Παρότι οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών δεν κατέληξαν στους όρους λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου αυτό να δανείζει τις χώρες που έχουν προβλήματα ρευστότητας, βρήκαν τη χρυσή τομή για να καλύψουν τις απώλειες των τραπεζών από το «κούρεμα» των ομολόγων.
Περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ είναι το νέο πακέτο που θα προσφέρουν οι κυβερνήσεις στους τραπεζικούς ομίλους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανακεφαλαιοποίησή τους. Βάσει του γερμανικού σχεδίου, όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει μέχρι τον Ιούνη του 2012 να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια κατά 9%. Η ανακεφαλαιοποίησή τους θα γίνει κατά σειρά πρώτα από τις αγορές, στη συνέχεια από τα κρατικά ταμεία των χωρών τους και μόνο αν δεν μπορέσουν οι χώρες να τους ενισχύσουν, θα ζητούν χρήματα από τον ΕFSF.
Ειδικά για την Ελλάδα, υπολογίζεται ότι για «κούρεμα» της τάξης του 50% στο χρέος, για τη στήριξη των τραπεζών θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ και πάνω σε αυτά 10 δισ. ευρώ για τις επισφάλειες από άλλα δάνεια σε πελάτες τους. Με βάση το συγκεκριμένο σενάριο, θα απαιτηθούν «φρέσκα» κεφάλαια ύψους 35 δισ. ευρώ!
Είναι εξαιρετικά αβέβαιο το κατά πόσο θα ανταποκριθούν οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι, ακόμη και σε συνεργασία με άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας. Ετσι, προβάλλει ορατό το ενδεχόμενο να τις αφήσουν αμανάτι στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να τις φορτώσουν δηλαδή μαζί με όλα τα άλλα στις λαϊκές πλάτες.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του EFSF, μετά την απόρριψη της γαλλικής πρότασης να μετατραπεί σε τράπεζα που θα δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα χρηματοδοτεί τις χώρες με υψηλά χρέη, αν και δεν κατέληξαν στην αύξηση των πόρων του στο 1 τρισ. ευρώ, από 440 που είναι σήμερα, στο τραπέζι υπάρχουν τρία σενάρια: α) Να προσφέρει μερική εγγύηση μέχρι 30% για πιθανές απώλειες που θα υποστούν κάτοχοι ομολόγων σε περίπτωση αδυναμίας μιας χώρας να αποπληρώσει το χρέος της. β) Να υπάρξει συνεργασία ΕΕ και ΔΝΤ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα δανείζει απευθείας τα κράτη - μέλη, με χρήματα που θα αντλεί από αναδυόμενες οικονομίες (Κίνα, Ρωσία, Βραζιλία, Ινδία) με την υπογραφή μνημονίων. γ) Τη δημιουργία ενός Ταμείου εντός της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, το οποίο θα αναζητά κεφάλαια για την ταμειακή ενίσχυση του EFSF.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι αύριο το βράδυ θα συμφωνηθεί ένα «συνολικό πακέτο» που θα αφορά τη βιώσιμη λύση του ελληνικού χρέους, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου