Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

1. Περικοπή κατά 30% στα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας.

Το μέτρο αφορά το σύνολο των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και όλων των ΝΠΔΔ, ανεξάρτητα από τη σχέση απασχόλησης που διατηρούν. Με αυτό επέρχεται μείωση 60% του λεγόμενου 14ου μισθού. Οπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, μπορεί να μην ισοδυναμεί αυτή τη στιγμή με πλήρη κατάργηση του μισθού αυτού, ωστόσο ανοίγει το δρόμο στην κυβέρνηση και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περιοδικές μειώσεις των συγκεκριμένων απολαβών, ανάλογα με την πορεία υλοποίησης των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης. Για εργαζόμενο με αποδοχές της τάξης των 1.300 ευρώ, η μείωση θα είναι 390 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και από 195 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα άδειας, δηλαδή 780 ευρώ!!!

2. Περικοπή 12% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Το μέτρο αφορά, όπως και το προηγούμενο, όλους όσοι απασχολούνται στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Εδώ υπάρχει ...αναπροσαρμογή της αρχικής απόφασης για μείωση των επιδομάτων κατά 10%. Η κυβέρνηση επέλεξε να μειώσει ακόμα περισσότερο τις αποδοχές των εκατοντάδων χιλιάδων υπαλλήλων, περικόπτοντας τα επιδόματα κατά 12%. Αν ο παραπάνω υπάλληλος έχει και 400 ευρώ επίδομα το μήνα (δηλαδή 4.800 το χρόνο), το εισόδημά του θα μειωθεί κατά 576 ευρώ ακόμα. Θα έχει, δηλαδή, συνολική μείωση μισθού 1.356 ευρώ!!!


3. Γενική μείωση 7% των αποδοχών όσων εργάζονται σε ΝΠΙΔ, τα οποία εξαρτώνται από το Δημόσιο.

Οπως σημειώνεται στο νομοσχέδιο, η ρύθμιση αφορά τις γενικές αποδοχές που έχουν οι εργαζόμενοι και τα διοικητικά στελέχη Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το Δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και των αιρετών οργάνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, των Διοικητών, των Υποδιοικητών, των Προέδρων και Αντιπροέδρων καθώς και των Μελών των Ανεξάρτητων Διοικητών Αρχών και των προαναφερομένων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, στην κατηγορία των ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από το Δημόσιο συμπεριλαμβάνονται δεκάδες φορείς και οργανισμοί. Ανάμεσά τους τα διάφορα ερευνητικά κέντρα, φορείς που ασχολούνται με την καταπολέμηση των ναρκωτικών, πολιτιστικοί οργανισμοί και σχήματα, οργανώσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, το Μέγαρο Μουσικής, η ΕΡΤ κλπ.


4. Πάγωμα όλων των συντάξεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στην πραγματικότητα, οι συντάξεις παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του 2008, οξύνοντας παραπέρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων, αφού το 31% των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις πείνας των 450 ευρώ, ενώ τουλάχιστον το 72,4% των συνταξιούχων παίρνουν συντάξεις που φτάνουν τα 750 ευρώ.

5. Aύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, από 19% σε 21%, από 9% σε 10% κι από 4,5% σε 5%.

Η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ, του πλέον επαχθούς έμμεσου φόρου για τα λαϊκά στρώματα, θα οδηγήσει σε τεράστιο κύμα ανατιμήσεων για το σύνολο των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, αφού η πληρωμή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας ενσωματώνεται στην τελική τιμή που πληρώνουν οι εργαζόμενοι - καταναλωτές. Το μέτρο ισοδυναμεί με νέα αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών και των εισοδημάτων τους. Στο χαμηλό συντελεστή που τώρα γίνεται 5%, περιλαμβάνονται είδη όπως τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα εισιτήρια θεάτρων κ.λπ. και η αύξηση του ΦΠΑ οδηγεί σε αυτόματη ανατίμηση 0,5%. Ο μεσαίος συντελεστής, που τώρα γίνεται 10%, αφορά το σύνολο των τροφίμων, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και ορισμένες υπηρεσίες. Η αύξηση του ΦΠΑ ισοδυναμεί με ανατιμήσεις της τάξης του 1%. Με το συντελεστή 19% που τώρα αυξάνεται κατά δύο μονάδες και φτάνει στο 21% επιβαρύνεται το σύνολο των ειδών πλατιάς κατανάλωσης και εμπορευμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά. Οι ανατιμήσεις που επιφέρει η κυβερνητική απόφαση για τα είδη αυτά είναι της τάξης του 1,7%. Οπως έχει αποδειχθεί και από ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, η αύξηση του ΦΠΑ λειτουργεί σαν πετρέλαιο στη φωτιά των ανατιμήσεων καθώς οι επιχειρηματίες θα μεταφέρουν την αύξηση του φόρου στις τιμές των εμπορευμάτων, ενώ αναμένεται να υπάρξει έξαρση της κερδοσκοπίας, η οποία συνοδεύει πάντα τέτοιου είδους μεταβολές.


6. Αύξηση 8 λεπτά στην τιμή της βενζίνης, 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης.

Είναι η δεύτερη αύξηση, από τις 9 του Φλεβάρη, όταν η κυβέρνηση ανέβασε τους ειδικούς φόρους στις βενζίνες από 410 ευρώ στα 530 ευρώ στο χιλιόλιτρο, προκαλώντας ανατίμηση στην τιμή της βενζίνης κατά 0,14 ευρώ στο λίτρο. Πάνω σε αυτό προστίθενται από σήμερα ακόμη 10 λεπτά στο λίτρο, αφού ο ειδικός φόρος αυξάνεται στα 610 ευρώ στο χιλιόλιτρο. Ετσι και μόνον από τη αύξηση των ειδικών φόρων οι βενζίνες μέσα σε περίπου 1 μήνα πήραν πάνω 24 λεπτά στο λίτρο!!!

7. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα

Είναι η δεύτερη αύξηση από τις 15 του Γενάρη, όταν η κυβέρνηση - σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ίδιας - επιβάρυνε τις τιμές μέχρι και 34 λεπτά στο πακέτο και στις λεγόμενες φτηνές μάρκες μέχρι 19 λεπτά. Μαζί με την τωρινή αύξηση η «πλέον ζητούμενη τιμή» στο περίπτερο θα εκτοξευτεί κατά 1 ευρώ για να διαμορφωθεί από 3,2 σε 4,2 ευρώ στο πακέτο, με το ποσοστό αύξησης να φτάνει σε 31,2%.

8. Αύξηση κατά 20% των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε ποτά

Η προηγούμενη ανατίμηση πάνω στους ειδικούς φόρους αύξησε την τιμή για ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά περίπου κατά 0,50 ευρώ. Από σήμερα προστίθενται ακόμη 0,60 ευρώ, δηλαδή τα πρόσθετα χαράτσια στο τελευταίο δίμηνο φτάνουν σε 1,10 ευρώ. Στα ακριβά ποτά (ουίσκι, βότκα, κ.ά.) η συνολική αύξηση από τους ειδικούς φόρους επιβαρύνει τη φιάλη με ακόμη 2,1 ευρώ.

9. Αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, εξαιτίας της κατάργησης της απαλλαγής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ρύθμιση αυτή, που αποτελεί προσαρμογή σε κοινοτική υποχρέωση - συνυπολογίζοντας και την αύξηση του ΦΠΑ από 9% στο 10% - θα επιφέρει αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από 5,5% έως και 8%. Η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη για τις λεγόμενες «ευπαθείς» ομάδες που έχουν κατανάλωση μέχρι 800 KWh το τετράμηνο. Μια οικογένεια που καταναλώνει 2.000 KWh το τετράμηνο και πληρώνει σήμερα 214,14 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) για το ηλεκτρικό ρεύμα, θα επιβαρυνθεί με 10 ευρώ ή ποσοστό 4,7%. Στη συνέχεια, θα υπολογιστεί ο ΦΠΑ επί του συνολικού ποσού, που είναι ακόμα 1%. Οι αυξήσεις αυτές επιβάλλονται την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μηδενική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για ολόκληρο το 2010...

10. Μείωση 10% της κρατικής χρηματοδότησης στα Ταμεία ΟΑΠ - ΔΕΗ και ΤΑΠ - ΟΤΕ.

Η μείωση αφορά την επιχορήγηση που, σύμφωνα με αποφάσεις της κυβέρνησης Σημίτη, δόθηκαν στα Ταμεία των εργαζομένων, προκειμένου να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των δύο επιχειρήσεων. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, η κυβέρνηση προτρέπει τα δύο Ταμεία να εξετάσουν τα δεδομένα που διαμορφώνονται από τη μείωση της επιχορήγησης και, αν χρειαστεί, να προχωρήσουν σε αντίστοιχη μείωση των συντάξεων. Το συγκεκριμένο μέτρο, στην πραγματικότητα, ανοίγει το δρόμο για την υιοθέτηση της τακτικής των μειώσεων στις καταβαλλόμενες συντάξεις, κάτι που ουδέποτε συνέβη στη χώρα.

11. Περικοπές 200 εκατομμυρίων ευρώ στα προγράμματα του υπουργείο Παιδείας.

Εδώ έχουμε την υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο! Η κυβέρνηση στις αρχές του χρόνου διατυμπάνιζε ότι θα δώσει από φέτος 1 δισ. ευρώ για την Παιδεία, αλλά τελικά στον προϋπολογισμό έδωσε (συνολικά για Παιδεία και έρευνα) κάτι λιγότερο από 200 εκατ. ευρώ, τα οποία τώρα παίρνει πίσω στο σύνολό τους!!!

12. Μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις στο δημόσιο από το 2011.
14. Αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα το 2010.
Οι αποφάσεις - μέτρα που αφορούν τον περιορισμό των προσλήψεων στο Δημόσιο, κινούνται στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής των αναδιαρθρώσεων ΕΕ - κυβέρνησης για παραπέρα μείωση - συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Και η μείωση αυτή γίνεται ανεξάρτητα από τις ανάγκες, τα κενά και τα προβλήματα που υπάρχουν σε πολλούς τομείς του δημόσιου τομέα και ειδικά στους χώρους της Παιδείας και της Υγείας.

13. Περικόπτεται κατά 5% ή 500 εκατομμύρια ευρώ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Και αυτή η ρύθμιση είναι κόλπο και παιχνίδι, αφού μέχρι και πριν από λίγες βδομάδες οι κυβερνώντες υποστήριζαν ότι το ΠΔΕ θα αποτελέσει το αντιστάθμισα στα περιοριστικά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση.





Δεν υπάρχουν σχόλια: