Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ!


Χθες το μεσημέρι έγινε πολύωρη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας με τη συμμετοχή των ηγεσιών των υπουργείων Εργασίας και Υγείας και με θέμα τον ΕΟΠΥΥ. Και οι αποφάσεις που πήραν όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα αλλά αντίθετα απασφαλίζουν στην κυριολεξία την περόνη της εκρηκτικής κατάστασης που βρίσκεται πια ο Οργανισμός.

Επίσημες ανακοινώσεις δεν έγιναν. Ομως, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στη διάρκεια και μετά τη σύσκεψη, αποφασίστηκαν τα εξής:

Να ενταχθούν άμεσα στον ΕΟΠΥΥ το ΤΑΥΤΕΚΩ, (περιλαμβάνει τους ασφαλισμένους των ΔΕΗ, Εθνικής Ασφαλιστικής, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΤΒΑ, Εμπορικής Τράπεζας, Τράπεζας Πίστεως, Γενικής και Αμέρικαν Εξπρές) και το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), που περιλαμβάνει υγειονομικούς, μηχανικούς και συμβολαιογράφους.

Οπως είναι γνωστό, από την 1/1/2012 εντάχθηκαν στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) οι ασφαλισμένοι ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΤΥΔΚΥ (Ταμείο Υγείας υπαλλήλων στους δήμους και τις κοινότητες), ενώ από την 1/4/2012, (παρά την αντίθετη δέσμευση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), έχει ενταχθεί ο «Οίκος του Ναύτη».

Την 1/5/2012 εντάχτηκε και το ΤΑΥΤΕΚΩ. Ομως στις 8/6/2012 με απόφαση του υπουργού Εργασίας έγινε αναστολή της ένταξης των ταμείων υγείας τραπεζών στον ΕΟΠΥΥ μέχρι την 31/12/2012, για να γίνουν αναλογιστικές μελέτες βιωσιμότητας των ταμείων και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μετατραπούν σε Επαγγελματικά Ταμεία Ασφάλισης σύμφωνα με όσα ορίζουν τα άρθρα 7 και 8 του αντιασφαλιστικού νόμου του ΠΑΣΟΚ 3029/2002. Αναστολή της ένταξης έγινε, με το ίδιο σκεπτικό, και για το ΕΤΑΑ, το οποίο επρόκειτο να ενταχτεί από την 1/6/2012.

Τώρα όμως γίνεται επίσπευση της ένταξης του ΤΑΥΤΕΚΩ και του ΕΤΑΑ με τη λογική ότι με κάποια αποθεματικά που υπάρχουν στα παραπάνω ταμεία θα καλυφθεί μέρος του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ, το οποίο υπολογίζεται ότι στο τέλος του 2012 θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο έλλειμμα του 2011 που προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα το συνολικό έλλειμμα να εκτιναχτεί πάνω από 4,5 δισ. στο τέλος του 2012!

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της κρατικής επιχορήγησης του ΕΟΠΥΥ και τα ελλείμματα, πέρα από τα ελάχιστα πρόσθετα αποθεματικά, μπορούν να καλυφθούν με δανεισμό. Ηδη υπάρχει κατατεθειμένη η πρόταση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γ. Βουδούρη για δανεισμό με ένα δισ. ευρώ από την Ενωση Τραπεζών και με χαμηλότοκο δάνειο.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκαν περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη κοντά στα 700 εκατ. ευρώ για το 2013 που θα προέλθουν από τη νέα θετική λίστα, το νέο δελτίο τιμών και την εφαρμογή της συνταγογράφησης με βάση τη θετική λίστα.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια: