Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ "ΠΑΡΤΙ" ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ! ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!

Οι εργαζόμενοι θα κληθούν εκ νέου σύντομα, να σηκώσουν το βάρος του συνεχιζόμενου επαχθούς δανεισμού σε όφελος των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα!  Μετά τον Μάϊο, όπου έρχονται οι πληρωμές κι άλλων παλαιότερων εκδόσεων ομολόγων, αναμένονται και νέα "πακέτα μέτρων" για τη "σωτηρία της ελληνικής οικονομίας", με στόχο τη χειροτέρευση ακόμη περισσότερο του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού!   Μόνη λύση,  Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!  Πιό συγκεκριμένα:

Με επιτόκιο περίπου στο 5,9% και τις προσφορές να ανέρχονται περίπου στα 7 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το νέο επταετές κοινοπρακτικό ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, το πρώτο μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μηχανισμό "στήριξης της ελληνικής οικονομίας".  Το επιτόκιο (+310 μονάδες βάσης επί mid swap) είναι αντίστοιχο του υφιστάμενου επταετούς ομολόγου (6%). Το ποσό που θα αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο είναι το αρχικώς προγραμματισμένο των 5 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι το ύψος των προσφορών διαμορφώθηκε κάτω από το ήμισυ των προσφορών που συγκεντρώθηκαν στην προηγούμενη έκδοση 10ετούς ομολόγου, νωρίτερα αυτό το μήνα, προκάλεσε ...."νευρικότητα στις αγορές"!

Το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών αυξήθηκε τη Δευτέρα μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για την πώληση του επταετούς ομολόγου. Συγκεκριμένα, τα credit default swaps (CDS) του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνονταν στις 303,5 μονάδες βάσης από τις 295,3 μονάδες στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, σύμφωνα με την CMA Datavision.  Επίσης, το spread του 10ετούς ομολόγου διευρύνθηκε νωρίτερα στις 318 μονάδες βάσης, σε υψηλό ημέρας, έναντι 311 μονάδων βάσης στο κλείσιμο της Παρασκευής.


Ανάδοχοι της έκδοσης του ομολόγου, λήξεως 20 Απριλίου 2017, ορίστηκαν οι Alpha Bank, Bank of America-Merrill Lynch, Gredit Agricole,  ΙNG και SOCIETE GENERALE, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ.  (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους).


Μέσα στο δίμηνο οι λήξεις παλαιότερων εκδόσεων ομολόγων (και εντόκων γραμματίων) πλησιάζουν τα 24 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο, οι λήξεις είναι 12,5 δισ. ευρώ και το Μάιο 11,6 δισ. ευρώ!  


Δεν υπάρχουν σχόλια: