Ετοιμάζουν σφαγείο για την εργατική τάξη! Εκεί οδηγεί η λεγόμενη «διαπραγμάτευση» κυβέρνησης και τρόικας για τα εργασιακά και τους μισθούς, όπως προκύπτει από τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στο τραπέζι είναι τα πάντα:
Πλήρης ανατροπή κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, 13ος και 14ος μισθός και όλες οι συμβάσεις! Ουσιαστικά, και μετά από τις προτάσεις που έχουν πέσει και στο τραπέζι των «κοινωνικών εταίρων», συγκυβέρνηση - τρόικα - μεγαλοεργοδότες - εργατοπατέρες, συζητούν πώς θα κουρελιάσουν κάθε δικαίωμα, κάθε δίχτυ προστασίας της εργατικής τάξης, πώς θα γενικευτούν οι ατομικές συμβάσεις και οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, πώς οι εργάτες θα δουλεύουν (όταν έχουν δουλειά) με όρους σκλαβιάς.
Πλέον το εργασιακό έχει αναχθεί σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα, το οποίο το χειρίζεται και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ προκαθορίζοντας και την εξέλιξη σημείωναν με νόημα ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λαβή για διακοπή των διαπραγματεύσεων» καθώς από την έκβαση των συζητήσεων εξαρτάται η δανειακή σύμβαση... Βέβαια, το ζήτημα δεν είναι η δανειακή σύμβαση, αλλά η συντριβή μισθών και συμβάσεων. Σ' αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, τις επόμενες μέρες είναι σίγουρο ότι θα δυναμώσουν με κάθε τρόπο οι εκβιασμοί για να δεχτεί η εργατική τάξη να μπει στο σφαγείο για χάρη της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Οι υψηλοί τόνοι κινδυνολογίας δεν είναι τυχαίοι, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει τον εργατικό ξεσηκωμό που θα προκαλέσει η κυβερνητική απόφαση για εφαρμογή όλων όσα έχουν τεθεί στο τραπέζι. Φροντίζει έτσι εκ των προτέρων να καλλιεργήσει το κλίμα ότι αυτή δήθεν δεν επιθυμεί να επιβάλει τη σφαγή, αλλά δυστυχώς πιέζεται από την τρόικα που εμφανίζεται άτεγκτη, η οποία δεν αποδέχεται αυτά που φαίνεται να καταλήγουν οι «κοινωνικοί εταίροι» στην παράλληλη διαπραγμάτευση που κάνουν και στην οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων και από τα κόμματα της συγκυβέρνησης.
Στο διά ταύτα, αυτά που σχεδιάζουν κυβέρνηση, τρόικα και «κοινωνικοί εταίροι» και μεθοδεύουν να εφαρμόσουν είναι:
1. Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα: Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι πρέπει να «ενεργοποιηθεί η νομοθεσία για τη βελτίωση της ευελιξίας των μισθών». Η κυβέρνηση σχεδιάζει «ψαλίδισμα» των κλαδικών ΣΣΕ που έχουν μεγάλη απόκλιση από τα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Πάγωμα» των αυξήσεων στους μισθούς και των μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες, επιδόματα κ.ά.) για το 2012. Δεν αποκλείεται και η κατάργηση - διά παντός - των ωριμάνσεων.
Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην κατάργηση του 13ου - 14ου μισθού ή να καταργήσει έναν απ' τους δύο. Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι ως «εναλλακτικό σχέδιο» μπορεί να θεσπιστεί πλαφόν στις μηνιαίες αποδοχές, πάνω από το οποίο θα προβλέπεται περικοπή ή κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας.
2. Μειώσεις επικουρικών συντάξεων: Βάσει του κειμένου η κυβέρνηση θα προχωρήσει με νόμο στη σύσταση «ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου, με νέο σύστημα εισφορών και μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων κατά 15% μεσοσταθμικά».
3. «Κούρεμα» στις υγειονομικές και νοσοκομειακές παροχές. Η κυβέρνηση σχεδιάζει περικοπές για φαρμακευτικές δαπάνες, που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2012, καθώς και δραστικές μειώσεις των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τη νοσοκομειακή περίθαλψη.
4. Μειώσεις μισθών και απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων: Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση, με την οποία «θα αρθούν όλα τα νομοθετικά εμπόδια για τις περικοπές στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων και τις μειώσεις του προσωπικού των τραπεζών», προκειμένου να υπάρξουν μειώσεις μισθών και απολύσεις προσωπικού σε όλες τις ελληνικές τράπεζες.
Επί της ουσίας, κυβέρνηση και τρόικα ξεκινάνε από τον τραπεζικό κλάδο το ξήλωμα των κλαδικών συμβάσεων. Πρόσχημα για τη σφαγή των μισθών των τραπεζοϋπαλλήλων, με την κατάργηση ουσιαστικά της κλαδικής τους σύμβασης, προβάλλονται οι «απώλειες» που θα υποστούν οι τράπεζες από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.
5. Νέα χαράτσια: Με αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 25% αναδρομικά από την 1/1/2012. Επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών με στόχο τη δραστική περιστολή τους. Ανάκληση ευνοϊκών ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών.
6. Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων: Ακόμα αυστηρότερο σύστημα ελέγχου των προσλήψεων με βάση τον κανόνα «1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις», με ταυτόχρονες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων με στόχο τη μείωση του προσωπικού κατά 150.000 εργαζόμενους έως το 2015.
7. Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών: Στόχος να μειωθούν τουλάχιστον κατά 5% οι εργοδοτικές εισφορές Κοινωνικής Ασφάλισης. Κυβερνητικά στελέχη δεν απέκλειαν το ποσοστό να φτάσει μέχρι και 10%.
8. Δραστικές μειώσεις μισθών στο στενό δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ. Με την ένταξη στο νέο ενιαίο μισθολόγιο μέσα στο 2012 και των 250.000 εργαζομένων που σήμερα υπάγονται σε καθεστώς ειδικών μισθολογίων (δικαστικοί, γιατροί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, αστυνομικοί κ.ά.). Οι μειώσεις στους μισθούς που θα προκύψουν από τις περικοπές δεκάδων επιδομάτων θα κυμανθούν από 10% μέχρι 50%. Περαιτέρω περικοπή των επιδομάτων που λαμβάνουν εργαζόμενοι των πρώην ΔΕΚΟ.
9. Κλείσιμο και συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σ' αυτούς. Στόχος της κυβέρνησης, να κλείσουν και συγχωνευθούν χιλιάδες υπηρεσίες, φορείς και οργανισμοί του Δημοσίου και να υπάρξουν απευθείας απολύσεις εργαζομένων που εργάζονται σ' αυτούς.
10. Πλήρη απελευθέρωση «κλειστών» επαγγελμάτων και υπηρεσιών: Με τη λήψη πρόσθετων μέτρων πέραν του πολυνομοσχεδίου, ώστε να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση ακόμα 20 «κλειστών» επαγγελμάτων.
11. Ιδιωτικοποιήσεις: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να πουλήσει δύο ή τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου