της λίστας των βαριών και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, νέες επιβαρύνσεις στις φαρμακευτικές δαπάνες, τις νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.
Ειδικά για τις επιχειρησιακές συμβάσεις, αφού έδωσαν περιθώριο ως τον ερχόμενο Ιούνη, έθεσαν ευθέως θέμα απάλειψης όλων των εμποδίων (να μην ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται, να μην είναι υποχρεωτική η ύπαρξη σωματείου για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, να καταργηθεί το γνωμοδοτικό συμβούλιο).
Είναι εμφανές ότι η επίθεση της ολιγαρχίας, του πολιτικού της συστήματος και των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων που συνδιαμόρφωσαν με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το πρόγραμμα του μνημονίου, περνάει σε νέα, οξύτερη φάση. Οι πολιτικές που εφαρμόζουν μοιάζουν με τους κύκλους του καρχαρία γύρω από το υποψήφιο θύμα του. Κάθε φορά, γίνονται πιο στενοί, πιο απειλητικοί.
Οι νέες δόσεις των θανατηφόρων μέτρων προφανώς κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου, αφ' ενός, να πληρώνονται οι δόσεις στους δανειστές, αφ' ετέρου, να ανακάμψει ο ελληνικός καπιταλισμός και να ξεμπλοκάρουν οι μηχανισμοί του κέρδους και της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης, οι οποίοι έχουν αδρανοποιηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για μέτρα - νέο κύκλο του αίματος - η υλοποίηση των οποίων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση, στην ένδεια και την ανυπόφορη φτώχεια εκατομμύρια εργαζόμενους, συνταξιούχους και μικρούς επαγγελματίες. Είναι το νέο βαρύτατο τίμημα, που θα πρέπει να καταβάλει ο ελληνικός λαός, για τη σωτηρία της τάξης των καπιταλιστών.
Η βαρβαρότητα, όμως, της ασκούμενης πολιτικής δεν τελειώνει το 2015. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, υποστήριξε χθες ότι η «δημοσιονομική προσαρμογή» της χώρας θα πρέπει να συνεχιστεί για τα επόμενα 15 χρόνια... Το σίγουρο είναι ότι οι καταστρεπτικές συνέπειες των μέτρων για το λαό θα είναι μόνιμες και η λιτότητα χωρίς ημερομηνία λήξης. Ο σύγχρονος καπιταλισμός μοιάζει με το Μινώταυρο της μυθολογίας, που διατηρείται στη ζωή με ανθρώπινες σάρκες και αίμα.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, χτες, ξεκαθάρισαν το νέο πλαίσιο πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο μεσοδιάστημα, ως το 2015. Πριν από την παράθεση των μέτρων, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι αυτά που έγιναν ως σήμερα αποσκοπούσαν απλώς στη σταθεροποίηση της οικονομίας, η οποία, όπως είπε, «ξέφυγε από την άβυσσο», και ότι τα δύσκολα για τον ελληνικό λαό, τώρα αρχίζουν... Ο ίδιος υποστήριξε ότι «τώρα ξεκινά η β' φάση του προγράμματος», η οποία θα χαρακτηρίζεται από «την επιτάχυνση όλων των μεταρρυθμίσεων».
Εν είδει απειλής, ανέφερε ότι από τις μεταρρυθμίσεις αυτές δε θα γλιτώσει κανείς. Με στόχο τον «περιορισμό της σπατάλης», υποστήριξε ότι «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» θα γίνουν παντού, στις πρώην ΔΕΚΟ, στη φορολογική πολιτική, στο μισθολόγιο, στις κοινωνικές δαπάνες, στις ιδιωτικοποιήσεις...
Τους μεσοπρόθεσμους στόχους ως το 2015 - με πρόσχημα τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ - τους παρουσίασε ο εκπρόσωπος της ΕΕ. Στα πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι:
α) Συμφωνήθηκε «να υπάρξει για την περίοδο 2012 - 2014 εξοικονόμηση από έσοδα και δαπάνες, ίση με το 8% του ΑΕΠ». Μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 20,5 δισ. ευρώ, πέραν αυτών που προβλέπονται ήδη στο μνημόνιο. Αρχικά εκτιμούσαν (τον προηγούμενο Νοέμβρη) ότι, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ ως το 2014, θα πρέπει να υπάρξουν νέες παρεμβάσεις που αντιστοιχούν στο 5% του ΑΕΠ, ύψους 12,8 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αυτό αναθεωρήθηκε σήμερα στο 8% του ΑΕΠ, η υλοποίηση του οποίου προϋποθέτει αιματηρή λιτότητα.
β) «Να υπάρξουν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις ως το 2015, ύψους 50 δισ. ευρώ». Από αυτά, τα 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν τη διετία 2011 - 2012! Σε σχετική ερώτηση, απάντησε ότι τα έσοδα αυτά μπορούν να διασφαλιστούν από την πώληση εισηγμένων και μη εισηγμένων επιχειρήσεων του Δημοσίου, από πώληση της ακίνητης περιουσίας, και των εμπορικών ακινήτων, ενώ σε σχετική παρατήρηση ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι ανάγκη να πωλήσει μνημεία αρχαιοτήτων για την επίτευξη του στόχου των 50 δισ. ευρώ... Θρασύτατα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ παρότρυνε «να χρησιμοποιηθεί η κρατική περιουσία για τη μείωση του χρέους», ενώ επιτέθηκε ενάντια «στους λίγους που κερδίζουν από την κρατική περιουσία και αντιδρούν στην ιδιωτικοποίησή της»! Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας είναι προς όφελος του ελληνικού λαού»!
Για να εισπράξει η κυβέρνηση 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, πρέπει να ξεπουλήσει τα πάντα, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Να εκποιήσει ό,τι συμμετοχές έχει από τράπεζες, από τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ, την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΠΑΠ, την έκταση του πρώην αερολιμένα στο Ελληνικό, περιφερειακά αεροδρόμια, τη συμμετοχή στο αεροδρόμιο των Σπάτων, τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, τις αστικές συγκοινωνίες, τις πολεμικές επιχειρήσεις, τον ίδιο τον αέρα που αναπνέουμε..!
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου