Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ!


Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) την Παρασκευή, 14 Σεπτέμβρη, παρουσιάζει η συγκυβέρνηση το πακέτο με τα πρώτα από τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν περιλάβει στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

«Ακόμα κι αν δεν έχουν ανακοινωθεί στο εσωτερικό τα μέτρα, θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα σχέδιο ολοκληρωμένο»... Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που αποστέλλεται από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ταυτόχρονα και παράλληλα με την επιχείρηση χαύνωσης του λαού, με τα διάφορα «επικοινωνιακά» τερτίπια που ξετυλίγουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Στη χωρίς τέλος αντιλαϊκή λίστα μπαίνει πλέον ανοιχτά και «ζήτημα» παραπέρα μείωσης του κατώτατου μισθού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, επίσης και η αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. Κλιμακώνοντας παραπέρα βάζουν ανοιχτά και το «ζήτημα» για μαζικές απολύσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, θέση που η συγκυβέρνηση επιχειρεί επικοινωνιακά να αποδώσει στην τρόικα.


Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι άνεργοι, όλοι οι συνταξιούχοι (περίπου 2,8 εκατομμύρια), 1 εκατ. σημερινοί δικαιούχοι κοινωνικών - προνοιακών επιδομάτων (ΑμεΑ, πολύτεκνοι κ.ά.), οι εργαζόμενοι στο στενό και το δημόσιο τομέα, φτωχομεσαίοι αγρότες, τα λαϊκά νοικοκυριά έχουν να αντιμετωπίσουν τη βαρβαρότητα των μονοπωλίων, τα νέα μέτρα που έρχεται να κλιμακώσει η συγκυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

  • Συντάξεις:  Καταργούν και τα τελευταία απομεινάρια για τη 13η και 14η τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.
  • Μείωση στο συνολικό ποσό της σύνταξης (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης) για ποσά πάνω από 1.000 ευρώ. Προβλέπεται κλιμακούμενη καρατόμηση ως εξής: 1.000 - 1.500 ευρώ: 2%, 1.500 - 2.000 ευρώ: 5%, πάνω από 2.000 ευρώ: 10%.
  • Αύξηση ενσήμων για τη θεμελίωση δικαιώματος ελάχιστης σύνταξης στα 6.000 από τα 4.500 σήμερα.
  • Απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο τομέα.
  • Υγεία: Σε παράλυση οδηγούν τη λειτουργία των νοσοκομείων, σμπαραλιάζοντας επίσης τις «δαπάνες» για το φάρμακο.
  • Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσαν οι προκάτοχοί τους.
  • Προνοιακά επιδόματα: Προχωρούν στη διάλυση και κατάργηση στα κάθε είδους 89 συνολικά κοινωνικά επιδόματα αρμοδιότητας υπουργείων Υγείας, Εργασίας κ.ά. (προνοιακά, πολυτεκνικά, φοιτητικά κ.ά.) με τον αποκλεισμό από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.
  • Κατάργηση ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους κάτω από 65 χρόνων.
  • Φορολογικά: (450 εκατ. ευρώ): Πρόκειται για μικρή γεύση από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρόκειται να ακολουθήσει. Το νέο μέτρο αφορά στη διάλυση «αυξημένων φοροελαφρύνσεων» που δικαιούνται σήμερα κατηγορίες όπως ΑμΕΑ κ.ά.
  • «Εξορθολογισμός» εφάπαξ: Το μέτρο ακουμπάει τόσο μελλοντικούς όσο και τους σημερινούς συνταξιούχους. Οι περικοπές ξεκινούν από το 22% και κλιμακώνονται ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: