Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

DEXIA και PROTON BANK.......


Σε ό,τι αφορά στη γαλλοβελγική Dexia, οι κυβερνήσεις Βελγίου, Γαλλίας και Λουξεμβούργου συμφώνησαν στη διάσωσή της με ένα σχέδιο που αφορά σε διάσπαση και κρατικοποίηση μονάδων και εγγυήσεις ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ! 

Σε συνάντηση των αρμόδιων κυβερνητικών αξιωματούχων των τριών χωρών την Κυριακή συμφωνήθηκε ότι υπό τον έλεγχο της βελγικής κυβέρνησης, έναντι 4 δισ. ευρώ, θα περάσουν οι τραπεζικές δραστηριότητες της Dexia στο Βέλγιο. 

Παράλληλα, οι κυβερνήσεις των τριών χωρών θα παράσχουν στην τράπεζα εγγυήσεις ύψους 90 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Βέλγιο και Γαλλία θα εγγυηθούν σε ποσοστό 60,5% και 36,5%, αντίστοιχα, ενώ για το Λουξεμβούργο το ποσοστό ανέρχεται σε 3%. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που η γαλλοβελγική τράπεζα οδηγείται σε διάσωση!

Στην Ελλάδα, σε καθεστώς «εξυγίανσης» τέθηκε η τράπεζα Proton Bank, με την ίδρυση «καλής τράπεζας», με την επωνυμία «Νέα Proton Bank», στην οποία μεταφέρεται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «η νέα "καλή τράπεζα" έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας». 

Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος. Τι επιβεβαιώνουν τα παραπάνω; Οτι για τις τράπεζες, συνολικά το κεφάλαιο, λεφτά υπάρχουν και μάλιστα με το παραπάνω! Την ίδια ώρα που ο λαός αφαιμάσσεται, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις διαθέτουν δισ. ευρώ για να διασώσουν τις τράπεζες, δηλαδή το κεφάλαιο. Δεν διστάζουν μάλιστα να «κρατικοποιήσουν» ορισμένες από αυτές, προκειμένου να απορροφήσουν τις ζημιές τους και να τις παραδώσουν «καθαρές» από βαρίδια στον ανταγωνισμό! 

Το έργο έχει ξαναπαιχτεί από τις αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα με την κρατικοποίηση των «προβληματικών» και την επανιδιωτικοποίησή τους όταν αυτές «εξυγιάνθηκαν» από τα χρέη. Το ίδιο έκαναν και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ιρλανδίας και άλλων χωρών με τις τράπεζες που φυλλορροούσαν εξαιτίας της κρίσης.
.


Δεν υπάρχουν σχόλια: