Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

ΤΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ.....


Είναι εξωφρενικός ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι θα καλύψει τις απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων από τη νέα ληστεία - "κούρεμα" πάνω από 12 δισεκατομμύρια που συναποφάσισε με την ΕΕ από το πρωτογενές πλεόνασμα, τη στιγμή που στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 μειώνει δραστικά την ήδη ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση των Ταμείων! 

Και μάλιστα όταν έχει συμφωνήσει, για να υπάρξει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, την ακόμα πιο δραστική μείωση των δαπανών για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, την Παιδεία, την Υγεία, όταν ποτέ έως τώρα το κράτος δεν έχει πληρώσει στο ακέραιο την προβλεπόμενη ετήσια κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία. Ταυτόχρονα, δραματικές είναι οι απώλειες από την εισφοροδιαφυγή και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, την ανεργία και τις ελαστικές προσωρινές εργασιακές σχέσεις που θεριεύουν.

Πρόκληση αποτελεί το νέο κυβερνητικό εφεύρημα ότι θα καλύψει τις ζημιές των Ταμείων από δημόσια περιουσία - κτίρια. Στα Ασφαλιστικά Ταμεία θα δώσουν ό,τι μείνει στα ράφια από το δημόσιο πλούτο που θα αρπάξει το μεγάλο κεφάλαιο. Τίποτα δε θα κερδίσει ο λαός, αλλά και τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Το σχέδιο που εκτελούν κυβέρνηση - ΕΕ είναι πια ολοφάνερο. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες. Εχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις συντάξεις με επιδόματα απόλυτης εξαθλίωσης 300 ευρώ, εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να αναζητούν δουλειά έως τα βαθιά γεράματα. Δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις στις παροχές Υγείας και Πρόνοιας, σε βαθμό εξαφάνισης. Την υλοποίηση αυτών των στόχων απαιτεί η ανταγωνιστικότητα και η υψηλή κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτόν τον εφιάλτη ο λαός δεν μπορεί να τον αποδεχθεί. 

Πανεργατικός - παλλαϊκός ξεσηκωμός σε κάθε τόπο δουλειάς. Να εμποδίσουμε το νέο αντεργατικό έγκλημα. Να καλυφθούν από την κυβέρνηση παλιές και νέες απώλειες των Ταμείων στο 100%. Κάτω η κυβέρνηση και τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για την παρεμπόδιση και την ανατροπή, για τη λαϊκή εξουσία!

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Χωρίς να δεσμεύεται για τίποτε συγκεκριμένο, αντί να επιστρέψει όλα τα κεφάλαια που το κράτος είχε αποσπάσει από τα Ταμεία, υπόσχεται να δώσει «μετοχές» οι οποίες θα αντιστοιχούν σε κάποιο κομμάτι δημόσιας περιουσίας.

Πρώτον: Τα ταμεία έχουν ανάγκη από ρευστό άμεσα και αυτό δεν το επιστρέφει η κυβέρνηση. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι με εντολή της κυβέρνησης ασφαλιστικά ταμεία υποχρεώνονται ήδη να πουλήσουν κοψοχρονιάς περιουσία για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Δεύτερον: Αραγε απ' αυτή τη «δημόσια περιουσία» ποιος θα πρωτοπληρωθεί; Με δεδομένο ότι αυτή κατά μεγάλο μέρος έχει δεσμευτεί προκειμένου να αποπληρωθεί το χρέος ή θα ξεπουληθεί για να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Τρίτον: Ακόμα και αν οι μετοχές μιας τέτοιας εταιρείας αποδίδονταν στα Ταμεία, ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι μέσα στη σημερινή κρίση θα είχαν συγκεκριμένο αντίκρισμα;

Οσο για την ελάφρυνση του προϋπολογισμού, που θα επιτρέψει δήθεν την χρηματοδότηση των Ταμείων αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ, ακόμα και σε περιόδους που οι προϋπολογισμοί είχαν πλεονάσματα ποτέ δεν απέδιδαν τις υποχρεώσεις του κράτους. Η κρατική χρηματοδότηση βαίνει συνεχώς μειούμενη. 

Ο προϋπολογισμός για το 2012 μειώνει την επιχορήγηση κατά 1,5 δισ. ευρώ περίπου, από τα 14,8 δισ. φέτος, στα 13,4 δισ. το επόμενο έτος. Επιπλέον οι απώλειες των Ταμείων δεν θα περιοριστούν μόνο στο «κούρεμα» των αποθεματικών, αλλά και στις ετήσιες προσόδους που είχαν απ' αυτά τα αποθεματικά. Ετσι θα απωλέσουν ετησίως τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή στη δεκαετία οι απώλειες θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ και θα προστεθούν στις απώλειες από το «κούρεμα».

Η κυβερνητική πολιτική σε βάρος των Ταμείων έχει προδιαγραφεί, οι αποφάσεις για «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων θα αφαιρέσουν τη μισή τους περιουσία και αυτό ανοίγει το δρόμο για νέα επίθεση στις συντάξεις και στις παροχές Υγείας και Πρόνοιας.





Διεκδικούμε κι απαιτούμε:
  • Να καλυφθούν στο 100% από το κράτος οι απώλειες των Ασφαλιστικών Ταμείων από το "κούρεμα" του χρέους.
  • Να διασφαλιστεί η κάλυψη των μέχρι τώρα απωλειών στο ακέραιο με βάση την αρχική τιμή των ομολόγων.
  • Να επιστραφούν στα Ταμεία οι οφειλές κράτους κι εργοδοσίας και τα λεηλατηθέντα αποθεματικά από το 1950.
  • Να αποσυρθούν όλα τα αποθεματικά των Ταμείων από ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: