Το νέο πετσόκομμα των επικουρικών συντάξεων, η ενίσχυση της ανταποδοτικής λειτουργίας των Επικουρικών Ταμείων και η χρηματοδότησή τους από τα λεφτά των ίδιων των ασφαλισμένων αποτελούν τους βασικούς άξονες του σχεδίου της συγκυβέρνησης για τα Επικουρικά Ταμεία, οι οποίοι αναφέρονται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Εργασίας που δημοσιοποίησε χτες.
Το σχέδιο στηρίζει ξεκάθαρα η ΝΔ, παρά τις όποιες μικροπολιτικές διαφωνίες αρθρώνει. Ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανταποδοτικής λειτουργίας των Ταμείων υπάρχει πλήρης ταύτιση, αφού αποτελεί και δική της, προγραμματική, θέση η καθιέρωση ατομικών λογαριασμών.Αλλωστε, οι εκπρόσωποί της μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, και ενώ είχε δημοσιοποιηθεί το ενημερωτικό σημείωμα, δεν εξέφρασαν καμιά διαφοροποίηση σχετικά με αυτό.
Με βάση το σχέδιο:
- Μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις «στα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών». Αφορά στα περισσότερα από τα παραπάνω Ταμεία και ένα από αυτά είναι το ΕΤΕΑΜ, το πολυπληθέστερο με 645.000 συνταξιούχους (σχεδόν το 50% όσων παίρνουν επικουρική σύνταξη).
- Ενισχύει την ανταποδοτική λειτουργία με την καθιέρωση ατομικών μερίδων (η σύνταξη θα εξαρτάται από τις ατομικές εισφορές που έχει δώσει ένας ασφαλισμένος σε όλο τον εργάσιμο βίο του), η οποία θα ισχύει για όσους ασφαλίζονται από 2001 και μετά. Ετσι ανοίγει το δρόμο στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα, υπονομεύει την αρχή της αναδιανομής και της αλληλεγγύης των ασφαλισμένων. Στο νέο αυτό σύστημα ο ασφαλισμένος θα ξέρει τι εισφορές θα δώσει, αλλά δεν θα ξέρει τι σύνταξη θα πάρει και αν θα πάρει (είναι ένα σύστημα καθορισμένων εισφορών, αλλά όχι παροχών).
- Ενοποιούνται πλήρως (διοικητικά και ασφαλιστικά) πέντε ταμεία: ΕΤΕΑΜ (επικουρικό του ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), ΤΑΥΤΕΚΩ (πρώην ΔΕΚΟ), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπάλληλοι) και ΤΕΑΙΤ (υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα). Ενας από τους στόχους είναι η χρηματοδότηση των «ελλειμματικών Ταμείων» από τα πλεονασματικά. Δηλαδή, από τα λεφτά των ασφαλισμένων. Αξίζει να σημειωθεί η πρόβλεψη που υπάρχει στο σχέδιο για την αποπληρωμή του χρέους του ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑΜ (και εδώ η αιτία είναι η χρόνια λεηλασία του ΙΚΑ) σε 15 χρόνια!
Η μεσοσταθμική μείωση των επικουρικών συντάξεων θα είναι 15%. Για να επιτευχθεί αυτό, σε ορισμένα Ταμεία θα φθάσει και το 25%. Και εδώ αρχίζει το μεγάλο ψέμα. Η συγκυβέρνηση παρουσιάζει αποσπασματικά στοιχεία για να δικαιολογήσει τα σχέδιά της. Λέει για παράδειγμα ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης στο ΕΤΕΑΜ κυμαίνονται από 26%-60%. Ετσι, φαίνεται πως φταίνε τα δήθεν υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης για την κατάσταση των Επικουρικών Ταμείων. Τι δε λέει;
- Οτι τα ποσοστά αυτά δεν ισχύουν για τους νεοασφαλισμένους από το 1993 και μετά όπου το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 20%.
- Οτι, όποιο και αν είναι το ύψος του, τα ποσοστά υπολογίζονται επί πολύ χαμηλών συντάξιμων μισθών. Αυτό συμβαίνει γιατί στον ιδιωτικό τομέα πέρα από τους χαμηλούς μισθούς υπάρχει η ανεργία και η ανασφάλιστη εργασία. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει το ατράνταχτο στοιχείο ότι η μέση επικουρική σύνταξη στο ΕΤΕΑΜ είναι 212,1 ευρώ!
- Οτι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία λεηλατήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και η λεηλασία συνεχίζεται. Στο σχέδιο, το «κούρεμα» των ομολόγων που διαθέτουν τα Ταμεία θεωρείται βέβαιο, αφού σημειώνεται πως το νέο Ταμείο που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα συμμετέχει στο λεγόμενο «πρόγραμμα ενίσχυσης της περιουσίας των Ταμείων σε αντιστάθμισμα των όποιων απωλειών προκύψουν από την διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων (P.S.I).»
Παραπέρα, η συγκυβέρνηση, για να άρει τα όποια εμπόδια στην ενοποίηση των Ταμείων, απευθύνεται στα συνδικάτα και διατυπώνει τον εκβιασμό: Οποιος δε δεχθεί να ενοποιηθεί το Ταμείο του, τότε θα καταργηθεί η χρηματοδότηση από κοινωνικούς πόρους (όποια είχαν). Δεν θα υπάρχει καμιά εγγύηση από το κράτος για το ύψος των συντάξεων. Θα υποστούν τις συνέπειες των πορισμάτων της Εθνικής Αναλογιστής Αρχής, η οποία αποτελεί εργαλείο νομιμοποίησης των αποφάσεων πετσοκόμματος των συντάξεων.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου